Tag: Pigwa

Jak uprawiać pigwę?

Uprawa Owoców
Pigwa bardzo często mylona jest z pigwowcem. Są to jednak dwie różne rośliny - pigwa ma większe owoce o bardziej uniwersalnym smaku i przybiera formę drzewka, zaś pigwowiec to krzew z owocami mniejszymi i bardziej kwaśnymi. Owoce pigwy są nieco podobne do gruszek i są wspaniałe na przetwory i domowej roboty nalewki. Pigwa jest drzewem owocowym dość wymagającym w uprawie i dla dobrych plonów wymaga idealnych warunków.
pigwa

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pigwy

Owoce
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pigwy. Owoc ten potrafi pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych, utracie wagi, poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego, obniżyć poziom cholesterolu, zwiększyć moc systemu odpornościowego, zapobiec chorobom układu pokarmowego, łagodzić stany zapalne, poprawić zdrowie skóry, zmniejszyć ciśnienie krwi, a także zapobiegać reakcjom alergicznym i pobudzić krążenie krwi w układzie sercowo-naczyniowym.

Pigwa pospolita. Wzmacnia odporność i usuwa toksyny

Owoce
Jesień to czas, kiedy w polskich sadach dojrzewają przepyszne owoce. Najczęściej zbiera się wtedy jabłka i gruszki, które smakują wyśmienicie na surowo, ale mogą również posłużyć do stworzenia smacznych przetworów. Nieco mniej znanym owocem, który również dojrzewa jesienią, jest pigwa. Choć nie wszystkim odpowiada jej smak, zawarte w niej substancje czynne są bardzo korzystne dla sprawniejszego działania organizmu. Mogą być najbardziej przydatne w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej jesteśmy podatni na infekcje. Pigwa stymuluje odporność i łagodzi objawy przeziębienia czy grypy. Poza tym ułatwia usunięcie toksyn, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Oczywiście istnieje więcej zalet włączenia pigwy do codziennej diety. Dowiedz się, jak wpływa na organizm.