Ile kalorii mają potrawy wigilijne?

Tradycje Bożonarodzeniowe
Wielu z nas czeka na ten wieczór cały rok. Wigilia – wyjątkowa kolacja, podczas której łamiemy się opłatkiem, śpiewamy kolędy, ale także dużo jemy. W końcu tak rzadko mamy okazję spróbować tylu pyszności na raz. Niestety wigilijne potrawy, choć pyszne, nie służą naszemu układowi pokarmowemu oraz sylwetce. Większość z nich to naprawdę spora dawka kalorii. Zdecydowanie powinniśmy jeść je z umiarem. Po pierwsze, by się nie przejść i uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w Boże Narodzenie, a po drugie, by nie przybrać zbyt dużo na wadze. A ile kalorii znajdziemy w popularnych potrawach wigilijnych? Sprawdźmy.

Jak wyczyścić i wypatroszyć karpia?

Ryby
Zbliża się Wigilia, podczas której będziemy zajadać się karpiem w różnej postaci – smażonym, w galarecie, w śmietanie, itd. Jednak, by karp nadawał się do przyrządzenia w jakikolwiek sposób, musi być odpowiednio przygotowany – wypatroszony, obrany i wyczyszczony. Okazuje się, że to wcale niełatwe zadanie, zwłaszcza dla tych, którzy pierwszy raz się z nim mierzą. Dlatego przygotowaliśmy szczegółową instrukcję, która pomoże szybko i bez nerwów wyczyścić i wypatroszyć karpia. Postępuj krok po kroku.

Cenne właściwości maku

Odżywianie
Mak to jeden z najpopularniejszych składników świątecznych ciast i potraw. Jest niezbędny do przygotowania makowca, kutii czy makaronu z makiem. Od lat zachwyca nas swoim smakiem i aromatem. Zapominamy jednak, że poza walorami smakowymi, mak ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono, że wspomaga leczenie ciężkich chorób, łagodzi różne rodzaje bóli, a także wycisza. Dlatego warto jeść go nie tylko w święta, ale również na co dzień. Poznaj cenne właściwości maku oraz przepis na pyszną świąteczną kutię.
sałatka ze szpinakiem i granatem

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i granatem?

Sałatki
Jeśli jesteś fanem szpinaku, a do tego lubisz eksperymentować z ciekawymi owocami? Wypróbuj połączenie szpinaku z owocem granatu. Aby przygotować sałatkę tak jak należy, przeczytaj poniższe wskazówki.
Śledź w oleju

Jak zrobić śledzie w oleju?

Przepisy świąteczne
Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Spożywamy je z okazji różnych imprez oraz świąt. Jako, że śledź jest potrawą postną od dawien dawna spożywany jest również w Wielki Piątek i Wigilię. Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo jednak poniżej podzielę się z wami znakomitym przepisem na śledzia w oleju.
Kompot ze śliwek

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszonych śliwek robiony jest już od wieków na Boże Narodzenie. Dlaczego? Podczas świąt zwykle jemy więcej niż zwykle, a kompot z suszonych śliwek jest dobry dla naszego układu trawiennego (szczególnie pomocny na zaparcia i zatwardzenia). Poniżej znajdziesz instrukcję robienia tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek.
Ćwikła

Jak zrobić ćwikłę?

Surówki
Ćwikła jest świetna do wszystkich mięs. Często podawana jest na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Do przepisu najlepiej jest użyć chrzanu tartego na tarce jednak możesz użyć do jego rozdrobnienia również blendera.
Tatar z wołowiny

Jak zrobić tatara?

Przekąski Zimne
Ludzie dzielą się na tych, którzy tatara by do ust nie wzięli i na tych, którzy za nim przepadają. Ja należę do tych, którzy śnią o nim po nocach a później poświęcają wiele czasu na jego właściwe przyrządzenie. Tatar jest daniem dla ludzi cierpliwych. Nie wystarczy po prostu wymieszać wszystkich składników i go zjeść. Smak tatara zależy od długości mieszania i należy wiedzieć, że nie wystarczy 5 minut! Aby wszystkie składniki się dobrze połączyły trzeba na to poświęcić nawet pół godziny. I żaden robot nie może cię w tym wyręczyć.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.
Kapusta z jabłkami

Jak zrobić kapustę z jabłkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kapusta z jabłkami jest staropolską potrawą, która stanowi niebanalny dodatek do obiadu. Powszechnie uważa się jednak, że najlepiej smakuje z smażonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje po prostu obłędnie. Bez wątpienia zachwyci zarówno miłośników prostych potraw, jak również tych o bardziej wysublimowanych podniebieniach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.