Tag: Sitaki grzyby

Sitarze - maślaki

Jak marynować maślaki - sitarze?

Przetwory
Sitarz to gatunek jadalnego grzyba z rodziny maślakowatych. Smak tych grzybków jest nieznaczny, średniej wartości, czasami nieco kwaskowaty i zdecydowanie gorszy od innych gatunków maślaków. Sitarze najlepiej nadają się do suszenia i marynowania z innymi grzybami o wyraźniejszym smaku i zapachu. Do marynowania wybierz małe, zdrowe grzybki o ładnym wyglądzie.


Podobne porady

marynowanie mięsa

Jak marynować mięso i drób?

Podstawy gotowania
Marynowanie mięs ma długą, wieloletnią tradycję. Już od wieków wiadomo, że dzięki marynowaniu mięsa stają się bardziej aromatyczne, miękkie i soczyste. Jednak, aby uzyskać wspaniałe walory smakowe nie wystarczy tylko dobra marynata, ale także odpowiedni sposób przygotowania mięs.
marynowane grzyby

Jak marynować grzyby?

Przystawki
Marynowane grzyby można podawać w wielu sytuacjach. Są doskonałe zarówno jako przekąska i jako przystawka. Ten wegetariański rarytas jest zaskakująco łatwy do wykonania. Poniżej znajdziesz przepis jak zamarynować grzybki w zalewie octowej.
Marynowane podgrzybki

Jak marynować podgrzybki?

Przetwory
Nie ma wątpliwości, że najlepsze przetwory to takie, które zrobiliśmy sami. Proces marynowania może się wydawać co niektórym żmudny i skomplikowany, ale nie ma nic bardziej mylnego. Udowodnimy ci, że to wcale nie musi być trudne. Nie ma nic lepszego niż słoiczek marynowanych podgrzybków otworzony zimą. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów wiesz, że świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadów, sałatek i są świetną przekąską. Poniżej znajdziesz prosty przepis na wyśmienite marynowane podgrzybki.
Grzyby w oleju

Jak marynować grzyby w oleju?

Przetwory
Olej utrwala i wydobywa wspaniały smak grzybów oraz wszystkich przypraw. Grzyby w oleju są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, dań z patelni. Można je jeść również same jako przegryzkę.