Tag: Dania wigilijne

kutia wigilijna

Jak zrobić kutię?

Kuchnia rosyjska
Kutia to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest jednym z 12 tradycyjnych dań podawanych na Wigilię.
Kutia

Jak zrobić wigilijną kutię?

Przepisy świąteczne
Kutia jest słodką mieszanką różnych ziaren, tradycyjnie przyrządzaną w kulturach krajów Europy Wschodniej w tym w Polsce, Rosji, Ukrainie, Litwie i Białorusi. Kutia podawana jest jako jedno z dwunastu dań bożonarodzeniowych. Dawno temu kutia robiona była z pszenicy, która jest symbolem życia, rozwoju, zmartwychwstania i Eucharystii, ryżu - symbolu szczęścia i dostatku oraz z maku - symbolu śmierci.
Kluski z makiem

Jak zrobić kluski z makiem?

Przepisy świąteczne
Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych. Mak jest symbolem śmierci i pojawia się w wielu potrawach, między innymi w kutii. Poniżej przedstawiam przepis na kluski z makiem.
Barszcz z uszkami

Jak zrobić uszka wigilijne?

Przepisy świąteczne
Barszcz z uszkami jest jedną z dwunastu potraw wigilijnych. W przeciwieństwie do barszczu ukraińskiego jest on całkowicie przejrzysty i postny. Ciasto do uszek robi się tak samo jak ciasto do pierogów, zaś grzyby potrzebne do farszu gotowane są wcześniej podczas robienia barszczu i z niego wybrane. Coraz częściej jednak barszcz wigilijny robi się z gotowego zakwasu zatem grzybki musimy oddzielnie ugotować.
Kapusta z grzybami

Jak zrobić kapustę z grzybami?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grzybami jest w wielu domach tradycyjną potrawą bożonarodzeniową i należy do 12 dań, które co roku znajdują się na stole wigilijnym. Jej amatorów nie brakuje i trudno się temu dziwić, ponieważ jest wyśmienita. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak w Boże Narodzenie. Poniżej znajdziecie sprawdzony, staropolski przepis na kapustę z grzybami.
Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowywana przez wiele rodzin jako jedno z dwunastu dań. Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie.
Kompot z suszonych owoców

Jak zrobić kompot z suszu?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszu to inaczej kompot z suszonych owoców i jest on tradycyjnym napojem wigilijnym. Często traktowany jest jako potrawa i wliczany do jednego z 12 dań wigilijnych.
Piernik

Jak zrobić piernik?

Przepisy świąteczne
Piernik jest ciastem typowo świątecznym. Cynamon, imbir i goździki sprawiają, że ciasto to jest wypiekane od niepamiętnych czasów na Wigilię Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam sprawdzony i doskonały przepis na tradycyjny piernik.

Jak zrobić żur wigilijny?

Przepisy świąteczne
Żur wigilijny to co innego niż żurek wielkanocny. Żur wigilijny jest bardziej kwaśny, mocniej doprawiony i składa się w przeciwieństwie od żurku z grzybów i warzyw.
Makowiec

Jak zrobić makowiec?

Przepisy świąteczne
Makowiec to jedno z ciast typowo świątecznych. Dania wigilijne składały się zawsze z określonych składników, którym przypisywane było symboliczne znaczenie. Mak według dawnych wierzeń jest symbolem płodności i dlatego właśnie pojawia się w tak wielu potrawach wigilijnych jak przykładowo w kutii, kluskach z makiem, zupie makowej czy właśnie w makowcu.