Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek króluje wśród wielkanocnych dań. Tradycyjnie przygotowuje się go na zakwasie i serwuje z białą kiełbasą i jajkiem. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne. To, w jaki sposób go przyrządzimy i z jakimi dodatkami ostatecznie podamy, zależy od naszych indywidualnych upodobań i regionalnych tradycji kultywowanych w domach rodzinnych. Jak przygotować zakwas na żurek? Z czym najlepiej go podawać? Czym urozmaicić wielkanocną wersję żurku? Podpowiadamy.

Murzin i zupa chrzanowa, czyli co się je w Wielkanoc

Potrawy Wielkanocne
Polska Wielkanoc jest pyszna. Różnorodność dań i produktów wręcz onieśmiela, bo każdy region ma do zaoferowania coś od siebie. Zatem choćby dlatego warto nieco poeksperymentować z regionalnymi potrawami i ochronić od zapomnienia oryginalne smaki, a tym samym zachować kulturowe dziedzictwo dla następnych pokoleń. Poniżej znajdziesz przepisy na wielkanocnego murzina, chrzanową zupę, strząskę czy szynkę pieczoną w chlebie. Dowiesz się też, co kryje się pod nazwą zylc oraz paska bukowińska.

Rzeżucha: Estetyczna, smaczna i zdrowa. Jak ją uprawiać?

Przyprawy
Rzeżucha to popularna roślina, którą najczęściej wysiewamy wiosną. Często jest ozdobą wielkanocnego stołu i smacznym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Ze względu na jej właściwości lecznicze powinno się ją spożywać regularnie, zwłaszcza zimą, gdy trudno o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha dostarcza cennych witamin i minerałów, pozytywnie wpływa na układ krążenia, pomaga zwalczyć dolegliwości skórne i reumatyczne i jest polecana kobietom w ciąży, a także osobom zmagającym się z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą lub osteoporozą. Uprawa rośliny jest bardzo prosta, dostarczy nam przyjemności i będzie cieszyć oko, wprowadzając w domu wiosenną aurę.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
jajka po diabelsku

Jak zrobić jajka po diabelsku?

Przekąski Zimne
Szukasz pomysłu na jajka wielkanocne? Poczęstuj swoich gości jajkami po diabelsku. Nazwa nie nawiązuje może zbyt dobrze do okazji, ale pewne jest jedno – te jajka są po prostu piekielnie smaczne. Przepis znajdziesz poniżej.
Jajka w sosie sojowym

Jak zrobić jajka w sosie sojowym?

Przekąski Zimne
Jajka są niesamowicie wszechstronne jeśli chodzi o ich przygotowanie i przyprawianie. Jedną z lepszych kombinacji jest ugotowanie jajek na twardo i przyprawienie sosem sojowym. Poza tym, że jajka idą ręka w rękę z sosem sojowym pod względem smaku to również i wyglądają razem wspaniale. Zabarwione na ciemniejszy kolor i pikantne białko świetnie pasuje do maślanego smaku żółtka.
Babka z jabłkami i cynamonem

Jak zrobić babkę z jabłkami i cynamonem?

Przepisy Wielkanocne
Święta Wielkanocne tuż tuż, zatem pora zabrać się za wypieki. Przeróżne potrawy wielkanocne kuszą nas swoim aromatem tak, że aż same proszą się o skosztowanie. Chyba nikt nie zaprzeczy, że babka najlepiej smakuje w święta. Jeśli zwykłe babki piaskowe są dla was zbyt suche polecam wersję z jabłkami i cynamonem. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Bez wątpienia zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienie.
Kolorowe jajka faszerowane

Jak zrobić kolorowe jajka faszerowane?

Potrawy Wielkanocne
Takie jajka robi się tak samo jak zwykłe jajka faszerowane z tą różnicą, że białka farbuje się uprzednio w barwnikach spożywczych w taki sam sposób jak pisanki. Jajka wyglądają uroczo i są wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.