Tag: Lecznicze właściwości bazylii

Bazylia

Lecznicze właściwości bazylii

Zioła
Bazylia to ziele, które łatwo można kupić na stoisku w supermarkecie. Wielu z nas wraca do domu z doniczką bazylii po to, by później dodać jej listki do spaghetti czy pesto, znacznie poprawiając smak tych potraw lub wręcz go kreując. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż bazylia oprócz niekwestionowanych walorów smakowych posiada także niezwykłe właściwości lecznicze. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie schorzenia można leczyć za jej pomocą.
listki bazylii

Bazylia - właściwości i zastosowanie

Zioła
Nazwa tej rośliny pochodzi od greckiego słowa basilikos (król). Niegdyś uważano, że jest ona tak niezwykła, że tylko sam król może zbierać to zioło, używając do tego tylko złotego sierpu. Co ciekawe, we Włoszech była niegdyś symbolem miłości – doniczki z bazylią stawiały na balkonach kobiety gotowe przyjąć oświadczyny. W Meksyku natomiast uważano, że ukryte w portfelu listki tej rośliny przyciągną pieniądze. Dziś świeżą i suszoną bazylię chętnie dodajemy do wielu potraw. Jakie są jej właściwości i do czego ją dodawać?


Podobne porady

Świeża bazylia

Jak przechowywać świeżą bazylię?·

Warzywa
Prawidłowo przechowywana bazylia zachowa na długi okres swój smak oraz wartości odżywcze. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek i porad na temat przechowywania świeżej bazylii.
Podlewanie bazylii

Jak podlewać bazylię?

Zioła
Bazylia to aromatyczna, zielona roślina, która od wieków jest używana do nadania smaku przeróżnym daniom, a także herbatom uspokajającym. Ponadto według The World's Healthiest Foods (Najzdrowszej Żywności Światowej) bazylia zawiera w sobie olejki zwalczające bakterie i jest pełna zdrowych składników, takich jak: magnez, witamina A, beta-karoten, a także chroniące komórki flawonoidy. Bazylia jest zielem zazwyczaj odpornym, które ma kilka podstawowych potrzeb, do których należą: światło słoneczne, gleba bogata w składniki odżywcze i oczywiście woda. Spożywanie przez nią wody jest nieco szczególne - nie za dużo, nie za mało, tylko w sam raz.
Pesto z bazylii i orzechów piniowych

Jak zrobić pesto z bazylii i orzechów piniowych?·

Sosy i Dipy
Jest to jeden z moich ulubionych sosów. Zrobiony jest z bazylii, orzechów piniowych, parmezanu i kilku innych składników. Robi się go szybko więc jeśli nigdy do tej pory nie robiłeś sosu pesto to teraz masz okazję. Potrzebujesz jedynie poniższych składników oraz około 15 minut.
listek bazylii

Jak zrobić maseczkę na trądzik z bazylii?

Trądzik
Trądzik to zmora niejednej z nas. Potrafi znaleźć drogę do naszej buzi, ale nie śpieszno mu, by nasza buzię opuścić. Na szczęście są na to sposoby. Na przykład proponowana niżej maseczka z bazylii. Możesz ją też stosować jako tonik i przemywać przygotowanym płynem buzię przed położeniem się spać.
Bazylia

Zdrowotne właściwości bazylii

Przyprawy
Myślisz pewnie, że bazylia jest jedynie smakowitym dodatkiem do sosu, lecz nie wiesz pewnie, że chroni ona także twoje serce. Czytając ten tekst, dowiesz się, jakie pozytywne skutki na nasze zdrowie ma bazylia.

Bazylia zmniejsza stany zapalne i hamuje proces starzenia

Przyprawy
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), znana też jako ziele świętego Józefa, to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Często stosowana jest jako przyprawa, a pochodzi z tropikalnych obszarów Azji. Bazylia jest niezwykle popularna we włoskiej kuchni. Stanowi jeden z głównych składników sosu pesto. Stosowana jest także w kuchniach indonezyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Słowo "bazylia" pochodzi od greckiego "basileus", co oznacza "król". Oksfordzki słownik języka angielskiego podaje, iż bazylia stosowana była jako królewskie zioło do wytwarzania maści, leków, a także do kąpieli. Istnieje wiele ciekawych historii związanych z aromatyczną bazylią. Francuzi często nazywają ją “l’herbe royale” (królewskim zielem), natomiast w żydowskim folklorze uważana jest za zioło dające siłę w czasie postu. Istnieją różne odmiany bazylii, które mają odmienne smaki i zapachy. Słodka bazylia (najbardziej dostępna i stosowana w kuchni włoskiej) ma silny czosnkowy zapach ze względu na dużą zawartość substancji o nazwie eugenol. Z kolei bazylia cytrynowa i limonowa mają silny cytrusowy zapach dzięki dużej zawartości limonenu.