Ile kalorii mają potrawy wigilijne?

Tradycje Bożonarodzeniowe
Wielu z nas czeka na ten wieczór cały rok. Wigilia – wyjątkowa kolacja, podczas której łamiemy się opłatkiem, śpiewamy kolędy, ale także dużo jemy. W końcu tak rzadko mamy okazję spróbować tylu pyszności na raz. Niestety wigilijne potrawy, choć pyszne, nie służą naszemu układowi pokarmowemu oraz sylwetce. Większość z nich to naprawdę spora dawka kalorii. Zdecydowanie powinniśmy jeść je z umiarem. Po pierwsze, by się nie przejść i uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w Boże Narodzenie, a po drugie, by nie przybrać zbyt dużo na wadze. A ile kalorii znajdziemy w popularnych potrawach wigilijnych? Sprawdźmy.

Jak wyczyścić i wypatroszyć karpia?

Ryby
Zbliża się Wigilia, podczas której będziemy zajadać się karpiem w różnej postaci – smażonym, w galarecie, w śmietanie, itd. Jednak, by karp nadawał się do przyrządzenia w jakikolwiek sposób, musi być odpowiednio przygotowany – wypatroszony, obrany i wyczyszczony. Okazuje się, że to wcale niełatwe zadanie, zwłaszcza dla tych, którzy pierwszy raz się z nim mierzą. Dlatego przygotowaliśmy szczegółową instrukcję, która pomoże szybko i bez nerwów wyczyścić i wypatroszyć karpia. Postępuj krok po kroku.

Cenne właściwości maku

Odżywianie
Mak to jeden z najpopularniejszych składników świątecznych ciast i potraw. Jest niezbędny do przygotowania makowca, kutii czy makaronu z makiem. Od lat zachwyca nas swoim smakiem i aromatem. Zapominamy jednak, że poza walorami smakowymi, mak ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono, że wspomaga leczenie ciężkich chorób, łagodzi różne rodzaje bóli, a także wycisza. Dlatego warto jeść go nie tylko w święta, ale również na co dzień. Poznaj cenne właściwości maku oraz przepis na pyszną świąteczną kutię.
Zupa grzybowa

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Przepisy świąteczne
Zupa grzybowa jest jednym z 12 dań wigilijnych, które koniecznie musi się znaleźć na stole. Wigilijna zupa grzybowa przyrządzana jest zawsze z grzybów suszonych.
Śledź w oleju

Jak zrobić śledzie w oleju?

Przepisy świąteczne
Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Spożywamy je z okazji różnych imprez oraz świąt. Jako, że śledź jest potrawą postną od dawien dawna spożywany jest również w Wielki Piątek i Wigilię. Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo jednak poniżej podzielę się z wami znakomitym przepisem na śledzia w oleju.
Tatar z wołowiny

Jak zrobić tatara?

Przekąski Zimne
Ludzie dzielą się na tych, którzy tatara by do ust nie wzięli i na tych, którzy za nim przepadają. Ja należę do tych, którzy śnią o nim po nocach a później poświęcają wiele czasu na jego właściwe przyrządzenie. Tatar jest daniem dla ludzi cierpliwych. Nie wystarczy po prostu wymieszać wszystkich składników i go zjeść. Smak tatara zależy od długości mieszania i należy wiedzieć, że nie wystarczy 5 minut! Aby wszystkie składniki się dobrze połączyły trzeba na to poświęcić nawet pół godziny. I żaden robot nie może cię w tym wyręczyć.
Kompot ze śliwek

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszonych śliwek robiony jest już od wieków na Boże Narodzenie. Dlaczego? Podczas świąt zwykle jemy więcej niż zwykle, a kompot z suszonych śliwek jest dobry dla naszego układu trawiennego (szczególnie pomocny na zaparcia i zatwardzenia). Poniżej znajdziesz instrukcję robienia tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek.
Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowywana przez wiele rodzin jako jedno z dwunastu dań. Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie.
Ryba w cieście

Jak zrobić rybę w cieście?

Dania rybne
Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych ryb nada się doskonale. Upewnij się tylko, że dokładnie wyczyściłeś rybę z łusek i pokroiłeś ją w kawałki odpowiednie do smażenia. Taką smażoną rybę w cieście możesz podawać z różnymi dodatkami. Dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, ale będzie też dobra z frytkami czy ryżem.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.