Tag: Jak zrobić sklarowane masło

masło klarowane

Jak zrobić masło klarowane?

Nabiał
Masło klarowane przydatne jest szczególnie do głębokiego smażenia i pieczenia. Dlaczego? To proste, można je podgrzać do wysokiej temperatury, nie obawiając się przypalenia. Jego zaletą jest również to, że z powodu małej zawartości wody jest dużo trwalsze niż zwykłe masło. Szczelnie zamknięte w chłodziarce możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Jak zrobić takie masło przeczytasz poniżej.


Podobne porady

brodawki

Jak leczyć brodawki?

Skóra
Leczenie brodawek możemy przeprowadzić na kilka sposobów. Niektórzy uważają, że przypadłość tą można leczyć za pomocą skórki banana. Przeczytaj poniższe wskazówki, a być może znajdziesz rozwiązanie odpowiednie dla siebie.
Ghee przepis

Jak zrobić ghee?

Sosy i Dipy
Ghee w przeciwieństwie od masła można długo przechowywać i nie jełczeje - nawet do roku czasu. Robienie ghee jest procesem wymagającym dużo uwagi, cierpliwości i spokoju jednak się opłaca. Ghee jest smaczniejsze od klarowanego masła czy a już na pewno od zwykłego, roztopionego masła. Jest dobre do smażenia, gdyż nie przypala się nawet w wysokich temperaturach i jest zdrowsze od innych tłuszczy.
masło

Czy masło jest zdrowe?

Zdrowe Odżywianie
Co myślisz widząc przed sobą kostkę masła? Cholesterol? Tłuszcz? Nasycone kwasy tłuszczowe? Od dawna masło nie kojarzy się nam z niczym dobrym. Niemała w tym zasługa wielkich koncernów, które od dziesięcioleci próbują nas przekonać, że masło to samo zło. Jednak prawdziwe, zrobione na bazie śmietany masło to źródło wielu niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Przeczytaj poniższy artykuł i sam oceń, czy masło rzeczywiście jest niezdrowe. Weź to pod uwagę gdy następnym razem będziesz się zastanawiać czym posmarować kanapki.
masło klarowane

Jak sklarować masło?

Techniki gotowania
Jeśli ty też lubisz smażone potrawy, wiesz dobrze, że najlepiej smakują te z nich, które smażymy na pachnącym masełku. Niestety, zwykłe masło szybko się pali, co sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest mocno ograniczone. Istnieje jednak proste rozwiązanie tego problemu – masło klarowane. Jego zrobienie zajmie ci kilkanaście minut, a używać go możesz przez długi czas. Pamiętaj, żeby do sklarowania użyć dobrej jakości masła. Nie oszczędzaj na nim, a uzyskasz niezawodny tłuszcz, który nada twoim potrawom wyjątkowy smak i aromat.
spierzchnięte usta

Jak poradzić sobie z popękanymi i spierzchniętymi ustami?

Pielęgnacja skóry
Coraz więcej osób zmaga się z problemem zapalenia warg, które szukają pomocy u lekarzy specjalistów. Lekarze obserwują, że skóra warg u osoby ze stanem zapalnym jest grubsza, pożółkła i łuszczy się. Złuszczające zapalenie warg jest bardzo rzadką chorobą, która powoduje, że usta danej osoby są spierzchnięte i popękane. Istnieje pewna teoria, która sugeruje wyraźne połączenie pomiędzy złuszczającym się zapaleniem warg, a zaburzeniami psychicznymi. Może być to czysty przypadek, ponieważ wielu ludzi, którzy cierpią na zaburzenia psychiczne liże, gryzie lub odrywa część skóry od dolnej wargi. Zmasakrowane wargi mogą powodować stan zapalny, który jest bardzo trudno wyleczyć.

Dlaczego klarowane masło jest tak ważne dla zdrowia?

Nabiał
Klarowane masło powstaje, gdy topi się zwykłe masło i wszelkie osady oraz powstała na wierzchu piana są usuwane. Pozostałość czystych tłuszczów, to właśnie masło klarowane. Tradycyjne masło klarowane jest tworzone, gdy tylko tłuszcz oddziela się od innych składników mleka. Jest to jedno z największych źródeł żywnościowych kwasu masłowego, wypełnione kwasami tłuszczowymi krótko, średnio i długołańcuchowymi, zarówno nienasyconymi jak i nasyconymi. Ma też mnóstwo kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 9, jak i witaminy A, D, E i K.

Długoletnia tradycja

W Azji, szczególnie w Indiach, masło klarowane jest stosowane od tysięcy lat. Oprócz zastosowań kulinarnych, jest ono również stosowane do wielu rytuałów religijnych oraz w celach leczniczych. W ostatnich latach masło klarowane zyskało popularność na całym świecie z powodu jego potencjalnych korzyści zdrowotnych. Ale podobnie jak inne produkty masło klarowane musi być spożywane w umiarkowanych ilościach, aby móc czerpać z niego korzyści. Umiarkowane użycie jest równe około 3 do 4 łyżeczkom (lub mniej ) dziennie. Gdy jest spożywane w dużych ilościach, może być szkodliwe dla organizmu.