Tag: Bulion warzywny

Jak zrobić bulion warzywny?

Zupy
Zrobienie bulionu warzywnego nie jest takie trudne a bulion ten jest znacznie zdrowszy niż bulion z kostki, gdyż nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku, konserwantów ani innych dodatków. Bulion można pić sam lub wykorzystać go jako bazę pod inne zupy.

12 trików na wykorzystanie skórek owoców i warzyw

Środki czyszczące
Skórki warzyw i owoców są źródłem witamin. W końcu to w nich zbiera się ich najwięcej. Zazwyczaj jednak lądują w koszu, a to duży błąd. Jeżeli nie wiesz jeszcze, w jaki sposób możesz wykorzystać skórki warzyw i owoców, to koniecznie przeczytaj poniższą listę. Przedstawiamy w niej 12 zaskakujących zastosowań dla tych cennych części warzy i owoców.
bulion warzywny

Jak zrobić bulion warzywny z domowych ziół?

Proste przepisy
Przepis na warzywny zna każdy i może zrobić go z zamkniętymi oczami. Taki tradycyjny przepis i smak bulionu każdy wyniósł z domu. Jednak koncerny spożywcze ułatwiając nam życie proponują nam bulion w kostce. Wszyscy wiemy jaki posiada smak i nie jest to smak, który za którym tęsknimy. Odrzuć wszelkie kostki w kosz i przygotuj prawdziwy warzywny bulion.

Kostki rosołowe: Co zawierają i czy warto je dodawać do potraw?

Podstawy gotowania
Kostki rosołowe są niezwykle praktyczne i wygodne w użyciu. Na ich bazie możemy szybko i łatwo "wyczarować" ulubioną zupę czy sos i choćby dlatego dla wielu z nas stanowią niezbędny dodatek do przyrządzanych potraw. Zasadnicze pytanie jednak brzmi, czy ich regularne wykorzystywanie w kuchni ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że nie i zwracają uwagę na ich co najmniej kontrowersyjny skład. W popularnych kostkach rosołowych znajdziemy, co prawda tak ważne w naszym jadłospisie warzywa, ale tylko w ilościach śladowych i wyłącznie w postaci suszu. Podstawę stanowi za to - w ilości znaczącej, bo sięgającej aż 50 procent zawartości - kuchenna sól oraz substancje wzmacniające smak i zapach - w tym między innymi szkodliwy glutaminian sodu oraz inozynian - substancje smakowe, roślinne i zwierzęce tłuszcze, barwniki i kwas cytrynowy. Jak pewnie nietrudno się domyślić, niemal wszystkie wymienione - poza solą - pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych. Zanim zatem znów sięgniemy po popularne kostki rosołowe, rozważmy, czy bardziej opłacalne dla naszej kondycji nie okazałoby się jednak dodanie do gotowanej przez nas zupy świeżych warzyw i przypraw.