Tag: Dżem z papierówek na zimę

papierówki

Jak przechować papierówki na zimę?

Owoce
Zerwałeś mnóstwo papierówek, bo jabłoń bardzo obrodziła i teraz masz problem? Na pewno nie uda się przechować tych jabłek w piwnicy, bo zgniją. A szkoda, bo są bardzo smaczne i soczyste, żal patrzeć jak szybko zaczynają się psuć. Nie jesteśmy ich w stanie wszystkich zjeść. Co zrobić? To bardzo łatwe - zapoznaj się z tą poradą.


Podobne porady

Papierówka: Ulubiona odmiana jabłek Polaków

Przetwory
Nazywana żółtą lub inflancką oliwką papierówka - kiedyś bezapelacyjna królowa polskich sadów - dziś ponownie wraca do łask. Powodów naszej słabości do niej jest co najmniej kilka. Bajecznie smakuje (nawet, gdy jest niedojrzała), pozwala na rozmaite kulinarne wariacje, jest stosunkowa łatwa w uprawie i - co być może kluczowe - kojarzy nam się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Rekomendować jej nadmiernie nie trzeba. Wystarczy ją schrupać albo przygotować na jej bazie kompot lub dżem. Nie wspominając już o tym, że to właśnie dzięki niej szarlotka czy jabłecznik są wprost wyśmienite. O wspomnianych i innych zaletach papierówki przeczytacie poniżej.

Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Sezon na apetyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, a my chętnie wykorzystujemy ich smak, aromat i walory odżywcze, robiąc z nich smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. Przepisów na przetwory jest bez liku, ale o błąd w trakcie ich przygotowywania i przechowywania bardzo łatwo. Podpowiadamy, jak przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby móc rozkoszować się ich smakiem aż do przyszłego lata.