Tag: Polenta z kaszy kukurydzianej

polenta

Jak zrobić polentę?

Kuchnia włoska
Polenta to włoska potrawa ludowa. Są to smażone placuszki przygotowane z mąki kukurydzianej i żółtego sera. Bardzo łatwo je zrobić, ale warunkiem jest posiadanie dobrego, sprawdzonego przepisu. Rozwiązanie tej drugiej kwestii znajdziesz poniżej.


Podobne porady

gotowanie kaszy gryczanej

Jak gotować kaszę gryczaną?

Podstawy gotowania
Kasza gryczana znana jest ludziom od wieków. Jest ona doskonałym uzupełnieniem każdej diety. Jest to danie nisko kaloryczne, bogate w błonnik, białka i witaminy. Kaszę gryczaną możemy kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, pakowana w worki lub papierowe torby nadal zachowuje swoją świeżość.
kasza jaglana

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kuchnia rosyjska
Kasza jaglana jest doskonałym zdrowym wyborem dla dzieci i dorosłych. Zrobiona z łuskanych ziaren prosa, znana jest ludziom już od wieków. Zawiera ona dużo witamin i minerałów, jest więc doskonałym uzupełnieniem każdej diety. Gotowana kasza jaglana doskonale nadaje się na śniadanie.
Robienie farby

Jak zrobić farbę do malowania?

Projekty dla dzieci
Idealny pomysł dla rodziców, którzy co chwilę muszą biegać do sklepu po farby, gdyż ich dziecko to młody Picasso. Żeby zaoszczędzić na farbach, możesz je samodzielnie dziecku zrobić. Wystarczy mąka kukurydziana i barwniki do żywności. Spróbuj.
szarlotka sypana

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

Ciasta
Szarlotka, nazywana również przez niektórych jabłecznikiem, to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie w życiu jadłam. Dzisiaj prezentuję przepis na szarlotkę sypaną, którą zrobiła moja mama - pyszna, krucha, najprostsza jaką widziałam.
gofry czekoladowe

Jak zrobić gofry czekoladowe?

Słodkie przekąski
Nowe wcielenie gofrów. Idealne dla wszystkich smakoszy, którzy poszukują nowych doznań. Oryginalne połączenie mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem odrobiny czekolady i kakao uszczęśliwi twoje kubki smakowe. Czekoladowe gofry najlepiej smakują z lodami waniliowymi i owocami. Uwierz mi, to prawdziwy hit.
Prażenie kaszy

Jak uprażyć kaszę gryczaną?

Podstawy gotowania
Mało kto wie, ze kasza gryczana jest doskonałym źródłem białka, wapna, żelaza, błonnika i witaminy B1. Za to wiele osób, które są na diecie makrobiotycznej doskonale wie, że jest niezastąpiona. Oprócz wielu walorów zdrowotnych stanowi niebanalny dodatek do pełnowartościowych potraw. Kasza gryczana prażona ma nieco mniej właściwości odżywczych od nieprażonej, ale do jej zalet należą wyrazistszy smak i kolor. Poniżej znajdziecie wskazówki, które podpowiedzą wam, w jaki sposób właściwie prażyć kaszę gryczaną.
kasza jaglana

Dieta oczyszczająca z kaszą jaglaną - zalety, przepisy

Odchudzanie
Kasza jaglana to prawdziwa królowa wszystkich kasz – mnóstwo w niej witamin i cennych dla zdrowia mikroelementów. Poza tym ma jeszcze inną ważną zaletę: idealnie sprawdza się, gdy… chcemy zrobić porządek w organizmie. Jeśli do tej pory w twoim jadłospisie dominowały produkty z białej mąki, mięso oraz słodycze, zafunduj sobie tygodniową dietę z kaszą jaglaną w roli głównej. Dodawaj ją do każdego posiłku, a wkrótce zobaczysz efekty. Zgubisz kilogramy i odzyskasz siły!