Tag: Ostro kwaśna zupa chińska

ostro-kwaśna zupa tajska

Jak zrobić ostro-kwaśną zupę tajską?

Kuchnia tajska
Ta zupa to idealne połączenie ostrego i kwaśnego smaku. Zawdzięcza to pikantności chili i kwaskowatemu smakowi soku z limonki. Choć jej nazwa brzmi bardzo egzotycznie, sam przepis jest banalnie prosty. Co więcej, ta zupa smakuje nawet lepiej na następny dzień od przyrządzenia. Jeśli oczywiście choć trochę ci jej zostanie..

Dlaczego warto jeść zupy?

Techniki gotowania
Zupa to tradycyjne danie, bez którego nie może odbyć się prawdziwy obiad. Polska kuchnia obfituje w pomysły na oryginalne i jej smaczne receptury. Niektóre z nich przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a inne powstają podczas naszych podróży, bądź są wynikiem naszych eksperymentów. Wiadomo, że nie wszystkie są niskokaloryczne, ale niektóre z nich sprzyjają nawet odchudzaniu. Dlaczego warto jeść zupy? Czy mogą one zastąpić cały obiad? Jak stworzyć niskokaloryczne danie? Przekonajmy się.


Podobne porady

Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.