Tag: Zapiekanka bakłażan

Jak zrobić zapiekanego bakłażana z parmezanem?

Dania wegetariańskie
Ten bakłażan jest nie tylko z parmezanem. W jego skład wchodzi również ser ricotta, mozzarella i ser żółty, zatem ma wspaniały, serowy smak. Możesz podawać go z makaronem, ryżem lub pieczywem.


Podobne porady

Bakłażan z pomidorami i mozzarellą

Jak zrobić bakłażana z pomidorami i mozzarellą?

Przystawki
Bakłażan z pomidorami i mozzarellą jest wspaniałym pomysłem na lunch lub lekką, zdrową kolację. Możesz go przygotować w piekarniku lub na grillu.
Zapiekanka z bakłażana

Jak zrobić zapiekankę z bakłażana?

Dania wegetariańskie
Ta zapiekanka jest przepyszna i rozpływa się w ustach. Każdy kto lubi bakłażana powinien wypróbować to danie, tym bardziej, że jest proste i szybkie do zrobienia.
Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.
Pasta z bakłażana

Jak zrobić pastę z bakłażana i papryki?

Sosy i Dipy
Pasta z bakłażana i pieczonej papryki zwana ajvar to przysmak macedoński. Popularna jest w wielu krajach bałkańskich, jednak w zależności od kraju przepis jest nieco inny (niektóre przepisy zawierają również dojrzałe pomidory a nawet fasolkę szparagową). Ajvar podawany jest jako dip lub pasta do smarowania chleba.
Bakłażan nadziewany kaszą gryczaną

Jak zrobić bakłażana nadziewanego kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem?

Dania z wieprzowiny
Nadziewane kaszą gryczaną bakłażany są pożywne i zdrowe a kiedy dodamy do nich jeszcze pachnące grzyby i boczek to będą dodatkowo bardzo smaczne. Zamiast boczku możesz użyć w przepisie szynki. Z poniższej ilości składników otrzymasz 2 porcje.
Bakłażan po indyjsku

Jak zrobić bakłażana po indyjsku - Bhurtha?

Dania wegetariańskie
Bhurtha to tradycyjne danie na północy Indii (w stanie Pendżab). Składa się ono z bakłażana i pomidorów zaś doprawione jest kminkiem, kurkumą, czosnkiem i imbirem. Podaje się je ze świeżym plackiem roti lub z płaskim chlebkiem naan. Poniższy przepis jest na 4 porcje.
Bakłażan nadziewany mięsem

Jak zrobić bakłażana nadziewanego mięsem?

Dania z wołowiny i cielęciny
Nadziewany kebab mięsem to danie typowo tureckie. Do jego przygotowania możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa. Podawaj na gorąco ze świeżą natką pietruszki lub sałatą.