Tag: Jakie witaminy ma por

właściwości pora

Właściwości odżywcze i lecznicze pora

Przepisy wegetariańskie
Por to warzywo lubiane przez Skandynawów jednak w naszym kraju niedoceniane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego warto jeść pory, jakie składniki odżywcze zawierają, co można z nich przyrządzić, a także jak wybrać najlepsze pory.


Podobne porady

Pory

Jak sadzić pory?

Uprawa Warzyw
Każdy ogrodnik wie, że nie ma nic lepszego od świeżych warzyw zebranych we własnym ogródku. Są nie tylko dużo smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowe. Por jest niesamowitą rośliną o wielu wartościach odżywczych. Stanowi źródło witamin: A, E, C oraz B6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wbrew pozorom uprawa pora wcale nie jest taka trudna. Poniżej znajdziecie wskazówki, które rozwieją wszystkie wasze wątpliwości w tym temacie.
pokrojony por

Jak pokroić pora?·

Warzywa
Por to warzywo wielofunkcyjne. Idealnie nadaje się zarówno do zup, jak i do sałatek. Ma delikatny smak, a po ugotowaniu jedwabistą i delikatną konsystencję. Niezależnie od tego w jakiej formie chcesz go podać, najpierw musisz pora pokroić i oczyścić. Nie jest to trudne pod warunkiem, że wie się od czego zacząć. Te cenne informacje znajdziesz poniżej.
por

Jak się pozbyć czyraków stosując okłady z pora?

Skóra
Czyrak, zwany też wrzodem skórnym, to ropne zapalenie okołomieszkowe na skutek zakażenia bakteryjnego. Jest wyjątkowo bolesny i nieestetyczny, a każdy, komu choć raz się przytrafił, wie jak trudno się go pozbyć. Okazuje się, że z pomocą przychodzi nam matka natura. Skutecznym remedium na czyraki jest bowiem por. Okład z pora leczy również ropiejące, trudno gojące się rany, a także zastrzały.
syrop z pora

Jak zrobić syrop z pora?

Choroby Układu Krążenia
Por to niesamowite warzywo, spokrewnione z cebulą i czosnkiem. Dzięki temu ma podobne właściwości zdrowotne. Przeciwdziała rakowi, obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Por polecany jest dla osób, które cierpią na choroby serca i układu krwionośnego. Przyspiesza powrót do zdrowia podczas problemów ze strony układu oddechowego. Poniżej znajdziesz przepis na syrop z pora.
pomarańcze

Właściwości i wartości odżywcze pomarańczy

Owoce
Pomarańcza to owoc cytrusowy należący do rodziny rutowatych i rodzaju citrus, do którego należą również takie owoce jak pomelo, mandarynki i grejpfruty. To drzewo pochodzące z Azji, skąd rozprzestrzeniło się na cały świat. Rośnie w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. Na świecie uprawia się ponad 100 rożnych odmian pomarańczy. Najwięcej ich zbiorów przypada na Brazylię, na drugim miejscu są Stany Zjednoczone. Uważa się, że pomarańcze to owoce o najsilniejszych właściwościach leczniczych na świecie. Mogą działać oczyszczająco na nasz organizm i chronią przed przeziębieniami.
czerwone banany

Jakie właściwości odżywcze posiadają czerwone banany?

Owoce
Czy kiedykolwiek próbowałeś czerwonych bananów? Są krótsze i grubsze, niż przeciętne żółte banany. Czerwone banany powinny być spożywane tylko wtedy, gdy są dojrzałe. Mają grubą skórkę w kolorze cegły i słodki, kremowy miąższ. Czerwone banany mają więcej beta-karotenu i witaminy C niż żółte. Jakie inne korzyści zdrowotne mają czerwone banany?

Skórki z banana mają wartości odżywcze

Zdrowe Odżywianie
Każdy z nas wyrzuca skórki od bananów, ponieważ są niejadalne. Okazuje się jednak, że to błąd! Skórki od bananów są jak najbardziej jadalne, a co więcej bardzo zdrowe. Skórki możemy śmiało wykorzystać jako naturalny suplement na odchudzanie oraz jako domowy środek do pielęgnacji skóry. Do czego jeszcze się przydadzą?

Wybielanie zębów
Skórki z banana można śmiało wykorzystać do wybielania zębów. Sposób ten jest znany od lat i stosowany przez wiele osób. Wystarczy tylko, że będziesz pocierać zęby wewnętrzną stroną skórki, codziennie przez dwa tygodnie. Już po kilku dniach zauważysz, że zęby są o kilka odcieni bielsze.