Udekoruj dom na święta /123RF/PICSEL

Jak przygotować piękne dekoracje na Boże Narodzenie?

Dekoracje Bożonarodzeniowe
Marzysz o pięknie przyozdobionym mieszkaniu na Boże Narodzenie, ale nie chcesz wydawać majątku na gotowe dekoracje? Nic prostszego. Wystarczy odrobina inwencji. Zdradzamy kilka sprawdzonych sposobów i podpowiadamy, jak zrobić świąteczny stroik, wieniec, niebanalne ozdoby czy oryginalną choinkę będącą alternatywą dla tej klasycznej.

Fakty i mity na temat maku

Tradycje Bożonarodzeniowe
Mak nierozerwalnie wiąże się ze świętami i perfekcyjnie wzbogaca smak bożonarodzeniowych i wielkanocnych potraw. W starożytności był uznawany za symbol śmierci i utożsamiano go z greckimi bóstwami, takimi jak Morfeusz i Demeter. Pierwsi chrześcijanie uważali zaś, że jego kwiaty wyrosły w miejscu, gdzie spadły krople krwi Chrystusa podczas jego męczeńskiej śmierci. Poza niezwykłą symboliką mak ceniony jest za bogactwo cennych składników; znaleźć w nim można m.in. wiele niezbędnych witamin i minerałów. Czy mak rzeczywiście jest zdrowy? Jak wykorzystać go do świątecznych potraw? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Domowe sposoby na świąteczne napoje

Przepisy świąteczne
Nic tak skutecznie nie rozgrzewa w mroźne zimowe wieczory jak filiżanka pysznej herbaty z dodatkiem cytrusów bądź goździków albo szklanka aromatycznego grzańca na bazie wina wzbogaconego nutą korzennych przypraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite, podnoszące temperaturę ciała napoje. Nie tylko doskonale sprawdzą się podczas mrozów i perfekcyjnie wzmocnią odporność organizmu, ale i doskonale urozmaicą świąteczne menu.
Kompot ze śliwek

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszonych śliwek robiony jest już od wieków na Boże Narodzenie. Dlaczego? Podczas świąt zwykle jemy więcej niż zwykle, a kompot z suszonych śliwek jest dobry dla naszego układu trawiennego (szczególnie pomocny na zaparcia i zatwardzenia). Poniżej znajdziesz instrukcję robienia tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek.
Śledzie w śmietanie

Jak zrobić śledzie wigilijne w śmietanie?

Przepisy świąteczne
Śledzie w śmietanie od dawien dawna goszczą na wigilijnym stole. Są jedną z naszych ulubionych przystawek, smakują wyśmienicie i zaostrzają apetyt. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie.

Jak zrobić galaretki w skórce pomarańczy?

Przepisy świąteczne
Kiedy wyciskamy cytryny czy pomarańcze na świeży sok, zostają nam zbędne skórki. Zamiast je wyrzucać, można przy ich pomocy stworzyć efektowną ozdobę lub urozmaicenie pysznego deseru.
Karp

Karp świąteczny - dowiedz się więcej

Przepisy Bożonarodzeniowe
Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby na stole, przy czym tradycyjnie króluje na nim karp. Jakiego karpia kupić, jak poprawić jego smak i jak poznać jego świeżość to jedne z najczęściej zadawanych pytań. Czytając poniższe wskazówki łatwo poradzisz sobie z każdym karpiem.
Kapusta z jabłkami

Jak zrobić kapustę z jabłkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kapusta z jabłkami jest staropolską potrawą, która stanowi niebanalny dodatek do obiadu. Powszechnie uważa się jednak, że najlepiej smakuje z smażonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje po prostu obłędnie. Bez wątpienia zachwyci zarówno miłośników prostych potraw, jak również tych o bardziej wysublimowanych podniebieniach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.
ość w gardle

Jak postępować z ością w gardle?

Przepisy świąteczne
Dania rybne należy jeść niezwykle ostrożnie. Ości są bardzo ostre i z łatwością mogą się wbić nam w gardło, przełyk czy migdałki. W takich sytuacjach konieczna jest wizyta u laryngologa. Jeśli czujemy wbitą ość, jedzenie chleba czy ziemniaków nam nie pomoże - ość może przez to wbić się jeszcze głębiej, co może utrudnić jeszcze bardziej jej zlokalizowanie i wyjęcie.
Kompot z suszonych owoców

Jak zrobić kompot z suszu?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszu to inaczej kompot z suszonych owoców i jest on tradycyjnym napojem wigilijnym. Często traktowany jest jako potrawa i wliczany do jednego z 12 dań wigilijnych.