Zespół Zaburzeń Procesów UwagiAlergieAlzheimerAnoreksjaAstmaBóle PlecówPtasia GrypaZłamania KościMózg i Układ NerwowyZapalenie Torebki MaziowejChoroba Sercowo-NaczyniowaDławienieZespół Przewlekłego ZmęczeniaZaburzenia w KomunikacjiDepresjaChoroby Układu PokarmowegoChorobyUszy i SłyszenieOczy i WzrokRzeżączkaChoroby GinekologiczneBóle GłowyChoroby SercaUdar SłonecznyZapalenie WątrobyNadciśnienie TętniczeChoroby EndokrynologiczneCukrzycaBóleChoroby WirusoweChoroba Zapalna JelitChoroby NerekBoreliozaZaburzenia Przemiany MateriiStwardnienie RozsianeBól SzyiOtyłośćOsteoporozaZespół Napięcia PrzedmiesiączkowegoLeki na ReceptęWysypkiZespół Niespokojnych NógChoroby Przenoszone Drogą PłciowąSkóraProblemy DermatologiczneKontuzje SportoweUdary i WylewyGuzyChoroby Układu MoczowegoKurzajki i BrodawkiADHDLęk WysokościTętniakiArtretyzmAutyzmChoroby KrwiKości, Stawy i MięśnieGuzy MózguBulimiaPoparzeniaCholesterolPrzeziębienia i GrypaGłuchotaInwalidztwo i KalectwoUzależnienie od LekówZaburzenia ŁaknieniaZaburzenia GenetyczneGościec, PodagraWypadanie WłosówZawał SercaZgaga i Choroba Refluksowa PrzełykuKrwotoki i KrwawieniaOpryszczkaHIV i AIDSZaburzenia Systemu ImmunologicznegoBezpłodnośćZespół Jelita DrażliwegoToczeńMigrenyWzmożone Napięcie MięśnioweZaburzenia NeurologiczneZatruciaChoroby PsychiczneWalka z BólemInne ChorobyChoroby Układu OddechowegoChoroby ReumatyczneZaburzenia Układu KostnegoZaburzenia SnuZwichnięcia i SkręceniaChoroby TarczycyWrzodyRany i ZranieniaChoroby Układu Krążenia
Pokaż wszystkie

Czego nie powinny jeść osoby cierpiące na nadciśnienie?

Inne Diety
Nadciśnienie tętnicze uznane jest przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę cywilizacyjną. W Polsce żyje z nią ponad osiem milionów osób. Na świecie liczba chorych co roku drastycznie wzrasta. Niestety coraz częściej są to ludzie młodzi. Przyczyną nadciśnienia są zazwyczaj: niezdrowy tryb życia, nieodpowiednia dieta, brak czasu na odpoczynek i zapracowanie. Leczenie nadciśnienia tętniczego opiera się nie tylko na farmakologii. Szczególnie ważny jest odpowiednio dobrany jadłospis chorego. Lekarze podkreślają, że prawidłowo zbilansowana dieta działa jak niefarmakologiczne leczenie. Nadciśnieniowcy szczególnie powinni unikać kilku produktów. Przedstawiamy sześć tych najbardziej szkodliwych i podpowiadamy również, co powinno znaleźć się w diecie osób, które mają podwyższone ciśnienie.

Badania profilaktyczne: Jakie i jak często wykonywać?

Cukrzyca
Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego dbania o zdrowie jest profilaktyka, co od lat powtarzają nam lekarze. Jej podstawą są regularne badania, o których niestety często zapominamy lub odkładamy je w nieskończoność. To duży błąd, ponieważ to właśnie badania okresowe pozwalają dokładnie ocenić kondycję naszego organizmu i co najważniejsze wykryć we wczesnym stadium ewentualne choroby, w tym nowotwory. Statystyki pokazują, że z roku na rok coraz więcej Polaków bada się systematycznie, ale czy każdy z nas wie, o jakich badaniach szczególnie należy pamiętać i jak często je wykonywać? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Wysokie ciśnienie krwi: Przyczyny i środki zapobiegawcze

Nadciśnienie Tętnicze
Wysokie ciśnienie krwi, zwane też nadciśnieniem, to główny czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia zarówno udaru, jak i zawału serca. W większości przypadków nie powoduje ono żadnych zauważalnych objawów, stąd nazywane jest "cichym zabójcą". Granicznymi wartościami są 140/90 mm Hg. Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia nadciśnienia to przed wszystkim podeszły wiek, predyspozycje genetyczne, stres, otyłość, siedzący tryb życia, spożywanie alkoholu, palenie papierosów oraz nadmierne spożywanie soli. Aby zapobiegać chorobom związanym z nadciśnieniem, należy przede wszystkim regularnie kontrolować swoje ciśnienie, unikać szkodliwych nawyków oraz stosować zdrową dietę, bogatą w produkty, zawierające duże ilości przeciwutleniaczy i niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli lekarz zaleci nam stosowanie leków obniżających ciśnienie krwi, należy zażywać je według jego wskazań. Oto pięć produktów, które pomogą obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Czosnek

Jak zrobić tybetański eliksir młodości?

