Tag: Toksyczne minerały

substancje toksyczne

Jak unikać metali toksycznych w żywności i środowisku?

Zdrowe Odżywianie
Wiele minerałów stanowi niezbędny element zdrowej i zrównoważonej diety. Inne – spożyte nawet w niewielkich ilościach – są toksyczne i prowadzą do zaburzeń ze strony układu nerwowego, zaników pamięci, osłabienia układu odpornościowego, a nawet do trwałego uszkodzenia nerek. Metale ciężkie, które w śladowych ilościach można znaleźć nie tylko w odpadach przemysłowych, ale i w kosmetykach, pożywieniu i chemii gospodarczej mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia człowieka. Poniżej znajdziesz listę najbardziej popularnych metali toksycznych wraz z informacją na temat tego, gdzie mogą one występować.


Podobne porady

ryby

Jakich ryb nie jeść?

Ryby
Są ryby, których nie można jeść? Przecież to jeden z najzdrowszych rodzajów żywności. Pełne zdrowych tłuszczy i białka zapobiegają chorobom serca, poprawiają pracę mózgu i wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Gdzie więc tkwi haczyk? Problem polega na tym, że dobroczynne działanie ryb łatwo może zostać zniwelowane, gdy są one skażone rtęcią, antybiotykami lub szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak dwufenyl polichlorowany. Dzięki temu poradnikowi łatwo zidentyfikujesz podejrzane gatunki ryb, których spożycie może okazać się groźne dla twojego zdrowia.