Masa do mazurka wielkanocnego: Trzy przepisy

Podstawy pieczenia
Mazurek to jeden z najpopularniejszych symboli Wielkanocy. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. I choć tradycyjny mazurek przygotowujemy z masą grysikową, warto w te święta postawić na coś bardziej oryginalnego i ekstrawaganckiego. Dlatego proponujemy dwa przepisy na niecodzienną masę do mazurka, a także przypominamy, jak zrobić tę klasyczną. Smacznego i powodzenia!

Tradycyjna baba wielkanocna: Prosty przepis

Przepisy Wielkanocne
Baba drożdżowa polana lukrem lub posypana cukrem pudrem to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez tego pysznego ciasta. Jak go przygotować? Oto prosty i sprawdzony przepis. Ta baba zachwyci podniebienie każdego!

Jak zrobić mazurka orzechowego w kształcie kwiatka?

Przepisy Wielkanocne
Zastanawiasz się jakiego mazurka wymyślić w tym roku na Wielkanoc? Proponujemy mazurka orzechowego w nietypowym kształcie - kwiatu. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak go wykonać.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Lukier królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Przepisy Wielkanocne

Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów. Czas jego przygotowania to 10 minut.

Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
rzeżucha

Jak posiać rzeżuchę?

Inne zdrowe przepisy

Rzeżucha jest już tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu w Polsce. Jej zieleń i świeżość podkreśla wiosenny okres. Można ją ściąć i użyć jako posłania dla wielkanocnych jajek. Można też pozostawić ją jako zieloną łączkę i poukładać na niej jajka przepiórcze, słodkie jajeczka z czekolady lub cukrowego baranka. Niektórzy też cenią sobie dość mocny smak rzeżuchy który idealnie komponuje się w różnego rodzaju kanapkach.

Jak zrobić kurczaczki z ziemniaków?

Wielkanoc z Dziećmi
Wielkanoc tuż tuż, pora zatem myśleć nad wielkanocnymi daniami. Poniżej przedstawiam prosty sposób wykonania kurczaczków z tłuczonych ziemniaków, które będą się ślicznie prezentowały na trawce zrobionej z porwanej sałaty.
Babka z jabłkami i cynamonem

Jak zrobić babkę z jabłkami i cynamonem?

Przepisy Wielkanocne
Święta Wielkanocne tuż tuż, zatem pora zabrać się za wypieki. Przeróżne potrawy wielkanocne kuszą nas swoim aromatem tak, że aż same proszą się o skosztowanie. Chyba nikt nie zaprzeczy, że babka najlepiej smakuje w święta. Jeśli zwykłe babki piaskowe są dla was zbyt suche polecam wersję z jabłkami i cynamonem. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Bez wątpienia zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienie.