Jak przyrządzić karpia z pieczarkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. Można śmiało stwierdzić, że sympatyków tej ryby jest tylu, ilu jej wrogów. Karp z pieczarkami jest jednym z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Z pewnością zaimponuje waszej rodzinie i znajomym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele wysiłku. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że potrawa onieśmieli niejedno danie wigilijne na stole. Poniższy przepis jest staropolski i pochodzi jeszcze sprzed wojny, ze Lwowa. Smacznego!

Jak zrobić karpia w szarym sosie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w szarym sosie jest staropolską potrawą bożonarodzeniową, którą każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poniżej znajdziesz stary przepis sprzed drugiej wojny światowej.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Dla wszystkich miłośników pierogów proponuję pierogi z kaszą gryczaną i białym z serem. Poniższy przepis pochodzi sprzed 1920 roku z książki kucharskiej Marii Disslowej.
Ryba w cieście

Jak zrobić rybę w cieście?

Dania rybne
Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych ryb nada się doskonale. Upewnij się tylko, że dokładnie wyczyściłeś rybę z łusek i pokroiłeś ją w kawałki odpowiednie do smażenia. Taką smażoną rybę w cieście możesz podawać z różnymi dodatkami. Dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, ale będzie też dobra z frytkami czy ryżem.
Śledź w oleju

Jak zrobić śledzie w oleju?

Przepisy świąteczne
Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Spożywamy je z okazji różnych imprez oraz świąt. Jako, że śledź jest potrawą postną od dawien dawna spożywany jest również w Wielki Piątek i Wigilię. Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo jednak poniżej podzielę się z wami znakomitym przepisem na śledzia w oleju.
kiszenie buraków

Jak kisić buraki?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Barszczyk z własnych kiszonych buraków smakuje wyśmienicie nie tylko podczas Wigilii. Tym sposobem barszcz przygotowywały nasze mamy i babcie. Trudno zaprzeczyć, że tak przygotowany był dla nas prawdziwym niebem w gębie. Żaden barszcz z torebki nie jest w stanie zastąpić tego niepowtarzalnego smaku. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu, wystarczy jedynie przestrzegać ściśle określonych reguł. Poniżej dowiesz się jak ukisić buraki na barszcz czerwony.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.
sałatka ze szpinakiem i granatem

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i granatem?

Sałatki
Jeśli jesteś fanem szpinaku, a do tego lubisz eksperymentować z ciekawymi owocami? Wypróbuj połączenie szpinaku z owocem granatu. Aby przygotować sałatkę tak jak należy, przeczytaj poniższe wskazówki.
Kompot ze śliwek

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszonych śliwek robiony jest już od wieków na Boże Narodzenie. Dlaczego? Podczas świąt zwykle jemy więcej niż zwykle, a kompot z suszonych śliwek jest dobry dla naszego układu trawiennego (szczególnie pomocny na zaparcia i zatwardzenia). Poniżej znajdziesz instrukcję robienia tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek.
Tatar z wołowiny

Jak zrobić tatara?

Przekąski Zimne
Ludzie dzielą się na tych, którzy tatara by do ust nie wzięli i na tych, którzy za nim przepadają. Ja należę do tych, którzy śnią o nim po nocach a później poświęcają wiele czasu na jego właściwe przyrządzenie. Tatar jest daniem dla ludzi cierpliwych. Nie wystarczy po prostu wymieszać wszystkich składników i go zjeść. Smak tatara zależy od długości mieszania i należy wiedzieć, że nie wystarczy 5 minut! Aby wszystkie składniki się dobrze połączyły trzeba na to poświęcić nawet pół godziny. I żaden robot nie może cię w tym wyręczyć.