Tag: Przechowywanie grzybów kurek

grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

Zatrucie grzybami: Objawy i pierwsza pomoc

Grzyby
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich smakoszy grzybów. Z kurek, maślaków, podgrzybków, kani czy borowików można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę, a do tego zrobić zimowe zapasy. Wbrew powszechnym opiniom grzyby mają sporo wartości odżywczych, przede wszystkim minerałów i witamin. Chociaż dostarczają bardzo niewielu kalorii, trzeba pamiętać o tym, że są ciężkostrawne. Warto też wiedzieć, że nawet jadalnymi grzybami można się poważnie zatruć – np. poprzez łączenie ich z alkoholem lub nieumiejętne przechowywanie. Największym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia jest jednak spożycie grzyba trującego. Znajdujące się w nim toksyny błyskawicznie uszkadzają nerki, wątrobę, a nawet mózg i układ nerwowy. Dowiedz się, jakich błędów nie popełniać w trakcie zbierania grzybów, które gatunki najłatwiej pomylić i jakie są objawy zatrucia grzybami.


Podobne porady

kurki

Jak zrobić sos z kurek?

Sosy i Dipy
Grzybobranie czas zacząć! A po udanych łowach pora zastanowić się co zrobić z koszem świeżo uzbieranych kurek. Te złote, aromatyczne grzyby mają niesamowity smak i doskonale sprawdzają się jako element wielu dań. Tym razem skupię się jednak na jednym przepisie, a mianowicie wyśmienitym kremowym sosie z kurek.
zupa z kurek

Jak zrobić zupę z kurek?

Zupy
Ta pyszna zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Pozwoli ci rozkoszować się wspaniałym smakiem kurek. Wystarczy pół godziny, a jeden z najwspanialszych symboli jesieni zagości na twoim stole i zachwyci kubki smakowe wszystkich domowników. Poniżej znajdziesz przepis na zupę z kurek.
grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
kurki w occie

Jak zrobić kurki w occie?

Grzyby
Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej. Marynowane kurki to nie tylko smaczna przekąska i dodatek do wielu dań – to również świetny sposób na „grzybowe” przetwory na zimę.
kurki

Jak przyrządzić kurki?

Grzyby
Te małe żółte grzybki towarzyszą nam przez całe lato i jesień, a ich smak jest niepowtarzalny. Można je smażyć, dusić, gotować. Kurki pasują do mięsa, jajek. Wyśmienicie też smakują podane tradycyjnie, w sosie śmietanowym. Ale odważ się i spróbuj przyrządzić całkiem nowe danie! Kurki są wspaniałym składnikiem sosów i nadzień do mięs, lecz według dietetyków lepiej jeść je w ciągu dnia, bo są ciężkostrawne. W śniadaniowym menu pojawiają się w omlecie i jajecznicy. Znajduje się tam zwykle zeszklona z kurkami cebula, ale można dodać też paprykę, szczypiorek, a by jajecznica nie była sucha, łyżkę śmietany.

Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby

Grzyby
Sezon na grzyby rozkręca się na dobre. Pomysłów na przetwarzanie i wykorzystanie ich w kuchni mamy tysiące. Grzyby możemy śmiało gotować, dusić, marynować i rzecz jasna suszyć. Ta ostatnia forma pozwala na długo zachować ich aromat i smak. Oczywiście pod warunkiem, że do tej czynności podejdziemy profesjonalnie i będziemy trzymać się odpowiednich zasad. Podpowiadamy, które grzyby najlepiej wybrać do suszenia, jak je do tego procesu przygotować, w jaki sposób najlepiej je suszyć i jak je później przechowywać.