Tag: Potrawy wigilijne

Karp zapiekany

Jak zrobić zapiekanego karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp zapiekany z pieca jest jedną z ulubionych potraw miłośników karpi. Niepowtarzalny smak potrawy sprawi, że Wigilia w tym roku będzie jeszcze wspanialsza.
Pierogi z serem na słodko

Jak zrobić pierogi z serem na słodko?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Pierogi z serem białym na słodko są jedną z ulubionych potraw wigilijnych dzieci. Poniżej przedstawiam doskonały staropolski przepis sprzed drugiej wojny światowej.
Karp w galarecie

Jak zrobić karpia w galarecie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w galarecie był niegdyś dziełem sztuki a jadała go wyłącznie szlachta i osoby bardzo zamożne. Przyczyną tego była wysoka cena fantazyjnych form i naczyń do ryb w galarecie wykonanych z drewna czy porcelany. Niestety za sprawą masowej produkcji przepiękne formy nadające rybom w galarecie królewski wygląd przeszły do lamusa. Może jednak warto w tym roku na Wigilię zrobić rybę w galarecie przygotowaną w pięknej, antycznej formie? Poniżej przedstawiam staropolski przepis na rybę w galarecie sprzed 1920 roku.
kutia wigilijna

Jak zrobić kutię?

Kuchnia rosyjska
Kutia to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest jednym z 12 tradycyjnych dań podawanych na Wigilię.
Kapusta z grzybami

Jak zrobić kapustę z grzybami?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grzybami jest w wielu domach tradycyjną potrawą bożonarodzeniową i należy do 12 dań, które co roku znajdują się na stole wigilijnym. Jej amatorów nie brakuje i trudno się temu dziwić, ponieważ jest wyśmienita. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak w Boże Narodzenie. Poniżej znajdziecie sprawdzony, staropolski przepis na kapustę z grzybami.
Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowywana przez wiele rodzin jako jedno z dwunastu dań. Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie.
Kompot z suszonych owoców

Jak zrobić kompot z suszu?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszu to inaczej kompot z suszonych owoców i jest on tradycyjnym napojem wigilijnym. Często traktowany jest jako potrawa i wliczany do jednego z 12 dań wigilijnych.
Piernik

Jak zrobić piernik?

Przepisy świąteczne
Piernik jest ciastem typowo świątecznym. Cynamon, imbir i goździki sprawiają, że ciasto to jest wypiekane od niepamiętnych czasów na Wigilię Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam sprawdzony i doskonały przepis na tradycyjny piernik.
Makowiec

Jak zrobić makowiec?

Przepisy świąteczne
Makowiec to jedno z ciast typowo świątecznych. Dania wigilijne składały się zawsze z określonych składników, którym przypisywane było symboliczne znaczenie. Mak według dawnych wierzeń jest symbolem płodności i dlatego właśnie pojawia się w tak wielu potrawach wigilijnych jak przykładowo w kutii, kluskach z makiem, zupie makowej czy właśnie w makowcu.
Śledź w oleju

Jak zrobić śledzie w oleju?

Przepisy świąteczne
Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Spożywamy je z okazji różnych imprez oraz świąt. Jako, że śledź jest potrawą postną od dawien dawna spożywany jest również w Wielki Piątek i Wigilię. Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo jednak poniżej podzielę się z wami znakomitym przepisem na śledzia w oleju.