Tag: Szkodliwe substancje w rybach

ryby

Jakich ryb nie jeść?

Ryby
Są ryby, których nie można jeść? Przecież to jeden z najzdrowszych rodzajów żywności. Pełne zdrowych tłuszczy i białka zapobiegają chorobom serca, poprawiają pracę mózgu i wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Gdzie więc tkwi haczyk? Problem polega na tym, że dobroczynne działanie ryb łatwo może zostać zniwelowane, gdy są one skażone rtęcią, antybiotykami lub szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak dwufenyl polichlorowany. Dzięki temu poradnikowi łatwo zidentyfikujesz podejrzane gatunki ryb, których spożycie może okazać się groźne dla twojego zdrowia.
tilapia

Dlaczego nie powinniśmy jeść tilapii?

Medyczne Badania Naukowe
Mając do wyboru zjedzenie tłustego boczku  i ryby, osoby dbające o zdrowie wybiorą oczywiście to drugie. Niestety, nie każda ryba jest taka zdrowa, jak się wydaje. Jednym z gatunków który należy omijać szerokim łukiem jest tilapia. Dlaczego nie warto jej jeść? Jeżeli chodzi o ryby, zasadnicze znaczenie ma to, czy dany gatunek pochodzi ze środowiska naturalnego, czy jest to gatunek hodowlany. Zdrowe ryby to te, które łowione są w naturalnych warunkach. Te hodowane już niekoniecznie. Tilapia jest właśnie najpopularniejszą rybą hodowlaną, jaką możemy spotkać w sklepach. Inne gatunki to łosoś, okoń czy dorsz.

Najbardziej trujące substancje w rybach

Ryby
Od lat słyszymy, że jemy za mało ryb, które są cennym źródłem białka, witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. I rzeczywiście – zwłaszcza tłuste ryby morskie świetnie wpływają na serce i kości, zmniejszają ryzyko miażdżycy, a nawet ułatwiają odchudzanie. Niestety zanieczyszczenia wód i całego środowiska sprawiają, że w rybach mogą odkładać i kumulować się szkodliwe substancje. Do najgroźniejszych zalicza się dioksyny, metale ciężkie (rtęć, kadm i ołów), a także rakotwórcze pestycydy, środki owadobójcze i konserwanty. Mogą one uszkadzać wątrobę i nerki, wywoływać nowotwory czy zaburzenia hormonalne. To jednak nie koniec zagrożeń - w niektórych gatunkach ryb znajdziemy też groźne pasożyty. Sprawdź, jakich ryb lepiej nie kupować w sklepie.


Podobne porady

tuńczyk puszka

Czy jedzenie tuńczyka z puszki jest bezpieczne?

Ryby
Tuńczyk to ryba, którą możemy spotkać na całym świecie. Jest świetnym dodatkiem do makaronów, past i sałatek. Tuńczyk w puszce jest najbardziej dostępną formą w jakiej możemy kupić tę rybę. Ale czy to rozsądnie jeść ją codziennie? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Jak pozbyć się metali ciężkich z organizmu? Dziesięć wskazówek

Zdrowe Odżywianie
Jeśli miałaś kontakt z rtęcią lub jakimkolwiek innym toksycznym metalem ciężkim, możliwe, że nie zwróciłaś uwagi na wszystkie objawy, będące tego konsekwencją. Kontakt z toksycznym poziomem metali ciężkich mógł mieć miejsce za pośrednictwem niefiltrowanej wody, zanieczyszczonego powietrza, plomby dentystycznej, wycieków chemicznych w miejscu pracy, a nawet na skutek zjedzenia owoców morza. Może się to przerodzić w bardzo poważne problemy zdrowotne, ponieważ zbyt długi kontakt z neurotoksynami łączy się z występowaniem chorób natury neurologicznej, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a także z niewydolnością innych organów. Do pozostałych objawów należą: utrata pamięci, uporczywe migreny, chroniczne zmęczenie, bezsenność, depresja, zaburzenia myślenia, drżenie mięśni oraz wiele innych powikłań. Niektóre farmaceutyczne chelaty obiecują usunięcie tych metali ciężkich z organizmu, ale w zamian pozostawiają całe mnóstwo efektów ubocznych. Poniżej prezentujemy dziesięć naturalnych terapii, które pomogą ci pozbyć się metali ciężkich z ciała i z mózgu:

Zdrowe produkty spożywcze, które mogą nam szkodzić

Zdrowe Odżywianie
Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim różnorodna. Nie bez przyczyny mówi się o tym, że im bardziej „kolorowo” jemy, tym nasz organizm lepiej pracuje. Od lat słyszymy, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę posiłków, a ryby i owoce morza to jedne z najzdrowszych produktów. Czasem jednak diabeł tkwi w szczególe. Nieprawidłowy sposób przygotowania jakiegoś produktu albo spożywanie go o niewłaściwej porze dnia może sprawić, że jego zjedzenie przysporzy nam więcej problemów niż korzyści. Dlaczego tuńczyk, szpinak czy soki owocowe mogą nam czasem zaszkodzić?

Najgorsze gatunki ryb: Trujące i pełne toksyn

Ryby
Od lat słyszymy, że Polacy jedzą zbyt mało ryb, a za dużo mięsa. A to prosty przepis na miażdżycę, nadwagę i inne choroby cywilizacyjne. Ryby zalicza się do najzdrowszych produktów – są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i wielu innych cennych substancji. Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność, poprawia kondycję układu nerwowego i kostnego, a przede wszystkim zbawiennie wpływa na serce i układ krążenia. Kluczem do sukcesu jest jednak wybieranie odpowiednich ryb. Niestety niektóre gatunki są mocno zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi znajdującymi się w morzach i oceanach. Ich spożywanie może przynieść nam więcej szkody niż pożytku. Sprawdź, których ryb lepiej nie jeść.