Tag: Mleko a zdrowie

5 powodów, dla których warto zrezygnować z mleka krowiego

Zdrowe Odżywianie
„Pij mleko, będziesz wielki” - przekonywała nie tak dawno temu reklama społeczna ustami znanych ludzi świata kultury i sportu, a towarzyszyła temu akcja szerokiej sprzedaży małych kartoników mleka (też smakowego) w polskich szkołach. Od kilku lat jednak coraz więcej lekarzy i dietetyków podpisuje się raczej pod antyreklamą mleka krowiego („Pij mleko, będziesz kaleką”), wskazując na jego niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie, a nawet oskarżając o wywoływanie wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. Specjaliści dowodzą, że mleko krowie przeznaczone jest dla cieląt, które pokarmu tego potrzebują dla wzmocnienia kopyt i rogów. Gdy mają zęby, zaczynają jeść inny pokarm, tak samo jak inne ssaki. Tylko człowiek, jako jedyny ze ssaków, pija mleko także w dorosłym życiu, narażając się przy tym na osłabienie stanu swego zdrowia. Jeśli nie możemy zrezygnować z mleka, lepiej zastąpić je mlekiem kozim, najlepiej niepasteryzowanym i kwaśnymi produktami mlecznymi, jak jogurty czy kefiry. Oto lista powodów, dla których warto zrezygnować z picia krowiego mleka, sprzedawanego na półkach naszych sklepów.

Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT?

Drinki i Napoje Bezalkoholowe
Dzisiejsze mleko sprzedawane w sklepach niewiele ma wspólnego z tym, które pijali nasi dziadkowie. Co prawda nadal na bazarach można kupić takie prosto od krowy czy kozy, ale większość konsumentów sięga po mleko ze sklepowych półek, na ogół wybierając to z kartonu - bo może stać dłużej i nie wymaga trzymania w lodówce. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, jak głęboko przetworzonym produktem jest sklepowe mleko, które właściwie mlekiem jest już tylko z nazwy. Dietetycy coraz częściej przestrzegają przed spożywaniem mleka, zwłaszcza przez osoby dorosłe, upartym jednak zalecają, by sięgali po to pasteryzowane w niskiej temperaturze. Bo choć obie metody są podobne, służą oczyszczeniu mleka i przedłużeniu jego terminu przydatności do spożycia, to jednak „uchate” uważa się za bardziej niebezpieczne dla zdrowia, a na pewno mniej wartościowe. Dlaczego? Co kryje się za określeniem UHT i czym różni się taki produkt od mleka pasteryzowanego?

Dlaczego lepiej unikać mleka w proszku?

Odżywianie
Mleko w proszku jednym kojarzy się z pokarmem dla niemowląt, innym z domowej roboty waflami. Wato jednak zdać sobie sprawę z tego, że jest to obecnie składnik (stosowany głównie w celach zagęszczania) wielu produktów żywieniowych, nawet takich, których o jego obecność nigdy byśmy nie podejrzewali. Zawiera go niemal każdy jogurt, kefir czy maślanka, a także serki, pieczywo, niemal wszystkie słodycze, kaszki, a nawet…chrzan! Czy wobec tego tak masowo używany składnik może być szkodliwy dla naszego zdrowia? Niestety tak. Oto kilka powodów, dla których lepiej szerokim łukiem omijać produkty zawierające mleko w proszku.
mleko

Mleko - pomaga czy szkodzi?

Produkty Mleczne
W ostatnich latach nie cieszy się ono dobrą sławą. a co na ten temat sądzą specjaliści? Nasze babcie twierdziły, że mleko to samo zdrowie i starały się, by wnuki spożywały je przynajmniej na pierwsze śniadanie. W wielu rodzinach ten zwyczaj obowiązuje do dziś. Z drugiej strony pojawia się coraz więcej publikacji, w których radzi się, by ograniczyć picie mleka bądź całkowicie wykluczyć je z naszej diety. Czy słusznie?
picie mleka

Czy dzieci naprawdę powinny pić mleko?

Odżywianie
Od najmłodszych lat rodzice czy dziadkowie kazali nam pić mleko, aby nasze kości były mocne. Mówiono także, że jeśli będziemy pić mleko urośniemy i szybciej staniemy się dorośli. Jednak czasem nie warto wierzyć we wszystko co mówią, ponieważ mleko z kartonu nie oferuje żadnych cennych składników odżywczych, które byłyby potrzebne dziecku w wieku przedszkolnym. Co innego jeśli, dziecko pije mleko prosto od krowy, z naszego własnego gospodarstwa, co w dzisiejszych czasach jest dość rzadkie, gdyż coraz więcej osób pozbywa się zwierząt i woli kupić mleko w sklepie.