Tag: Bób właściwości

Bób

Właściwości zdrowotne bobu

Utrzymanie Wagi
Bób jest warzywem bogatym w białko i błonnik oraz jest źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Regularnie spożywany bób może przynieść korzyści osobom z problemami sercowo-naczyniowymi oraz pomóc w kontrolowaniu wagi.

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

zupa krem z bobu

Jak zrobić zupę krem z bobu?

Zupy
Bardzo łatwa w przygotowaniu i szybka zupa. Na dodatek zdrowa. Zupy krem ostatnimi czasy są bardzo chętnie przygotowywane przez gospodynie domowe jako świetny pomysł na lekką zupę na lato. Dodatkowym jej atutem jest to, że można w niej przemycić warzywa dzieciom, które na ich widok uciekają od stołu. W ten postaci na pewno nie będą w stanie rozpoznać co się w zupie znajduje. Zupa z bobu? Czemu nie!
Puree z bobu, mięty i parmezanu

Jak zrobić puree z bobu, mięty i parmezanu?

Sosy i Dipy
To purre możesz jeść jako dip do nachos, smarować nim chleb czy jeść z makaronem po uprzednim rozcieńczeniu w wodzie pozostałej po jego gotowaniu. Możesz podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Zupa z bobu

Jak zrobić zupę z bobu?

Zupy
Poniższą zupę możesz zrobić zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. W przepisie tym jest boczek, jednak jeśli jesteś wegetarianinem to zupa zupełnie nie straci na tym jeśli go nie dodasz. Z boczkiem czy bez niego - będzie przepyszna.
letnie owoce

Dieta paleolityczna - zasady

Odchudzanie
Dietę paleolityczną (naszych przodków) stworzył w USA profesor uniwersytetu Colorado dr Loren Cordain, autor książki „Dieta paleo”. Zdaniem twórcy tej diety sprzyja ona sercu i szczupłej sylwetce. Zawiera dużo białka, a niewiele tłuszczów, wręcz minimalną ilość tych zwierzęcych. Zalecane są duże ilości ryb i krewetki. Jakie inne zasady obowiązują na diecie paleolitycznej?
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.

Prozdrowotne właściwości kory wierzby

Ziołolecznictwo
Właściwości lecznicze kory różnych drzew znane są już od starożytności. Grecy stosowali ją zazwyczaj jako lek na zapalenie stawów. W średniowieczu natomiast, używana była jako środek przeciwbólowy. Szczególnie cenne właściwości prozdrowotne posiada kora wierzby. Wywar przygotowany na jej bazie polecany jest w leczeniu trądziku, schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, a także w zwalczaniu gorączki i biegunki. Ponadto, wywar z kory wierzby działa uspokajająco i redukuje bezsenność. Poniżej przedstawiamy kilka właściwości kory wierzby, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.