Tag: Masło klarowane właściwości

masło klarowane

Jak zrobić masło klarowane?

Nabiał
Masło klarowane przydatne jest szczególnie do głębokiego smażenia i pieczenia. Dlaczego? To proste, można je podgrzać do wysokiej temperatury, nie obawiając się przypalenia. Jego zaletą jest również to, że z powodu małej zawartości wody jest dużo trwalsze niż zwykłe masło. Szczelnie zamknięte w chłodziarce możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Jak zrobić takie masło przeczytasz poniżej.

Dlaczego klarowane masło jest tak ważne dla zdrowia?

Nabiał
Klarowane masło powstaje, gdy topi się zwykłe masło i wszelkie osady oraz powstała na wierzchu piana są usuwane. Pozostałość czystych tłuszczów, to właśnie masło klarowane. Tradycyjne masło klarowane jest tworzone, gdy tylko tłuszcz oddziela się od innych składników mleka. Jest to jedno z największych źródeł żywnościowych kwasu masłowego, wypełnione kwasami tłuszczowymi krótko, średnio i długołańcuchowymi, zarówno nienasyconymi jak i nasyconymi. Ma też mnóstwo kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 9, jak i witaminy A, D, E i K.

Długoletnia tradycja

W Azji, szczególnie w Indiach, masło klarowane jest stosowane od tysięcy lat. Oprócz zastosowań kulinarnych, jest ono również stosowane do wielu rytuałów religijnych oraz w celach leczniczych. W ostatnich latach masło klarowane zyskało popularność na całym świecie z powodu jego potencjalnych korzyści zdrowotnych. Ale podobnie jak inne produkty masło klarowane musi być spożywane w umiarkowanych ilościach, aby móc czerpać z niego korzyści. Umiarkowane użycie jest równe około 3 do 4 łyżeczkom (lub mniej ) dziennie. Gdy jest spożywane w dużych ilościach, może być szkodliwe dla organizmu.


Podobne porady

brodawki

Jak leczyć brodawki?

Skóra
Leczenie brodawek możemy przeprowadzić na kilka sposobów. Niektórzy uważają, że przypadłość tą można leczyć za pomocą skórki banana. Przeczytaj poniższe wskazówki, a być może znajdziesz rozwiązanie odpowiednie dla siebie.
pielęgnacja cery

Oczyszczanie cery - ważne porady

Pielęgnacja cery
Każda kobieta marzy o tym, by skóra na jej twarzy wyglądała świeżo, promiennie i nieskazitelnie. Można to osiągnąć, ale tylko wówczas gdy odpowiednio o nią zadbamy. Kluczową rolę odgrywają tu zabiegi oczyszczające. Peelingi, maseczki, płyny przywracają skórze blask i idealnie wygładzają cerę. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakich kosmetyków używać, by twoja cera prezentowała się wspaniale.
masło klarowane

Jak sklarować masło?

Techniki gotowania
Jeśli ty też lubisz smażone potrawy, wiesz dobrze, że najlepiej smakują te z nich, które smażymy na pachnącym masełku. Niestety, zwykłe masło szybko się pali, co sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest mocno ograniczone. Istnieje jednak proste rozwiązanie tego problemu – masło klarowane. Jego zrobienie zajmie ci kilkanaście minut, a używać go możesz przez długi czas. Pamiętaj, żeby do sklarowania użyć dobrej jakości masła. Nie oszczędzaj na nim, a uzyskasz niezawodny tłuszcz, który nada twoim potrawom wyjątkowy smak i aromat.
jogging

Bieganie dla początkujących - 3 ważne zasady

Bieganie
Specjaliści przyznają, że jogging jest jednym z najlepszych sposobów, by wzmocnić kości, schudnąć, wzmocnić mięśnie czy poprawić swoją nadwątloną kondycję fizyczną. Prawie każdy może uprawiać ten sport, jednak pod pewnymi warunkami. Jeśli i ty postanowiłeś rozpocząć swoją przygodę z bieganiem, koniecznie zapoznaj się z poniższymi wskazówkami.
małżeństwo

5 powodów dla których tak ważne jest małżeństwo sakramentalne

Małżeństwo i Rozwiązywanie Problemów
Jeżeli żyjesz w związku małżeńskim, odkryłaś już zapewne, dlaczego jest ono tak ważne i doświadczyłaś już jego największych zalet. A może twoje małżeństwo było trudne i już się zakończyło? Jeżeli tak, nie porzucaj nadziei. Nadzieja przychodzi jednak dopiero wówczas, gdy zdasz sobie sprawę, że małżeństwo może być znacznie lepszym doświadczeniem, niż to, które już przeżyłaś, lepszym nawet, niż możesz to sobie wyobrazić. Oto 5 powodów dlaczego:
brokuły zdrowe

Jakie ważne substancje znajdziesz w brokułach?

Warzywa
Brokuły są jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Chociaż nie każdemu odpowiada ich zapach i smak, jednak naprawdę warto włączyć je do codziennej diety.