Tag: Naturalne barwniki

Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
pisanki farbowane kapustą

Jak farbować jajka kapustą?

Pisanki
Po co inwestować w kosztowne i szkodliwe sztuczne barwniki, jeżeli wszystko, czego potrzebujemy do zrobienia kolorowych pisanek, mamy w swojej spiżarni? Na przykład, żeby otrzymać śliczne jajka w odcieniach niebieskiego potrzebujemy jedynie porcji czerwonej kapusty. To niepozorne warzywo pozwoli nam uzyskać całą gamę barw – od soczystego denimowego granatu po pastelowy błękit. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
farbowanie jajek kapustą

Jak farbować jajka czerwoną kapustą?

Pisanki
Mimo że w dzisiejszych czasach w sklepach pełno gotowych barwników do pisanek, warto zainteresować się metodami wykorzystywanymi przez nasze babki i prababki. Takie farbowanie jest nie tylko w pełni ekologiczne i tanie, ale także o wiele bardziej twórcze. Dziś pokażę ci prosty sposób na zafarbowanie jajek na niebiesko za pomocą czerwonej kapusty. Przekonaj się, że nie jest to wcale trudne i do dzieła!