Masa do mazurka wielkanocnego: Trzy przepisy

Podstawy pieczenia
Mazurek to jeden z najpopularniejszych symboli Wielkanocy. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. I choć tradycyjny mazurek przygotowujemy z masą grysikową, warto w te święta postawić na coś bardziej oryginalnego i ekstrawaganckiego. Dlatego proponujemy dwa przepisy na niecodzienną masę do mazurka, a także przypominamy, jak zrobić tę klasyczną. Smacznego i powodzenia!

Tradycyjna baba wielkanocna: Prosty przepis

Przepisy Wielkanocne
Baba drożdżowa polana lukrem lub posypana cukrem pudrem to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez tego pysznego ciasta. Jak go przygotować? Oto prosty i sprawdzony przepis. Ta baba zachwyci podniebienie każdego!

Jak zrobić mazurka orzechowego w kształcie kwiatka?

Przepisy Wielkanocne
Zastanawiasz się jakiego mazurka wymyślić w tym roku na Wielkanoc? Proponujemy mazurka orzechowego w nietypowym kształcie - kwiatu. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak go wykonać.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2256542&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pascha z sera

Jak zrobić paschę z sera?

Przepisy Wielkanocne
Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną, której nadaje się kształt kopca symbolizującego grób Jezusa Chrystusa. W Polsce tradycja przyrządzania paschy powoli zanika, natomiast w Rosji jest bardzo popularną potrawą wielkanocną. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Połączenie sera z bakaliami i orzechami tworzy wspaniałą kompozycję, której trudno się oprzeć. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wyśmienitą paschę wielkanocną, która rozpływa się w ustach.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
rzeżucha

Jak posiać rzeżuchę?

Inne zdrowe przepisy
Rzeżucha jest już tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu w Polsce. Jej zieleń i świeżość podkreśla wiosenny okres. Można ją ściąć i użyć jako posłania dla wielkanocnych jajek. Można też pozostawić ją jako zieloną łączkę i poukładać na niej jajka przepiórcze, słodkie jajeczka z czekolady lub cukrowego baranka. Niektórzy też cenią sobie dość mocny smak rzeżuchy który idealnie komponuje się w różnego rodzaju kanapkach.
Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
Bułeczki zajączki

Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?

Potrawy Wielkanocne
Te słodkie bułeczki w kształcie zajączków podawaj na święta wielkanocne lub na co dzień jeśli masz w domu dzieci lub wydziwiającego męża. Przepis ten jest na około 30 sztuk malutkich bułeczek.
Lukier królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Przepisy Wielkanocne

Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów. Czas jego przygotowania to 10 minut.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=1575081&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>