Tag: Szczaw właściwości lecznicze

Szczaw

Jakie właściwości ma szczaw?

Zdrowa Dieta
Szczaw znany jest chyba każdemu. Bywa jednak niedoceniany. Zupa szczawiowa nie należy do ulubionych a sam szczaw kojarzy nam się z kwaśnym i nieprzyjemnym smakiem. Warto jednak dowiedzieć się jakie właściwości ma szczaw i czy warto go jeść.


Podobne porady

Zielony barszcz

Jak zrobić zielony barszcz?

Zupy

Zupa ze szczawiem i wieprzowiną, nazywana także zielonym barszczem z racji swojego koloru, to tradycyjna potrawa w Polsce, Rosji i na Ukrainie. Zakupienie szczawiu może być problematyczne, jako że jest to roślina sezonowa (dostępna tylko wiosną). W przepisie zaleca się użycie 1-2 szklanek szczawiu, ale można dodać więcej. Żeby zredukować kwaśny smak, szczaw można przed dodaniem podsmażyć, a do gotowania barszczu użyć więcej wody.

Napar szczawiowy

Jak zrobić napar ze szczawiu?

Ziołolecznictwo
Ze szczawiu możemy przyrządzić smaczny napar, który pomoże przy dolegliwościach wątroby i nerek. Taką herbatką można również płukać jamę ustną w przypadku owrzodzenia, jak również przemywać czyraki i trudno gojące się rany.
Zupa szczawiowa

Jak zrobić zupę szczawiową?

Zupy
Ze szczawiu możemy przygotować znaną chyba wszystkim zupę szczawiową. Ci, którzy jej nigdy nie jedli - obowiązkowo powinni spróbować - smakiem przypomina nieco zupę ogórkową. Najlepsza jest oczywiście zupka ze świeżego szczawiu, jednak w okresie zimowym równie smaczna będzie ta ze szczawiu konserwowego. Wybierzmy jednak ten krojony, nieprzecierany. Oto przepis na ok 5-6 porcji zupy szczawiowej:
szczaw

Jak przyrządzić szczaw?

Szybkie i proste dania
Dawniej był zmorą dziecięcego menu, teraz to składnik wykwintnych, smacznych dań. Zielony, kwaskowaty, po zamrożeniu dostępny jest przez cały rok. Sprawdza się znakomicie jako składnik farszów: do pierogów, naleśników czy krokietów. Pasuje do wytrawnej tarty, dań z makaronem oraz pizzy. Ma bardzo dużo witaminy C, beta-karotenu i na szczęście mało kalorii. Nie należy go jeść zbyt często tylko, o ile cierpimy na choroby reumatyczne lub problemy z nerkami.
świeży szpinak

Jak wykorzystać szpinak i szczaw?

Warzywa
Marzy ci się zielony lukier do ciasta? Zamiast wody dodaj do cukru pudru sok z liści szpinaku. Nie obawiaj się! Cukier doskonale stłumi smak warzywa. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Szpinak to warzywo wyjątkowo zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek żelazo oraz cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Kwaśne listki szczawiu pobudzają trawienie, wzmacniają apetyt, usprawniają pracę wątroby, a także hamują rozwój drobnoustrojów.
szczaw

Zaskakujące korzyści zdrowotne szczawiu

Inne zdrowe przepisy
Liście szczawiu wyglądają podobnie jak szpinak, jednak różnią się smakiem. Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który daje unikalny kwaśny smak. Rośnie głównie w Europie i Azji Północnej, w Polsce występuje praktycznie na całym obszarze naszego kraju. Liście mogą być spożywane jako sałatka lub dodatek do potraw. Szczaw posiada wiele właściwości potrzebnych dla naszego zdrowia.