Tag: Frytki z brukwi

frytki z brukwi

Jak zrobić frytki z brukwi?

Szybkie i proste dania
Smakują podobnie do zwykłych frytek, ale są znacznie mniej tłuste i kaloryczne. Brukiew ma o połowę mniej kalorii i węglowodanów, niż ziemniak. Ma zbliżony do niego, słodkawy smak i tak samo jak on zawiera skrobię. Dlatego warzywo to jest idealnym kandydatem do przyrządzenia dietetycznych, zdrowych i chrupiących frytek. To jedynie 65 kcal na porcję wielkości 1 szklanki.

Dlaczego warto jeść brukiew?

Warzywa
Nieco zapomniana i niewystarczająco doceniana brukiew znów wraca do łask i tej tendencji trudno się dziwić. Doskonale wyostrzy smak potraw, dostarczy nam cennego białka, niezbędnych witamin i minerałów oraz poprawi naszą kondycję. Usprawni pracę jelit, wspomoże procesy metaboliczne i odchudzanie, ułatwi walkę z zaparciami oraz uporczywym kaszlem. Ponadto sprawi, że nasze włosy, paznokcie i skóra będą prezentować się pięknie. Dowiedzmy się o brukwi co nieco więcej i sprawdźmy, w czym nam jeszcze pomoże.