Nadciśnienie Tętnicze
Receptura tej nalewki pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą. Mówi się, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o 16 lat. Jest to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka ta uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i mózgu, tworzeniu się nowotworów, paraliżowi i miażdżycy. Poprawia wzrok, odmładza organizm, oczyszcza go z tłuszczu, wypłukuje zalegający wapń i szybko poprawia przemianę materii. Nalewka ma poza tym działanie moczopędne, wykrztuśne, wzmacniające, rozgrzewające, uśmierzające ból. Odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom oraz wzmacnia odporność organizmu na choroby.
nadciśnienie

Jakie są objawy nadciśnienia?

Nadciśnienie Tętnicze
Nadciśnienie tętnicze to cichy zabójca. Mówi się tak dlatego, ponieważ wbrew pozorom jest ono bardzo trudne do wykrycia. Objawy wysokiego ciśnienia krwi są bardzo subtelne. Możesz żyć z nim wiele lat nie wiedząc nawet o tym, że coś jest nie tak. Niewykryte nadciśnienie może prowadzić do choroby wieńcowej, problemów z nerkami lub wylewu. Z tego powodu lekarze zalecają regularne mierzenie ciśnienia, nawet wówczas, gdy czujesz się dobrze. Poniżej znajdziesz typowe objawy nadciśnienia tętniczego. Jeśli podejrzewasz, że masz zbyt wysokie ciśnienie, koniecznie udaj się do lekarza.
aparat do pomiaru ciśnienia

Jak obniżyć ciśnienie krwi domowymi sposobami?

Nadciśnienie Tętnicze
Wysokie ciśnienie krwi jest coraz częstszym problemem u ludzi. Odpowiedzialne za to są: nieodpowiednia dieta, brak ruchu i uwarunkowania genetyczne. Firmy farmaceutyczne wprowadzają na rynek coraz to nowsze leki mające na celu obniżenie ciśnienia krwi. Lekarze zalecają zdrową dietę i regularne ćwiczenia. Wszystkie te rzeczy są ważne dla obniżenia ciśnienia krwi i utrzymania go na zdrowym poziomie. Istnieje również szereg naturalnych środków, które choć nie są medycznie zatwierdzone, przyczyniają się do obniżenia ciśnienia.
pomiar ciśnienia krwi

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie Tętnicze
Nadciśnienie to problem, który dotyka coraz większej liczby ludzi. W obecnych czasach można uznać je za chorobę cywilizacyjną. Nieleczone jest bardzo niebezpieczne, może prowadzić do udaru, wylewu lub zawału. Osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym muszą więc być bardzo ostrożne. Nadciśnienie wymaga zmiany stylu życia i sposobu odżywiania. Pierwszą bardzo ważną rzeczą jest ruch. Razem z nim musi iść w parze odpowiednia dieta. Należy unikać produktów tłustych i o dużej zawartości sodu. Czego się więc wystrzegać?
kiszona kapusta

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Choroby Układu Pokarmowego
Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty jest naturalnym lekarstwem, które może zapobiegać i leczyć różne choroby i dolegliwości. Jest bogata w składniki odżywcze rewitalizujące i odżywiające ciało. Kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa kapusta. Znajdziemy w niej sporą ilość witaminy B12, magnez oraz minerały takie jak kwas foliowy, potas, żelazo i jodynę. Sprawdź na jakie przypadłości można stosować sok z kiszonej kapusty.
domowy lek na nadciśnienie - składniki

Domowy lek na nadciśnienie i cholesterol - przepis

Cholesterol
Ta receptura stosowana jest od dziesięcioleci przez wyznawców naturalnych metod leczenia. Wszystkie składniki preparatu są łatwo dostępne i znane ze swoich właściwości leczniczych. Połączone w odpowiednich proporcjach stanowią skuteczne remedium na wysokie ciśnienie krwi i cholesterol. Stosowane trzy razy dziennie przyniesie widoczne efekty już po upływie jednego tygodnia. Dowiedz się więcej na temat tego cudownego środka i zobacz jak go zrobić.
złe odżywianie się

Jakie są skutki złego odżywiania?

Diety
Ludzkie ciało jest swego rodzaju maszyną i jak każda maszyna, potrzebuje ono paliwa, które będzie je napędzać. Ale nie każde paliwo jest dobre dla wszystkich maszyn. Każdy zawsze chce, aby jego maszyna jak najlepiej i najdłużej pracowała, dlatego oliwimy je, czyścimy, dbamy o nie i zapewniamy dobre paliwo. Dlaczego więc nie dostarczać naszemu organizmowi tylko tego dobrego paliwa, dzięki któremu będzie on dobrze pracował, a my będziemy zdrowi i w świetnej formie? Paliwem dla ludzkiego organizmu jest pożywienie. Aby nasze ciało i wszystkie jego elementy sprawnie działały nie wystarczy tylko tak po prostu zjeść cokolwiek, aby zaspokoić głód. Ważne, aby to pożywienie było zdrowe, czyli zawierało wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały. Jeśli tego nie robimy, nasz organizm zaczyna protestować, a jego elementy nie działają tak jak powinny. Jednym słowem – złe nawyki żywieniowe prowadzą do problemów zdrowotnych. Niestety w dzisiejszym rozpędzonym świecie nie każdy ma czas, na regularne, zdrowe posiłki. Często łapiemy cokolwiek do jedzenia, aby tylko jak to się potocznie mówi 'wrzucić coś na żołądek'. Niestety to prowadzi do zaburzeń zdrowotnych. Zachęcam do lektury niniejszego artykułu, traktującego o tym problemie.