Tag: Gotowanie ryżu jaśminowego

ryż

Jak gotować ryż (podział na gatunki)?·

Podstawy gotowania
Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie ryżu. Jednak każdy gatunek tej rośliny wymaga innej ilości wody i często różnego czasu gotowania. Znaczenie ma również wybór samego sposobu przyrządzenia ryżu. Poniżej znajdziesz opis najczęściej występujących rodzajów ryżu wraz z informacją na temat ich zastosowania i sposobu przyrządzenia. Dokładny opis poszczególnych metod gotowania zamieszczam zaś na końcu artykułu.


Podobne porady

gotowanie ryżu

Zaskakujący trik jak zmniejszyć kaloryczność ryżu o połowę

Techniki gotowania
Ryż nie kojarzy nam się zazwyczaj z kaloryczną potrawą. 100g gotowanego białego ryżu to około 130 kcal. Jednak w połączeniu z innymi dodatkami, z którymi go serwujemy, możemy nazbierać już całkiem sporą dawkę zbędnych kalorii. Okazuje się jednak, że tak prosta czynność, jak zmiana sposobu przygotowania ryżu, może zmniejszyć jego kaloryczność aż o 50-60%. Takie wnioski zaprezentowano na międzynarodowym kongresie American Chemical Society. Zaintrygowany? Więcej szczegółów znajdziesz w dalszej części porady.