Tag: Grzyby jadalne a trujące

zbieranie grzybów

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Bezpieczna Żywność
Jak co roku ruszamy w las po skarby do kuchni. Dusimy je, suszymy, marynujemy – sezon na grzyby w pełni. Jednak róbmy to z głową, pamiętając o bezpieczeństwie swoim i rodziny – nie przynośmy do domu grzybów, których nie jesteśmy pewni. Nie zrywajmy samych kapeluszy i zostawmy w lesie małe egzemplarze. Bo możemy pomylić grzyby jadalne ze śmiertelnie trującymi! Dzieciom grzybów nie podawajmy najlepiej wcale, gdyż są ciężkostrawne, a przy tym nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych, a jedynie walory smakowe.

Trujące grzyby, czyli czego unikać w lesie

Grzyby
Okres wakacji to również czas grzybobrania. Wysyp grzybów przeważnie zaczyna się w czerwcu, a kończy nawet późną jesienią. Wybierając się na grzyby, warto przygotować nie tylko potrzebny sprzęt i zapas pożywienia, ale także przypomnieć sobie, które grzyby nadają się do spożycia. Wieloletni grzybiarze mają ogromną wiedzę na temat różnych rodzajów i odmian grzybów. Jednakże i oni nie są nieomylni i od czasu od czasu muszą podeprzeć swoją wiedzę książką. Szczególnie w kwestii toksycznych odmian, których zjedzenie może skończyć się nawet zatrzymaniem akcji serca. Poniżej przedstawiamy listę najbardziej trujących grzybów, które powinien znać każdy grzybiarz.

Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby

Grzyby
Sezon na grzyby rozkręca się na dobre. Pomysłów na przetwarzanie i wykorzystanie ich w kuchni mamy tysiące. Grzyby możemy śmiało gotować, dusić, marynować i rzecz jasna suszyć. Ta ostatnia forma pozwala na długo zachować ich aromat i smak. Oczywiście pod warunkiem, że do tej czynności podejdziemy profesjonalnie i będziemy trzymać się odpowiednich zasad. Podpowiadamy, które grzyby najlepiej wybrać do suszenia, jak je do tego procesu przygotować, w jaki sposób najlepiej je suszyć i jak je później przechowywać.

Zatrucie grzybami: Objawy i pierwsza pomoc

Grzyby
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich smakoszy grzybów. Z kurek, maślaków, podgrzybków, kani czy borowików można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę, a do tego zrobić zimowe zapasy. Wbrew powszechnym opiniom grzyby mają sporo wartości odżywczych, przede wszystkim minerałów i witamin. Chociaż dostarczają bardzo niewielu kalorii, trzeba pamiętać o tym, że są ciężkostrawne. Warto też wiedzieć, że nawet jadalnymi grzybami można się poważnie zatruć – np. poprzez łączenie ich z alkoholem lub nieumiejętne przechowywanie. Największym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia jest jednak spożycie grzyba trującego. Znajdujące się w nim toksyny błyskawicznie uszkadzają nerki, wątrobę, a nawet mózg i układ nerwowy. Dowiedz się, jakich błędów nie popełniać w trakcie zbierania grzybów, które gatunki najłatwiej pomylić i jakie są objawy zatrucia grzybami.