Tag: Lecznicze właściwości bazylii

Bazylia

Lecznicze właściwości bazylii

Zioła
Bazylia to ziele, które łatwo można kupić na stoisku w supermarkecie. Wielu z nas wraca do domu z doniczką bazylii po to, by później dodać jej listki do spaghetti czy pesto, znacznie poprawiając smak tych potraw lub wręcz go kreując. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż bazylia oprócz niekwestionowanych walorów smakowych posiada także niezwykłe właściwości lecznicze. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie schorzenia można leczyć za jej pomocą.
listki bazylii

Bazylia - właściwości i zastosowanie

Zioła
Nazwa tej rośliny pochodzi od greckiego słowa basilikos (król). Niegdyś uważano, że jest ona tak niezwykła, że tylko sam król może zbierać to zioło, używając do tego tylko złotego sierpu. Co ciekawe, we Włoszech była niegdyś symbolem miłości – doniczki z bazylią stawiały na balkonach kobiety gotowe przyjąć oświadczyny. W Meksyku natomiast uważano, że ukryte w portfelu listki tej rośliny przyciągną pieniądze. Dziś świeżą i suszoną bazylię chętnie dodajemy do wielu potraw. Jakie są jej właściwości i do czego ją dodawać?


Podobne porady

Olej z bazylią

Jak zrobić olej z dodatkiem bazylii?

Sosy i Dipy
W starożytnym Rzymie słowo bazylia odwoływało się do bazyliszka, ponieważ właśnie ta roślina była traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Bazylia jest zazwyczaj kojarzona z aromatyczną kuchnią włoską. Jeśli jesteś miłośnikiem włoskich potraw i lubisz zioła charakterystyczne dla tej kuchni to powinieneś przeczytać poniższy artykuł. Znajdziesz w nim przepis na zrobienie oleju z dodatkiem bazylii. Jest on doskonałym dodatkiem do pomidorów, pieczywa, kurczaka czy ryb. Może on posłużyć również jako sos do dekorowania dań.
zupa krem z cukinii i bazylii

Jak zrobić zupę krem z cukinii i bazylii?

Zupy
Zupa z cukinii ma wiele zalet, przede wszystkim jest zdrowa i lekka. Nie obciąży naszego systemu trawiennego, a jedynie wypełni nasz organizm wartościowymi składnikami. Zupa w formie kremu to też dobry sposób na przemycenie warzyw dzieciom, które – umówmy się, nie zawsze są chętne na jedzenie warzyw.
lemoniada z cytryny i bazylii

Jak zrobić lemoniadę z cytryny i bazylii?

Soki
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z nutą bazylii jest świetna na gorące, letnie dni. Jeśli chcesz ugasić pragnienie czymś zdrowym i dobrym sięgnij po lemoniadę, odstawiając wszystkie gazowane napoje słodzone. Po nich będzie ci się chciało pić więcej i więcej, tak naprawdę nie zaspokajając pragnienia. Lemoniada cytrynowa, nie dość, że pełna witamin to świetnie poradzi sobie z twoim pragnieniem.
Bazylia

Zdrowotne właściwości bazylii

Przyprawy
Myślisz pewnie, że bazylia jest jedynie smakowitym dodatkiem do sosu, lecz nie wiesz pewnie, że chroni ona także twoje serce. Czytając ten tekst, dowiesz się, jakie pozytywne skutki na nasze zdrowie ma bazylia.
bazylia napar

Jak zrobić napar z bazylii?

Herbata
Bazylia to przyprawa, którą znajdziesz w sosie do spaghetti, włoskim dressingu lub w pesto. Jednak zioło to jest również bardzo pomocne w domowych kuracjach. Właściwości antybakteryjne i antywirusowe bazylii czynią ją doskonałym naturalnym sposobem na przeziębienie. Szklanka naparu z bazylii wspomaga również trawienie, uwalnia od skurczów brzucha, nudności, gazów i zatwardzeń. Zobacz jak zrobić leczniczy napar z bazylii.

Bazylia zmniejsza stany zapalne i hamuje proces starzenia

Przyprawy
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), znana też jako ziele świętego Józefa, to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Często stosowana jest jako przyprawa, a pochodzi z tropikalnych obszarów Azji. Bazylia jest niezwykle popularna we włoskiej kuchni. Stanowi jeden z głównych składników sosu pesto. Stosowana jest także w kuchniach indonezyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Słowo "bazylia" pochodzi od greckiego "basileus", co oznacza "król". Oksfordzki słownik języka angielskiego podaje, iż bazylia stosowana była jako królewskie zioło do wytwarzania maści, leków, a także do kąpieli. Istnieje wiele ciekawych historii związanych z aromatyczną bazylią. Francuzi często nazywają ją “l’herbe royale” (królewskim zielem), natomiast w żydowskim folklorze uważana jest za zioło dające siłę w czasie postu. Istnieją różne odmiany bazylii, które mają odmienne smaki i zapachy. Słodka bazylia (najbardziej dostępna i stosowana w kuchni włoskiej) ma silny czosnkowy zapach ze względu na dużą zawartość substancji o nazwie eugenol. Z kolei bazylia cytrynowa i limonowa mają silny cytrusowy zapach dzięki dużej zawartości limonenu.