Tag: Jak uniknąć zatrucia grzybami

grzyby w koszyku

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Grzyby
Choć są ciężkostrawne, a organizm ma z nich niewielki pożytek, cenimy je z powodu walorów smakowych. Poza tym liczy się samo ich zbieranie i powrót z koszem pełnym skarbów. Należy jednak mieć świadomość, że spożywanie grzybów, poza tymi pochodzącymi z hodowli, jest ryzykowne. Prawie wszystkie grzyby – poza pieczarką hodowlaną – na surowo są niejadalne. Jak zbierać i jeść grzyby, żeby uniknąć zatrucia? Kilka cennych wskazówek znajduje się w poniższym artykule.

Zatrucie grzybami: Objawy i pierwsza pomoc

Grzyby
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich smakoszy grzybów. Z kurek, maślaków, podgrzybków, kani czy borowików można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę, a do tego zrobić zimowe zapasy. Wbrew powszechnym opiniom grzyby mają sporo wartości odżywczych, przede wszystkim minerałów i witamin. Chociaż dostarczają bardzo niewielu kalorii, trzeba pamiętać o tym, że są ciężkostrawne. Warto też wiedzieć, że nawet jadalnymi grzybami można się poważnie zatruć – np. poprzez łączenie ich z alkoholem lub nieumiejętne przechowywanie. Największym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia jest jednak spożycie grzyba trującego. Znajdujące się w nim toksyny błyskawicznie uszkadzają nerki, wątrobę, a nawet mózg i układ nerwowy. Dowiedz się, jakich błędów nie popełniać w trakcie zbierania grzybów, które gatunki najłatwiej pomylić i jakie są objawy zatrucia grzybami.


Podobne porady

zbieranie grzybów

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Bezpieczna Żywność
Jak co roku ruszamy w las po skarby do kuchni. Dusimy je, suszymy, marynujemy – sezon na grzyby w pełni. Jednak róbmy to z głową, pamiętając o bezpieczeństwie swoim i rodziny – nie przynośmy do domu grzybów, których nie jesteśmy pewni. Nie zrywajmy samych kapeluszy i zostawmy w lesie małe egzemplarze. Bo możemy pomylić grzyby jadalne ze śmiertelnie trującymi! Dzieciom grzybów nie podawajmy najlepiej wcale, gdyż są ciężkostrawne, a przy tym nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych, a jedynie walory smakowe.