Tag: Potrawy wigilijne

kutia wigilijna

Jak zrobić kutię?

Kuchnia rosyjska
Kutia to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest jednym z 12 tradycyjnych dań podawanych na Wigilię.
Kapusta z grzybami

Jak zrobić kapustę z grzybami?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grzybami jest w wielu domach tradycyjną potrawą bożonarodzeniową i należy do 12 dań, które co roku znajdują się na stole wigilijnym. Jej amatorów nie brakuje i trudno się temu dziwić, ponieważ jest wyśmienita. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak w Boże Narodzenie. Poniżej znajdziecie sprawdzony, staropolski przepis na kapustę z grzybami.
Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowywana przez wiele rodzin jako jedno z dwunastu dań. Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie.
Kompot z suszonych owoców

Jak zrobić kompot z suszu?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszu to inaczej kompot z suszonych owoców i jest on tradycyjnym napojem wigilijnym. Często traktowany jest jako potrawa i wliczany do jednego z 12 dań wigilijnych.
Piernik

Jak zrobić piernik?

Przepisy świąteczne
Piernik jest ciastem typowo świątecznym. Cynamon, imbir i goździki sprawiają, że ciasto to jest wypiekane od niepamiętnych czasów na Wigilię Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam sprawdzony i doskonały przepis na tradycyjny piernik.

Jak zrobić żur wigilijny?

Przepisy świąteczne
Żur wigilijny to co innego niż żurek wielkanocny. Żur wigilijny jest bardziej kwaśny, mocniej doprawiony i składa się w przeciwieństwie od żurku z grzybów i warzyw.
Makowiec

Jak zrobić makowiec?

Przepisy świąteczne
Makowiec to jedno z ciast typowo świątecznych. Dania wigilijne składały się zawsze z określonych składników, którym przypisywane było symboliczne znaczenie. Mak według dawnych wierzeń jest symbolem płodności i dlatego właśnie pojawia się w tak wielu potrawach wigilijnych jak przykładowo w kutii, kluskach z makiem, zupie makowej czy właśnie w makowcu.
Śledź w oleju

Jak zrobić śledzie w oleju?

Przepisy świąteczne
Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Spożywamy je z okazji różnych imprez oraz świąt. Jako, że śledź jest potrawą postną od dawien dawna spożywany jest również w Wielki Piątek i Wigilię. Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo jednak poniżej podzielę się z wami znakomitym przepisem na śledzia w oleju.
Stół wigilijny

Jak ułożyć menu wigilijne?

Przepisy świąteczne
Menu wigilijne nie powinno być przypadkowe. Według tradycji i wierzeń ludowych w daniach wigilijnych powinny znaleźć się wszystkie plony ziemi, lasu i wody. Poza tym, Wigilia jest stypą zaduszną, zatem należy pamiętać, aby wszystkie potrawy były postne. Jeśli chodzi o ilość dań to nowa tradycja mówi o 12, jednak staropolski obyczaj mówił, że musi to być liczba nieparzysta. I tak, na wsi w zagrodach chłopskich podawano 5-7 dań, na dworach szlacheckich 7-9, zaś w pałacach magnatów serwowano aż 11 różnych potraw.
Mak

Jak zrobić zupę makową?

Przepisy świąteczne
Zupa makowa jest tradycyjnym daniem wigilijnym. Mak według wierzeń przynosił dostatek i obfitość zbiorów jak również gwarantował płodność, powodzenie, przynosił ciszę, spokój, zapomnienie i zmartwychwstanie. Z tych właśnie powodów pojawia się tak dużo potraw z makiem na wigilijnym stole. Poniżej przedstawiam przepis na zupę makową.