Tag: Pory właściwości

właściwości pora

Właściwości odżywcze i lecznicze pora

Przepisy wegetariańskie
Por to warzywo lubiane przez Skandynawów jednak w naszym kraju niedoceniane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego warto jeść pory, jakie składniki odżywcze zawierają, co można z nich przyrządzić, a także jak wybrać najlepsze pory.


Podobne porady

Nadziewany por

Jak zrobić nadziewanego pora?

Dania z drobiu
Nadziewane pory wyglądają odświętnie, zawierają dużo warzyw i nie są trudne do ugotowania. Poniżej znajdziesz przepis na pory z nadzieniem z ryżu, kurczaka, pomidorów i papryki.
pokrojony por

Jak pokroić pora?·

Warzywa
Por to warzywo wielofunkcyjne. Idealnie nadaje się zarówno do zup, jak i do sałatek. Ma delikatny smak, a po ugotowaniu jedwabistą i delikatną konsystencję. Niezależnie od tego w jakiej formie chcesz go podać, najpierw musisz pora pokroić i oczyścić. Nie jest to trudne pod warunkiem, że wie się od czego zacząć. Te cenne informacje znajdziesz poniżej.
por

Jak się pozbyć czyraków stosując okłady z pora?

Skóra
Czyrak, zwany też wrzodem skórnym, to ropne zapalenie okołomieszkowe na skutek zakażenia bakteryjnego. Jest wyjątkowo bolesny i nieestetyczny, a każdy, komu choć raz się przytrafił, wie jak trudno się go pozbyć. Okazuje się, że z pomocą przychodzi nam matka natura. Skutecznym remedium na czyraki jest bowiem por. Okład z pora leczy również ropiejące, trudno gojące się rany, a także zastrzały.
Produkty odżywcze

8 dziwnych produktów bogatych w składniki odżywcze

Inne zdrowe przepisy
Fermentacja jest procesem starym jak świat. Używa się jej w celu przedłużenia trwałości niektórych produktów, ponieważ podczas niej zabijane są mikroorganizmy, które spowodowałyby zepsucie się pożywienia. Fermentacji poddaje się także jogurty czy piwo. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że sfermentowane jedzenie jest niezwykle zdrowe i pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy i trawienny. Jedząc tego typu produkty, z łatwością wytępisz szkodliwe bakterie z jelit i zastąpisz je żywymi kulturami bakterii.
zalety warzyw

Odżywcze produkty dla ciała i mózgu

Zdrowe Odżywianie
Większość ludzi dąży do lepszego stylu życia. Chcą być zdrowsi, więc szukają nowych sposobów na to, by rozwiązać zwykłe problemy, a nawet przewlekłe choroby. Rozwiązaniem może być przyjmowanie suplementów, picie shake’ów, diety i ćwiczenia, mające na celu zapewnienie nam zdrowia. Niektóre z tych sposobów działają, inne nie. Jednak najlepszym sposobem na poprawienie swojego zdrowia jest po prostu zdrowe jedzenie. Oto 11 produktów, które powinniśmy spożywać, by być zdrowym zarówno fizycznie, jak i mentalnie.
pomarańcze

Właściwości i wartości odżywcze pomarańczy

Owoce
Pomarańcza to owoc cytrusowy należący do rodziny rutowatych i rodzaju citrus, do którego należą również takie owoce jak pomelo, mandarynki i grejpfruty. To drzewo pochodzące z Azji, skąd rozprzestrzeniło się na cały świat. Rośnie w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. Na świecie uprawia się ponad 100 rożnych odmian pomarańczy. Najwięcej ich zbiorów przypada na Brazylię, na drugim miejscu są Stany Zjednoczone. Uważa się, że pomarańcze to owoce o najsilniejszych właściwościach leczniczych na świecie. Mogą działać oczyszczająco na nasz organizm i chronią przed przeziębieniami.
czerwone banany

Jakie właściwości odżywcze posiadają czerwone banany?

Owoce
Czy kiedykolwiek próbowałeś czerwonych bananów? Są krótsze i grubsze, niż przeciętne żółte banany. Czerwone banany powinny być spożywane tylko wtedy, gdy są dojrzałe. Mają grubą skórkę w kolorze cegły i słodki, kremowy miąższ. Czerwone banany mają więcej beta-karotenu i witaminy C niż żółte. Jakie inne korzyści zdrowotne mają czerwone banany?