Tag: Alzheimer leki

choroba Alzheimera

Jak leczyć chorobę Alzheimera?

Zaburzenia Neurologiczne
Choroba Alzheimera to bardzo wolno postępujące schorzenie, które prowadzi do zaniku kory mózgowej. W komórkach nerwowych mózgu gromadzą się tzw. białka Tau i płytki starcze, czyli amyloid. To powoduje uszkodzenia komórek nerwowych. W efekcie przestają produkować niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu neuroprzekaźnik – acetylocholinę. Choroba najczęściej dotyka osoby po 80-tym roku życia, ale bywa, że atakuje również osoby młodsze. W ponad 1/3 przypadków choroba Alzheimera ma podłoże genetyczne. Niestety, nie ma na nią leku.
Produkty poprawiające pamięć

5 produktów pomagających w walce z Alzheimerem

Alzheimer
Jeśli w twojej rodzinie ktoś chorował na Alzheimera, to już dziś możesz zacząć przyjmować suplementy, które poprawią twoją pamięć oraz ochronią cię przed kłopotami z nią. Naukowcy z Uniwersytetu Yale twierdzą, że ludzki organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze z naturalnych pokarmów niż z suplementów. A kiedy chodzi o wzmocnienie mózgu przed chorobą Alzheimera, to tych 5 owoców i warzyw powinno znaleźć się na szczycie twojej listy zakupów...

Soplówka jeżowata: Zapobiega nowotworom, leczy alzheimera i wspiera mózg

Medycyna Niekonwencjonalna
Sława przyciągającej uwagę nietuzinkowym wyglądem i spełniającej wszystkie kryteria produktu "superfood" soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus) rośnie w zawrotnym tempie. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy, przypominający owoce morza smak, ale przede wszystkim za niesamowite właściwości lecznicze. Przeprowadzone badania potwierdziły, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz mózg usprawniając jego funkcje, jak i zapobiegając powstawaniu choroby Alzheimera czy demencji. Ponadto wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz antynowotworowe i okazuje się wyjątkowo przydatna w leczeniu rozmaitych schorzeń układu pokarmowego. Do tej bogatej listy dołączyć należy, że przynosi ulgę pacjentom zmagającym się ze stwardnieniem rozsianym oraz zwalcza depresję i niepokój. Przyjrzyjmy się soplówce jeżowatej bliżej, bo naprawdę warto.