Tag: Choroba alzheimera leczenie

choroba Alzheimera

Jak leczyć chorobę Alzheimera?

Zaburzenia Neurologiczne
Choroba Alzheimera to bardzo wolno postępujące schorzenie, które prowadzi do zaniku kory mózgowej. W komórkach nerwowych mózgu gromadzą się tzw. białka Tau i płytki starcze, czyli amyloid. To powoduje uszkodzenia komórek nerwowych. W efekcie przestają produkować niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu neuroprzekaźnik – acetylocholinę. Choroba najczęściej dotyka osoby po 80-tym roku życia, ale bywa, że atakuje również osoby młodsze. W ponad 1/3 przypadków choroba Alzheimera ma podłoże genetyczne. Niestety, nie ma na nią leku.
Produkty poprawiające pamięć

5 produktów pomagających w walce z Alzheimerem

Alzheimer
Jeśli w twojej rodzinie ktoś chorował na Alzheimera, to już dziś możesz zacząć przyjmować suplementy, które poprawią twoją pamięć oraz ochronią cię przed kłopotami z nią. Naukowcy z Uniwersytetu Yale twierdzą, że ludzki organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze z naturalnych pokarmów niż z suplementów. A kiedy chodzi o wzmocnienie mózgu przed chorobą Alzheimera, to tych 5 owoców i warzyw powinno znaleźć się na szczycie twojej listy zakupów...
Choroba Alzheimera zapobieganie

8 nawyków żywieniowych, które ochronią nas przed chorobą Alzheimera

Zdrowe Odżywianie
Pokarmy, które spożywamy znacząco wpływają na zdrowie naszego mózgu. Nie istnieje jednak żadna magiczna potrawa lub suplement, która wspierałaby jedynie ten organ. Ciężko będzie znaleźć również wzór optymalnej diety, przeznaczonej wyłącznie do poprawy kondycji mózgu. Spróbujemy jednak przedstawić wam kilka pokarmów i wzorców żywieniowych (np. dieta MIND, dieta azjatycka, dieta wegańska lub dieta śródziemnomorska), które dostarczają mu wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Podstawowym wspólnym elementem tych diet jest fakt, że zawierają one w sobie wiele pokarmów roślinnych bogatych w przeciwutleniacze. Rośliny wytwarzają przeciwutleniacze, aby chronić się przed chorobami i skutkami promieniowania ultrafioletowego. Substancje te, które ludzkie ciało asymiluje np. podczas jedzenia warzyw, owoców, nasion, ziaren lub orzechów, wspierają również komórki w naszym ciele - w tym komórki mózgowe. Poza przeciwutleniaczami istnieje wiele innych produktów spożywczych, które mogą poprawić kondycję mózgu. Dotyczy to zwłaszcza produktów zawierających substancje, które potrafią redukować stany zapalne w mózgu oraz reszcie ciała. Poniżej przygotowaliśmy dla was 8 podstawowych wzorców żywieniowych, pomocnych w poprawie zdrowia naszego mózgu. Możesz wybrać jeden z nich lub zastosować kombinację kilku do stworzenia idealnego dla twoich potrzeb wzoru diety.

Produkty, które mogą zapobiegać demencji i chorobie Alzheimera

Alzheimer
Choroba Alzheimera oraz demencja mają ze sobą wiele wspólnego i granica pomiędzy nimi jest cienka. Wczesne objawy obu tych chorób są błędnie wiązane z wiekiem pacjenta, który podczas diagnozy wykazuje początkowe objawy demencji.

Objawy demencji

W przypadku demencji mamy do czynienia z: apatią, brakiem motywacji do jakiegokolwiek działania, znacznym osłabieniem organizmu oraz złym samopoczuciem. Osoba chora często zamyka się w domu i odcina od przyjaciół i rodziny. Niekiedy bliscy bagatelizują problem, sądząc, że z wiekiem w organizmie zachodzą różne zmiany.

Choroba rozwija się po cichu

U każdego pacjenta demencja czy choroba Alzheimera przebiega inaczej, najczęściej rozwija się po cichu, nie dając na początku żadnych objawów. Niestety pacjenci są skazani tylko i wyłącznie na leczenie objawowe, ponieważ w obu przypadkach nie ma terapii zatrzymującej lub odwracającej skutki choroby.

Ważny wysiłek intelektualny i dieta

Czy można zawczasu zapobiegać rozwojowi choroby? Otóż w walce z demencją czy też chorobą Alzheimera szczególną rolę odgrywa aktywność intelektualna, czyli rozwiązywanie krzyżówek, gry strategiczne, czy czytanie książek. Oprócz tego ważna jest zdrowa dieta oraz wprowadzenie do menu kilku kluczowych produktów:

Dziesięć największych zagrożeń dla kobiecego zdrowia

Choroba Sercowo-Naczyniowa
Pierwszym krokiem do zapewnienia sobie zdrowia jest wiedza o tym, co może nam zagrozić, a następnie podjęcie odpowiednich środków zapobiegawczych, które ograniczą ryzyko wyrządzenia sobie szkody. Szczególnie święta i różnego typu uroczystości mogą sprawić, że zboczymy z kursu obranego na zdrowy tryb życia. Jeśli nie przywołamy się w porę do porządku, możemy narazić się na wysyp chorób zagrażających życiu. Poniżej znajdziesz listę dziesięciu największych zagrożeń dla zdrowia kobiety.

Choroby serca


Według badań choroby serca są częstszą przyczyną zgonów wśród kobiet niż nowotwory. W badaniu przeprowadzonym przez Australian Catholic University’s Mary McKillop Institute for Health zajęto się określeniem wpływu chorób serca na Australijki. Pod uwagę brano nie tylko same zawały i udary, lecz także choroby bezpośrednio z nimi powiązane, jak cukrzyca i niewydolność nerek. Objawem zawału serca, który najpowszechniej występuje u kobiet, jest ból i uczucie ucisku na klatkę piersiową. Nie zawsze są to jednak najjaskrawsze symptomy. Czasem można przejść zawał bez odczuwania bólu w klatce piersiowej. Kobiety w każdym wieku powinny bardzo poważnie podchodzić do chorób serca. Szczególnie te poniżej 65. roku życia i te, u których występuje historia chorób serca w rodzinie, powinny zwracać baczną uwagę na czynniki ryzyka.

Soplówka jeżowata: Zapobiega nowotworom, leczy alzheimera i wspiera mózg

Medycyna Niekonwencjonalna
Sława przyciągającej uwagę nietuzinkowym wyglądem i spełniającej wszystkie kryteria produktu "superfood" soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus) rośnie w zawrotnym tempie. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy, przypominający owoce morza smak, ale przede wszystkim za niesamowite właściwości lecznicze. Przeprowadzone badania potwierdziły, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz mózg usprawniając jego funkcje, jak i zapobiegając powstawaniu choroby Alzheimera czy demencji. Ponadto wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz antynowotworowe i okazuje się wyjątkowo przydatna w leczeniu rozmaitych schorzeń układu pokarmowego. Do tej bogatej listy dołączyć należy, że przynosi ulgę pacjentom zmagającym się ze stwardnieniem rozsianym oraz zwalcza depresję i niepokój. Przyjrzyjmy się soplówce jeżowatej bliżej, bo naprawdę warto.