Tag: Imbir kosmetyki

imbir

Jak zrobić domowe kosmetyki z imbirem?

Kosmetyki dla Pań
Imbir. Kojarzy nam się ze świętami, zimą, pierniczkami, grzanym piwem. Ale czy kiedykolwiek pomyślałaś, żeby wykorzystać jego drogocenne właściwości do przygotowania kosmetyków domowej roboty? Jeśli nie, najwyższa pora to zmienić. Poniżej znajdziesz 5 przepisów na kosmetyki z imbirem. Większość z nich musisz zużyć natychmiast. Zanim zaczniesz, przeczytaj jednak dwie bardzo ważne wskazówki dotyczące obchodzenia się ze świeżym imbirem. Do obrania korzenia imbiru używaj łyżeczki. Po prostu przyłóż ją do korzenia boczną krawędzią i zeskrob skórkę. Powinna zejść szybko i bez problemów. Obrany ze skórki korzeń imbiru zachowa trwałość przez kilka miesięcy, jeśli zanurzysz go w dobrej jakości alkoholu (najlepiej w wódce) i umieścisz w lodówce. Gdy tylko zechcesz użyć imbiru do gotowania, alkohol natychmiast wyparuje pod wpływem wysokiej temperatury. Dodatkowy bonus – zostanie ci słoik aromatyzowanej imbirem wódki. Tyle słowem wstępu, teraz czas przejść do rzeczy.
imbir kosmetyki

Do czego możemy wykorzystać drogocenne właściwości imbiru?

Maseczki Domowe
Imbir ma bardzo długą historię i był wykorzystywany od wieków przez nasze babcie i prababcie jako lekarstwo na różne dolegliwości. Kiedyś jednak nie był tak łatwo dostępny jak teraz, dziś idziemy do sklepu i po prostu go kupujemy, a kilkadziesiąt lat temu kobiety same musiały troszczyć się o uprawy. Choć większość z nas kojarzy imbir z piwem lub piernikami, ma on wiele korzystnych właściwości, a między innymi może łagodzić nudności lub wyleczyć przeziębienie. Jednak imbir to nie tylko kuchnia i unikalny smak ale również podstawa wielu kosmetyków domowych. Warto sprawdzić do czego jeszcze możemy wykorzystać imbir.


Podobne porady

imbirowe ciasteczka

Jak zrobić ciastka imbirowe?

Proste przepisy
Przepisów na różnego rodzaju ciasteczka jest tak wiele, że można się pogubić. Każdy z nich ma być jedyny w swoim rodzaju i gwarantować wspaniałe doznania naszemu podniebieniu. Ale niestety nie zawsze tak jest. Czasami ciastka tylko ładnie wyglądają, a tak naprawdę wcale nie są dobre. Chyba nie ma przepisu idealnego, który zawsze się udaje. Kluczem do sukcesu jest poświęcenie się pieczeniu, skupienie się na nim i podążanie według kolejnych kroków z zaangażowaniem. Wtedy każdy przepis 'wyjdzie' a dzieło końcowe okaże się sukcesem. Czego i przy pieczeniu tych imbirowych ciasteczek, które moja rodzina uwielbia życzę. Jeśli tylko rozkoszujesz się smakiem imbiru – koniecznie wypróbuj go w tych ciasteczkach.
olejek do włosów

Drogocenne olejki do włosów

Pielęgnacja włosów
Nakładanie na włosy lekkich olejków bez spłukiwania zapewni odpowiednie odżywienie oraz zapobiegnie wypadaniu włosów. Olejek idealnie sprawdzi się również u osób, które przedwcześnie siwieją. Jednak to nie wszystkie korzyści, przede wszystkim olejek nie przetłuszcza włosów, tak więc może być stosowany nawet przez osoby mające problem z przetłuszczającymi się włosami. Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi dotyczących doboru odpowiedniego olejku.
antyperspirant

W jaki sposób możemy wykorzystać dezodorant?

Codzienna higiena
Antyperspirant kojarzy się nam z codzienną pielęgnacją okolic pach, która pomaga utrzymywać skórę suchą, wolną od potu. W większości przypadków ludzki pot nie ma zapachu, dopóki nie wejdzie w kontakt z bakteriami, które rozwijają się w ciepłych i wilgotnych miejscach. Pachy są jednym z najcieplejszych miejsc na powierzchni ciała, a gruczoły potowe celowo wydzielają pot, aby schłodzić przegrzane miejsca. Mało kto jednak wie, że dezodorantu możemy śmiało używać w innych miejscach na naszym ciele, aby zapobiegać nadmiernemu poceniu. Wygodna forma antyperspirantu (sztyft, żel, krem lub spray) pozwala aplikować go w dowolnie wybranym przez nas miejscu. Do czego więc możemy wykorzystać dezodorant?

Borówka i jej drogocenne właściwości

Medycyna Niekonwencjonalna
Borówka - inaczej vaccinium myrtillus - to niewielki krzew osiągający do 50 cm wysokości. Jej owoce są wykorzystywane przede wszystkim do produkcji soku, wina lub są suszone. Jagody zawierają kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy lub kwas jabłkowy, który występuje w większej ilości, pektyny oraz mieszaninę cukru - glukozy i fruktozy.

Witaminowa bomba
Jagody te są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu i utrzymania zdrowych dziąseł oraz naczyń włosowatych. Witamina C jest niezbędna dla procesu wchłaniania się żelaza i utrzymania sprawnego układu odpornościowego. Borówki oprócz witaminy C zawierają wysokie stężenie witaminy E, witaminy A oraz witaminy K. Oznacza to, że borówki to prawdziwa witaminowa bomba, która zawiera dodatkowo składniki mineralne, takie jak mangan odgrywający istotną rolę w procesie metabolizmu białek i węglowodanów. Jakie jeszcze korzyści posiadają borówki?

Jabłka i ich drogocenne właściwości

Owoce
Jabłko to prawdziwa witaminowa bomba i doskonałe źródło minerałów oraz wyjątkowo cennego błonnika. Trudno się zatem dziwić, że dietetycy zachęcają, aby każdego dnia zjeść przynajmniej jeden owoc i dzięki temu zapewnić sobie doskonałe zdrowie i piękny wygląd skóry. Jabłko stanowi też doskonałą, a co najważniejsze naturalną i znacznie mniej kaloryczną alternatywę dla białego cukru. Co znajdziemy w porcji jabłka? Porcja, czyli koło 100 gram, jabłka dostarcza nam przede wszystkim cennego błonnika. Znajdziemy w nim też witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę K, witaminę E, kwas foliowy oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk oraz sód.

Czarny czosnek i jego drogocenne właściwości

Warzywa
Czarny czosnek znany był już w starożytności. Wtedy po raz pierwszy doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze. Szybko został uznany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Nie jest, jak mylnie może się wydawać, oryginalną odmianą pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku jego fermentacji, której efektem jest czarny kolor ząbków i ich wyrafinowany smak. Stąd czarny czosnek zyskał popularność również w kuchni. Obecnie zaliczany jest do grupy produktów superfood. Dietetycy zachwycają się jego właściwościami leczniczymi, a kucharze namiętnie wykorzystują go w kuchni. Czym zasłużył sobie na to czarny czosnek?