Tag: Domowa zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa

Jak zrobić zupę pieczarkową?

Zupy
Nic nie może się równać z aromatem i smakiem grzybów. Dlatego też zupa grzybowa to królowa wśród zup. Gdy nie mamy zbyt wielkiego wyboru, możemy przygotować ją w wersji podstawowej – z pieczarek. Mieszanka pieczarek białych, brązowych i portobello, zanurzonych w mleku i śmietanie, z dodatkiem aromatycznego tymianku i liści laurowych, doprawiona odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Brzmi zachęcająco? A jak smakuje! Przepis znajdziesz poniżej.

Jak zrobić zupę pieczarkową z parówkami?

Zupy
Pieczarki to wyjątkowy rodzaj grzybów. W przeciwieństwie do tych zbieranych w lesie, te mogą być zjadane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci czy osoby starsze. Jeśli i ty lubisz pieczarki, zapoznaj się z tą oto wariacją na temat zupy pieczarkowej.

Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.

Dlaczego warto jeść zupy?

Techniki gotowania
Zupa to tradycyjne danie, bez którego nie może odbyć się prawdziwy obiad. Polska kuchnia obfituje w pomysły na oryginalne i jej smaczne receptury. Niektóre z nich przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a inne powstają podczas naszych podróży, bądź są wynikiem naszych eksperymentów. Wiadomo, że nie wszystkie są niskokaloryczne, ale niektóre z nich sprzyjają nawet odchudzaniu. Dlaczego warto jeść zupy? Czy mogą one zastąpić cały obiad? Jak stworzyć niskokaloryczne danie? Przekonajmy się.