Tag: Grypa żołądkowa co jeść

grypa żołądkowa

Jak wyleczyć grypę żołądkową?

Przeziębienia i Grypa

Grypa żołądkowa może być bardzo groźna, nie tylko ze względu na zakażenie wirusem, ale także z powodu silnego osłabienia organizmu wywołanego jej przebiegiem. Jeżeli grypie żołądkowej towarzyszą silne wymioty po każdej próbie jedzenia lub picia, należy skonsultować się z lekarzem by zalecił dożylne podawanie płynów, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Jeżeli jednak grypa ta ma nieco łagodniejszy przebieg poniżej znajdziesz wskazówki jak z nią walczyć.

 

 

Grypa żołądkowa - objawy
* obfita biegunka trwająca najczęściej 3 dni
* gorączka
* nudności i wymioty
* bóle brzucha
* uczucie ogólnego osłabienia

grypa żołądkowa (jelitowa)

Jak leczyć grypę jelitową?

Przeziębienia i Grypa
Grypa żołądka i jelit jest infekcją wirusową. Objawy związane z wirusowym zapaleniem żołądka i jelit to bóle brzucha (żołądka), zimne poty, zawroty głowy, gorączka i biegunka. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na złagodzenie objawów grypy żołądka i jelit.

Sposoby leczenia zapalenia żołądka i jelit

Choroby Układu Pokarmowego
Zapalenie żołądka i jelit - często określane jako grypa żołądkowa - jest spowodowane przez zakażenie bakteryjne lub wirusowe. Najczęściej charakteryzuje się skrajnymi nudnościami, skurczami żołądka i bólami brzucha. Dodatkowo objawia się wymiotami, biegunką lub obydwoma dolegliwościami jednocześnie. Zwykle nie trwa dłużej niż 3-4 dni. Większość pacjentów natychmiast sięga po leki przeciwwymiotne lub antybiotyki, aby błyskawicznie pozbyć się infekcji, jednak istnieje ryzyko, że osłabi to układ odpornościowy i zwiększy szanse nawrotu grypy żołądkowej. Opisane poniżej domowe środki to tylko niektóre z najbardziej zaufanych i najskuteczniejszych sposobów walki z grypą żołądkową i jelitową.


Podobne porady

Ciasto francuskie - jelito. Przepis na Halloween.

Jak zrobić ciasto francuskie o wyglądzie jelit na Halloween?

Potrawy na Halloween
Poniżej zamieszczam mój ulubiony halloweenowy przepis, wygląda odlotowo. Gwarantuję że z daniem wyglądającym jak zakrwawione jelito zaskoczycie każdego gościa.

Jakie są przyczyny nadkwasoty żołądka?·

Choroby Układu Pokarmowego
Nadkwasota żołądka jest efektem zbyt dużego wydzielania kwasu żołądkowego, to zaś spowodowane jest nie tylko niewłaściwą dietą, ale również efektem przyjmowania pewnych leków, stresu czy nieprawidłowości w funkcjonowaniu żołądka. Poznaj głównych sprawców tej uciążliwej przypadłości.
domowy napój elektrolityczny

Jak zrobić domowy napój elektrolityczny?

Choroby Układu Pokarmowego
Elektrolity pełnią ważną rolę w naszym organizmie. Na skutek grypy żołądkowej lub ostrej biegunki ich ilość w organizmie drastycznie spada. Niezbędna jest wówczas odpowiednia suplementacja. Dostępne w aptekach preparaty z elektrolitami to zazwyczaj nic innego jak cukier syntetycznie wzbogacony minerałami, a nierzadko również sztucznymi aromatami i barwnikami. Czy nie ma zdrowszego sposobu na uzupełnienie poziomu elektrolitów? Jest! A wymaga użycia zaledwie dwóch naturalnych składników. Więcej szczegółów w dalszej części porady.
oczyszczanie jelit

3 domowe sposoby na oczyszczenie jelit

Alternatywne Remedia
Złoża szkodliwych toksyn w organizmie mogą prowadzić do zaburzeń jelitowych, zaparć lub objawów wskazujących na choroby jelita grubego. Nim wybierzesz się do apteki w celu znalezienia odpowiednich środków farmakologicznych, wypróbuj te domowe sposoby na skuteczne oczyszczenie jelit.

Skrobia oporna, czyli super żywność dla jelit

Zdrowa Dieta
Probiotyki - czyli żywe kultury bakterii dostarczane wraz z pokarmami i suplementami diety - odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Wzmacniają nasz układ immunologiczny, wspomagają wydalanie i trawienie oraz mają wpływ na wygląd naszej skóry. Podobnie jak wszystkie żywe organizmy probiotyki muszą być odżywiane, a służą do tego prebiotyki. Odżywiaj swoje "dobre" bakterie Prebiotyki to substancje, które nie są trawione i przechodzą przez układ pokarmowy, powodując wzrost "dobrych" bakterii w dolnym jego odcinku. Są to zwykle cukry i włókna pokarmowe, krótko – lub długołańcuchowe węglowodany, które stanowią "pożywienie" dla naszej flory bakteryjnej. Produkty żywnościowe zawierające prebiotyki to guma arabska, cykoria, liście mniszka lekarskiego, banany, topinambur, cebula, czosnek i por.