Ile kalorii mają potrawy wigilijne?

Tradycje Bożonarodzeniowe
Wielu z nas czeka na ten wieczór cały rok. Wigilia – wyjątkowa kolacja, podczas której łamiemy się opłatkiem, śpiewamy kolędy, ale także dużo jemy. W końcu tak rzadko mamy okazję spróbować tylu pyszności na raz. Niestety wigilijne potrawy, choć pyszne, nie służą naszemu układowi pokarmowemu oraz sylwetce. Większość z nich to naprawdę spora dawka kalorii. Zdecydowanie powinniśmy jeść je z umiarem. Po pierwsze, by się nie przejść i uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w Boże Narodzenie, a po drugie, by nie przybrać zbyt dużo na wadze. A ile kalorii znajdziemy w popularnych potrawach wigilijnych? Sprawdźmy.

Jak wyczyścić i wypatroszyć karpia?

Ryby
Zbliża się Wigilia, podczas której będziemy zajadać się karpiem w różnej postaci – smażonym, w galarecie, w śmietanie, itd. Jednak, by karp nadawał się do przyrządzenia w jakikolwiek sposób, musi być odpowiednio przygotowany – wypatroszony, obrany i wyczyszczony. Okazuje się, że to wcale niełatwe zadanie, zwłaszcza dla tych, którzy pierwszy raz się z nim mierzą. Dlatego przygotowaliśmy szczegółową instrukcję, która pomoże szybko i bez nerwów wyczyścić i wypatroszyć karpia. Postępuj krok po kroku.

Cenne właściwości maku

Odżywianie
Mak to jeden z najpopularniejszych składników świątecznych ciast i potraw. Jest niezbędny do przygotowania makowca, kutii czy makaronu z makiem. Od lat zachwyca nas swoim smakiem i aromatem. Zapominamy jednak, że poza walorami smakowymi, mak ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono, że wspomaga leczenie ciężkich chorób, łagodzi różne rodzaje bóli, a także wycisza. Dlatego warto jeść go nie tylko w święta, ale również na co dzień. Poznaj cenne właściwości maku oraz przepis na pyszną świąteczną kutię.
sałatka ze szpinakiem i granatem

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i granatem?

Sałatki
Jeśli jesteś fanem szpinaku, a do tego lubisz eksperymentować z ciekawymi owocami? Wypróbuj połączenie szpinaku z owocem granatu. Aby przygotować sałatkę tak jak należy, przeczytaj poniższe wskazówki.
Kompot ze śliwek

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszonych śliwek robiony jest już od wieków na Boże Narodzenie. Dlaczego? Podczas świąt zwykle jemy więcej niż zwykle, a kompot z suszonych śliwek jest dobry dla naszego układu trawiennego (szczególnie pomocny na zaparcia i zatwardzenia). Poniżej znajdziesz instrukcję robienia tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek.
Śledź w oleju

Jak zrobić śledzie w oleju?

Przepisy świąteczne
Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Spożywamy je z okazji różnych imprez oraz świąt. Jako, że śledź jest potrawą postną od dawien dawna spożywany jest również w Wielki Piątek i Wigilię. Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo jednak poniżej podzielę się z wami znakomitym przepisem na śledzia w oleju.
Migdały w cynamonie

Jak zrobić migdały w cynamonie?

Przekąski Zimne
Szukasz pomysłu na prosty, domowej roboty prezent dla sąsiadów? Organizujesz dla swojej rodziny Wigilię lub wręcz całe święta Bożego Narodzenia i nie masz pomysłu na słodkie przekąski? Poniżej przedstawiam przepis na migdały w cynamonie, które są niezwykle proste do przygotowania. W taki sam sposób możesz przygotować wszystkie orzechy jakie masz pod ręką.
Mak na nadzienie makowe

Jak sparzyć mak na nadzienie makowe?

Przepisy świąteczne
Święta bez wypieków z makiem, tracą na wartości. Ciasto z makiem można upiec na cieście drożdżowym lub krucho-drożdżowym. Jest ono niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. Lecz nie od ciasta zależy smak naszych wypieków, a nadzienia. Poniżej przepis na tradycyjne nadzienie makowe.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.
Zupa grzybowa

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Przepisy świąteczne
Zupa grzybowa jest jednym z 12 dań wigilijnych, które koniecznie musi się znaleźć na stole. Wigilijna zupa grzybowa przyrządzana jest zawsze z grzybów suszonych.