Tag: Szczaw na przebarwienia

Szczaw

Jakie właściwości ma szczaw?

Zdrowa Dieta
Szczaw znany jest chyba każdemu. Bywa jednak niedoceniany. Zupa szczawiowa nie należy do ulubionych a sam szczaw kojarzy nam się z kwaśnym i nieprzyjemnym smakiem. Warto jednak dowiedzieć się jakie właściwości ma szczaw i czy warto go jeść.
świeży szpinak

Jak wykorzystać szpinak i szczaw?

Warzywa
Marzy ci się zielony lukier do ciasta? Zamiast wody dodaj do cukru pudru sok z liści szpinaku. Nie obawiaj się! Cukier doskonale stłumi smak warzywa. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Szpinak to warzywo wyjątkowo zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek żelazo oraz cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Kwaśne listki szczawiu pobudzają trawienie, wzmacniają apetyt, usprawniają pracę wątroby, a także hamują rozwój drobnoustrojów.
szczaw

Zaskakujące korzyści zdrowotne szczawiu

Inne zdrowe przepisy
Liście szczawiu wyglądają podobnie jak szpinak, jednak różnią się smakiem. Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który daje unikalny kwaśny smak. Rośnie głównie w Europie i Azji Północnej, w Polsce występuje praktycznie na całym obszarze naszego kraju. Liście mogą być spożywane jako sałatka lub dodatek do potraw. Szczaw posiada wiele właściwości potrzebnych dla naszego zdrowia.


Podobne porady

przyrządzanie szpinaku

Jak przyrządzić szpinak?·

Podstawy gotowania

Jak mawia marynarz Popeye: jeśli chcesz być silny, jedz szpinak. Szpinak niewłaściwie przygotowany nie jest dobry, jednak doprawiony cytryną i czosnkiem smakuje jak marzenie. Gotowany szpinak polecam do naleśników, lasagni oraz innych dań wegetariańskich.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2285178&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
szpinak

Jakie właściwości ma szpinak?

Diety
Znamy wszyscy kreskówkę o Popeye'u, który jadł dużo szpinaku, dzięki czemu był bardzo silny i zdrowy. Nie wzięło się to znikąd. Szpinak rzeczywiście dodaje energii i ma niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Ma wiele cudownych właściwości. Powinniśmy go zajadać często i regularnie, oraz serwować go dzieciom. Przeczytaj, jakie właściwości ma szpinak i dowiedz się jak najwięcej o tym jakie ma wartości odżywcze. Dlaczego należy jeść szpinak? Odpowiedź poniżej.
Zupa szczawiowa

Jak zrobić zupę szczawiową?

Zupy
Ze szczawiu możemy przygotować znaną chyba wszystkim zupę szczawiową. Ci, którzy jej nigdy nie jedli - obowiązkowo powinni spróbować - smakiem przypomina nieco zupę ogórkową. Najlepsza jest oczywiście zupka ze świeżego szczawiu, jednak w okresie zimowym równie smaczna będzie ta ze szczawiu konserwowego. Wybierzmy jednak ten krojony, nieprzecierany. Oto przepis na ok 5-6 porcji zupy szczawiowej:
szpinak

Dlaczego warto jeść szpinak?

Warzywa
W niepozornych listkach kryją się wyjątkowe właściwości zdrowotne. Dlatego szpinak znajdziemy w menu najlepszych restauracji. Pochodzi z Persji, a w Polsce zaczęto go uprawiać w XVII w. Napar z jego świeżych liści był podawany osobom słabym, aby odzyskały siły życiowe. Szpinak jest bogaty w potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo, jod i mangan. Zawiera też zestaw witamin C, E, K, B1, B2, B6 oraz karoteny, antyoksydanty i kwasy omega-3. Jest niskokaloryczny (16 kcal/100 g).