Tag: Dodatek do zupy

Tosty z serem

Jak zrobić serowe roladki?

Dania wegetariańskie
Te serowe roladki będą wspaniałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup w tym w szczególności do zupy pomidorowej - palce lizać! Po prostu maczaj roladkę w zupie i rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

Kostki rosołowe: Co zawierają i czy warto je dodawać do potraw?

Podstawy gotowania
Kostki rosołowe są niezwykle praktyczne i wygodne w użyciu. Na ich bazie możemy szybko i łatwo "wyczarować" ulubioną zupę czy sos i choćby dlatego dla wielu z nas stanowią niezbędny dodatek do przyrządzanych potraw. Zasadnicze pytanie jednak brzmi, czy ich regularne wykorzystywanie w kuchni ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że nie i zwracają uwagę na ich co najmniej kontrowersyjny skład. W popularnych kostkach rosołowych znajdziemy, co prawda tak ważne w naszym jadłospisie warzywa, ale tylko w ilościach śladowych i wyłącznie w postaci suszu. Podstawę stanowi za to - w ilości znaczącej, bo sięgającej aż 50 procent zawartości - kuchenna sól oraz substancje wzmacniające smak i zapach - w tym między innymi szkodliwy glutaminian sodu oraz inozynian - substancje smakowe, roślinne i zwierzęce tłuszcze, barwniki i kwas cytrynowy. Jak pewnie nietrudno się domyślić, niemal wszystkie wymienione - poza solą - pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych. Zanim zatem znów sięgniemy po popularne kostki rosołowe, rozważmy, czy bardziej opłacalne dla naszej kondycji nie okazałoby się jednak dodanie do gotowanej przez nas zupy świeżych warzyw i przypraw.

Jaką zupę wybrać na obiad? Najlepsze propozycje

Zupy
Nie bez powodu zupy przywołują sielskie wspomnienia z dzieciństwa. Ich zjawiskowy aromat unosił się zwykle w rodzinnych domach, a nasze mamy czy babcie często osiągały mistrzostwo w ich przyrządzaniu. Porcja apetycznej pomidorowej, jarzynowej czy pieczarkowej potrafiła zadowolić nawet największego niejadka. Wiedzeni sentymentem często chcemy wrócić do tego niezapomnianego smaku czy aromatu i eksperymentujemy w kuchni, tworząc nie mniej apetyczne propozycje kulinarne. Jak przygotować zupę, aby mile zaskoczyła naszych domowników czy gości i zaspokoiła wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Podpowiadamy.

Dlaczego warto jeść zupy?

Techniki gotowania
Zupa to tradycyjne danie, bez którego nie może odbyć się prawdziwy obiad. Polska kuchnia obfituje w pomysły na oryginalne i jej smaczne receptury. Niektóre z nich przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a inne powstają podczas naszych podróży, bądź są wynikiem naszych eksperymentów. Wiadomo, że nie wszystkie są niskokaloryczne, ale niektóre z nich sprzyjają nawet odchudzaniu. Dlaczego warto jeść zupy? Czy mogą one zastąpić cały obiad? Jak stworzyć niskokaloryczne danie? Przekonajmy się.