Tag: Potrawy na wigilię 2

Karp zapiekany

Jak zrobić zapiekanego karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp zapiekany z pieca jest jedną z ulubionych potraw miłośników karpi. Niepowtarzalny smak potrawy sprawi, że Wigilia w tym roku będzie jeszcze wspanialsza.

Jak zrobić karpia w szarym sosie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w szarym sosie jest staropolską potrawą bożonarodzeniową, którą każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poniżej znajdziesz stary przepis sprzed drugiej wojny światowej.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Dla wszystkich miłośników pierogów proponuję pierogi z kaszą gryczaną i białym z serem. Poniższy przepis pochodzi sprzed 1920 roku z książki kucharskiej Marii Disslowej.
Pierogi z suszonymi śliwkami

Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Pierogi z suszonymi śliwkami są kolejną propozycją dla miłośników polskich pierogów. Przepis jest staropolski i pochodzi z książki kucharskiej z 1920 roku.
Karp w galarecie

Jak zrobić karpia w galarecie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w galarecie był niegdyś dziełem sztuki a jadała go wyłącznie szlachta i osoby bardzo zamożne. Przyczyną tego była wysoka cena fantazyjnych form i naczyń do ryb w galarecie wykonanych z drewna czy porcelany. Niestety za sprawą masowej produkcji przepiękne formy nadające rybom w galarecie królewski wygląd przeszły do lamusa. Może jednak warto w tym roku na Wigilię zrobić rybę w galarecie przygotowaną w pięknej, antycznej formie? Poniżej przedstawiam staropolski przepis na rybę w galarecie sprzed 1920 roku.
kutia wigilijna

Jak zrobić kutię?

Kuchnia rosyjska
Kutia to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest jednym z 12 tradycyjnych dań podawanych na Wigilię.
Kapusta z jabłkami

Jak zrobić kapustę z jabłkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kapusta z jabłkami jest staropolską potrawą, która stanowi niebanalny dodatek do obiadu. Powszechnie uważa się jednak, że najlepiej smakuje z smażonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje po prostu obłędnie. Bez wątpienia zachwyci zarówno miłośników prostych potraw, jak również tych o bardziej wysublimowanych podniebieniach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.
Strucla świąteczna

Jak zrobić świąteczną struclę?

Przepisy świąteczne
Świąteczna strucla jest na wielu stołach obowiązkową pozycją. Wszyscy za nią przepadają - nie tylko dzieci. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na struclę bożonarodzeniową.
Dip na święta Bożego Narodzenia

Jak zrobić dip na święta?

Przepisy świąteczne
Dip o kremowej konsystencji, posypany po wierzchu pistacjami oraz żurawiną będzie wspaniale prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy poradzi sobie z przyrządzeniem tego aromatycznego przysmaku. Nie ma takiej osoby, która byłaby w stanie oprzeć się tej przepysznej przekąsce. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki, które pomogą wam w wykonaniu wyśmienitego świątecznego dipu.
Warstwowa sałatka śledziowa

Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Warstwowa sałatka śledziowa jest alternatywą dla zwykłej sałatki śledziowej. Czas jej przygotowania to 15 minut, jednak najlepsza będzie po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Poniższy przepis jest na 6-10 porcji.