Tag: Brukselka przepisy

Brukselka w sosie pomidorowym

Jak zrobić brukselkę w sosie pomidorowym?

Przekąski Ciepłe
Poniższa ilość składników wystarcza na około 2 porcje. Jeśli nie masz świeżych pomidorów to możesz je zastąpić pastą pomidorową. W przepisie nie ma soli ze względu na sos sojowy który sam w sobie jest wystarczająco słony.
Brukselka z pieczarkami i cebulą

Jak zrobić brukselkę z pieczarkami i cebulą?

Przekąski Ciepłe
Danie to może być podawane jako danie główne lub jako dodatek. Możesz użyć świeżych brukselek lub mrożonych. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej gęsty dodaj mniej wody a więcej mąki.
Brukselka

Jak zrobić brukselkę smażoną z czosnkiem?

Sałatki
Ta brukselka jest bardzo smaczna i można ją jeść jako dodatek do dania głównego lub danie samo w sobie. Jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa! Jeśli martwisz się o ilość tłuszczu użytego podczas smażenia, to możesz ją upiec w piekarniku lub na grillu - wówczas będzie miała jeszcze mniej kalorii!
Pieczona brukselka

Jak zrobić brukselkę z piekarnika?

Przekąski Ciepłe
Ta brukselka jest chrupiąca i pyszna. Nawet jeśli nie przepadasz za brukselkami to w takim wydaniu z pewnością ci posmakuje. Świetnie nadaje się jako dodatek do dań np. zamiast ziemniaków ale możesz je jeść również osobno np. posypane serem żółtym.


Podobne porady

Wątróbka z cebulą

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Dania z wieprzowiny
Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.
brukselki

Jak sadzić brukselkę?

Sadzenie
Brukselka to powoli rosnąca, długo owocująca roślina z rodziny kapustowatych. Sadzi się ją wiosną oraz pełnym i późnym latem (w drugim przypadku zbiory odbywają się jesienią). Jadalne główki brukselki najlepiej dojrzewają podczas chłodnej pogody (a nawet przy lekkich przymrozkach), dlatego najlepiej jest sadzić ją późnym latem, a zbierać późną jesienią. Brukselka dojrzewająca w dni gorące i suche jest gorzka i słabo rozwinięta.

Powody, dla których warto jeść brukselkę

Utrzymanie Wagi
Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, bo tak prawidłowo brzmi nazwa tego warzywa, jest zmorą większości maluchów. Wielu z nas, będąc dziećmi wręcz modliło się o to, by na obiad mama nie zaserwowała zupy z brukselką. Swoją drogą, niechęć do brukselki to bardzo ciekawe zjawisko, gdyż tak naprawdę to bardzo smaczne, a w dodatku wyjątkowo zdrowe warzywo. Poniżej przedstawiamy sześć ważnych powodów, dla których warto jeść brukselkę. Uwzględnij ją w swojej diecie szczególnie jesienią.