Tag: Szczaw na przebarwienia

Szczaw

Jakie właściwości ma szczaw?

Zdrowa Dieta
Szczaw znany jest chyba każdemu. Bywa jednak niedoceniany. Zupa szczawiowa nie należy do ulubionych a sam szczaw kojarzy nam się z kwaśnym i nieprzyjemnym smakiem. Warto jednak dowiedzieć się jakie właściwości ma szczaw i czy warto go jeść.
świeży szpinak

Jak wykorzystać szpinak i szczaw?

Warzywa
Marzy ci się zielony lukier do ciasta? Zamiast wody dodaj do cukru pudru sok z liści szpinaku. Nie obawiaj się! Cukier doskonale stłumi smak warzywa. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Szpinak to warzywo wyjątkowo zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek żelazo oraz cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Kwaśne listki szczawiu pobudzają trawienie, wzmacniają apetyt, usprawniają pracę wątroby, a także hamują rozwój drobnoustrojów.
szczaw

Zaskakujące korzyści zdrowotne szczawiu

Inne zdrowe przepisy
Liście szczawiu wyglądają podobnie jak szpinak, jednak różnią się smakiem. Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który daje unikalny kwaśny smak. Rośnie głównie w Europie i Azji Północnej, w Polsce występuje praktycznie na całym obszarze naszego kraju. Liście mogą być spożywane jako sałatka lub dodatek do potraw. Szczaw posiada wiele właściwości potrzebnych dla naszego zdrowia.


Podobne porady

Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
szpinak

Jakie właściwości ma szpinak?

Diety
Znamy wszyscy kreskówkę o Popeye'u, który jadł dużo szpinaku, dzięki czemu był bardzo silny i zdrowy. Nie wzięło się to znikąd. Szpinak rzeczywiście dodaje energii i ma niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Ma wiele cudownych właściwości. Powinniśmy go zajadać często i regularnie, oraz serwować go dzieciom. Przeczytaj, jakie właściwości ma szpinak i dowiedz się jak najwięcej o tym jakie ma wartości odżywcze. Dlaczego należy jeść szpinak? Odpowiedź poniżej.
Napar szczawiowy

Jak zrobić napar ze szczawiu?

Ziołolecznictwo
Ze szczawiu możemy przyrządzić smaczny napar, który pomoże przy dolegliwościach wątroby i nerek. Taką herbatką można również płukać jamę ustną w przypadku owrzodzenia, jak również przemywać czyraki i trudno gojące się rany.
szczaw

Jak przyrządzić szczaw?

Szybkie i proste dania
Dawniej był zmorą dziecięcego menu, teraz to składnik wykwintnych, smacznych dań. Zielony, kwaskowaty, po zamrożeniu dostępny jest przez cały rok. Sprawdza się znakomicie jako składnik farszów: do pierogów, naleśników czy krokietów. Pasuje do wytrawnej tarty, dań z makaronem oraz pizzy. Ma bardzo dużo witaminy C, beta-karotenu i na szczęście mało kalorii. Nie należy go jeść zbyt często tylko, o ile cierpimy na choroby reumatyczne lub problemy z nerkami.
szpinak

Dlaczego warto jeść szpinak?

Warzywa
W niepozornych listkach kryją się wyjątkowe właściwości zdrowotne. Dlatego szpinak znajdziemy w menu najlepszych restauracji. Pochodzi z Persji, a w Polsce zaczęto go uprawiać w XVII w. Napar z jego świeżych liści był podawany osobom słabym, aby odzyskały siły życiowe. Szpinak jest bogaty w potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo, jod i mangan. Zawiera też zestaw witamin C, E, K, B1, B2, B6 oraz karoteny, antyoksydanty i kwasy omega-3. Jest niskokaloryczny (16 kcal/100 g).