Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek króluje wśród wielkanocnych dań. Tradycyjnie przygotowuje się go na zakwasie i serwuje z białą kiełbasą i jajkiem. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne. To, w jaki sposób go przyrządzimy i z jakimi dodatkami ostatecznie podamy, zależy od naszych indywidualnych upodobań i regionalnych tradycji kultywowanych w domach rodzinnych. Jak przygotować zakwas na żurek? Z czym najlepiej go podawać? Czym urozmaicić wielkanocną wersję żurku? Podpowiadamy.

Murzin i zupa chrzanowa, czyli co się je w Wielkanoc

Potrawy Wielkanocne
Polska Wielkanoc jest pyszna. Różnorodność dań i produktów wręcz onieśmiela, bo każdy region ma do zaoferowania coś od siebie. Zatem choćby dlatego warto nieco poeksperymentować z regionalnymi potrawami i ochronić od zapomnienia oryginalne smaki, a tym samym zachować kulturowe dziedzictwo dla następnych pokoleń. Poniżej znajdziesz przepisy na wielkanocnego murzina, chrzanową zupę, strząskę czy szynkę pieczoną w chlebie. Dowiesz się też, co kryje się pod nazwą zylc oraz paska bukowińska.

Rzeżucha: Estetyczna, smaczna i zdrowa. Jak ją uprawiać?

Przyprawy
Rzeżucha to popularna roślina, którą najczęściej wysiewamy wiosną. Często jest ozdobą wielkanocnego stołu i smacznym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Ze względu na jej właściwości lecznicze powinno się ją spożywać regularnie, zwłaszcza zimą, gdy trudno o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha dostarcza cennych witamin i minerałów, pozytywnie wpływa na układ krążenia, pomaga zwalczyć dolegliwości skórne i reumatyczne i jest polecana kobietom w ciąży, a także osobom zmagającym się z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą lub osteoporozą. Uprawa rośliny jest bardzo prosta, dostarczy nam przyjemności i będzie cieszyć oko, wprowadzając w domu wiosenną aurę.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

Galaretka wielkanocna

Jak zrobić galaretę wielkanocną w kształcie jajek?

Przekąski Zimne
Te jajeczka będą prawdziwą ozdobą stołu wielkanocnego. Nadzienie do jajek możesz zrobić według własnego uznania - kurczaka zamienić szynką lub całkowicie zrezygnować z mięsa. Z podanej ilości składników otrzymasz 7 galaretkowych jajek.
roladki z szynki ze szparagami

Jak zrobić roladki z szynki ze szparagami?

Przekąski Zimne
Roladki z szynki ze szparagami i żółtym serem to smaczna i elegancka przekąska, która doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachwyci każdego łakomczucha.
Bułeczki zajączki

Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?

Potrawy Wielkanocne
Te słodkie bułeczki w kształcie zajączków podawaj na święta wielkanocne lub na co dzień jeśli masz w domu dzieci lub wydziwiającego męża. Przepis ten jest na około 30 sztuk malutkich bułeczek.
Jajka w sosie sojowym

Jak zrobić jajka w sosie sojowym?

Przekąski Zimne
Jajka są niesamowicie wszechstronne jeśli chodzi o ich przygotowanie i przyprawianie. Jedną z lepszych kombinacji jest ugotowanie jajek na twardo i przyprawienie sosem sojowym. Poza tym, że jajka idą ręka w rękę z sosem sojowym pod względem smaku to również i wyglądają razem wspaniale. Zabarwione na ciemniejszy kolor i pikantne białko świetnie pasuje do maślanego smaku żółtka.