Tag: Dania wigilijne

Karp zapiekany

Jak zrobić zapiekanego karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp zapiekany z pieca jest jedną z ulubionych potraw miłośników karpi. Niepowtarzalny smak potrawy sprawi, że Wigilia w tym roku będzie jeszcze wspanialsza.
Pierogi z suszonymi śliwkami

Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Pierogi z suszonymi śliwkami są kolejną propozycją dla miłośników polskich pierogów. Przepis jest staropolski i pochodzi z książki kucharskiej z 1920 roku.
Karp w galarecie

Jak zrobić karpia w galarecie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w galarecie był niegdyś dziełem sztuki a jadała go wyłącznie szlachta i osoby bardzo zamożne. Przyczyną tego była wysoka cena fantazyjnych form i naczyń do ryb w galarecie wykonanych z drewna czy porcelany. Niestety za sprawą masowej produkcji przepiękne formy nadające rybom w galarecie królewski wygląd przeszły do lamusa. Może jednak warto w tym roku na Wigilię zrobić rybę w galarecie przygotowaną w pięknej, antycznej formie? Poniżej przedstawiam staropolski przepis na rybę w galarecie sprzed 1920 roku.
kutia wigilijna

Jak zrobić kutię?

Kuchnia rosyjska
Kutia to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest jednym z 12 tradycyjnych dań podawanych na Wigilię.
Kapusta z jabłkami

Jak zrobić kapustę z jabłkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kapusta z jabłkami jest staropolską potrawą, która stanowi niebanalny dodatek do obiadu. Powszechnie uważa się jednak, że najlepiej smakuje z smażonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje po prostu obłędnie. Bez wątpienia zachwyci zarówno miłośników prostych potraw, jak również tych o bardziej wysublimowanych podniebieniach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.
Kutia

Jak zrobić wigilijną kutię?

Przepisy świąteczne
Kutia jest słodką mieszanką różnych ziaren, tradycyjnie przyrządzaną w kulturach krajów Europy Wschodniej w tym w Polsce, Rosji, Ukrainie, Litwie i Białorusi. Kutia podawana jest jako jedno z dwunastu dań bożonarodzeniowych. Dawno temu kutia robiona była z pszenicy, która jest symbolem życia, rozwoju, zmartwychwstania i Eucharystii, ryżu - symbolu szczęścia i dostatku oraz z maku - symbolu śmierci.
Kluski z makiem

Jak zrobić kluski z makiem?

Przepisy świąteczne
Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych. Mak jest symbolem śmierci i pojawia się w wielu potrawach, między innymi w kutii. Poniżej przedstawiam przepis na kluski z makiem.
Barszcz z uszkami

Jak zrobić uszka wigilijne?

Przepisy świąteczne
Barszcz z uszkami jest jedną z dwunastu potraw wigilijnych. W przeciwieństwie do barszczu ukraińskiego jest on całkowicie przejrzysty i postny. Ciasto do uszek robi się tak samo jak ciasto do pierogów, zaś grzyby potrzebne do farszu gotowane są wcześniej podczas robienia barszczu i z niego wybrane. Coraz częściej jednak barszcz wigilijny robi się z gotowego zakwasu zatem grzybki musimy oddzielnie ugotować.
Kapusta z grzybami

Jak zrobić kapustę z grzybami?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grzybami jest w wielu domach tradycyjną potrawą bożonarodzeniową i należy do 12 dań, które co roku znajdują się na stole wigilijnym. Jej amatorów nie brakuje i trudno się temu dziwić, ponieważ jest wyśmienita. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak w Boże Narodzenie. Poniżej znajdziecie sprawdzony, staropolski przepis na kapustę z grzybami.
Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowywana przez wiele rodzin jako jedno z dwunastu dań. Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie.