Zespół Zaburzeń Procesów UwagiAlergieAlzheimerAnoreksjaAstmaBóle PlecówPtasia GrypaZłamania KościMózg i Układ NerwowyZapalenie Torebki MaziowejChoroba Sercowo-NaczyniowaDławienieZespół Przewlekłego ZmęczeniaZaburzenia w KomunikacjiDepresjaChoroby Układu PokarmowegoChorobyUszy i SłyszenieOczy i WzrokRzeżączkaChoroby GinekologiczneBóle GłowyChoroby SercaUdar SłonecznyZapalenie WątrobyNadciśnienie TętniczeChoroby EndokrynologiczneCukrzycaBóleChoroby WirusoweChoroba Zapalna JelitChoroby NerekBoreliozaZaburzenia Przemiany MateriiStwardnienie RozsianeBól SzyiOtyłośćOsteoporozaZespół Napięcia PrzedmiesiączkowegoLeki na ReceptęWysypkiZespół Niespokojnych NógChoroby Przenoszone Drogą PłciowąSkóraProblemy DermatologiczneKontuzje SportoweUdary i WylewyGuzyChoroby Układu MoczowegoKurzajki i BrodawkiADHDLęk WysokościTętniakiArtretyzmAutyzmChoroby KrwiKości, Stawy i MięśnieGuzy MózguBulimiaPoparzeniaCholesterolPrzeziębienia i GrypaGłuchotaInwalidztwo i KalectwoUzależnienie od LekówZaburzenia ŁaknieniaZaburzenia GenetyczneGościec, PodagraWypadanie WłosówZawał SercaZgaga i Choroba Refluksowa PrzełykuKrwotoki i KrwawieniaOpryszczkaHIV i AIDSZaburzenia Systemu ImmunologicznegoBezpłodnośćZespół Jelita DrażliwegoToczeńMigrenyWzmożone Napięcie MięśnioweZaburzenia NeurologiczneZatruciaChoroby PsychiczneWalka z BólemInne ChorobyChoroby Układu OddechowegoChoroby ReumatyczneZaburzenia Układu KostnegoZaburzenia SnuZwichnięcia i SkręceniaChoroby TarczycyWrzodyRany i ZranieniaChoroby Układu Krążenia
Pokaż wszystkie

Cukier palmowy: Wady i zalety

Odżywianie
Lekarze i naukowcy od lat biją na alarm: spożywamy za dużo cukru! Negatywne skutki tego zjawiska są widoczne jak na dłoni: pogarszają się statystyki dotyczące nadwagi, otyłości, zachorowań na cukrzycę czy choroby serca. Cukier to nałóg większości osób, dlatego producenci słodyczy prześcigają się w tworzeniu zdrowych alternatyw. Stąd wszelkiego rodzaju słodziki i inne zamienniki cukru. W ostatnim czasie popularność zyskuje cukier palmowy, reklamowany jako złoty środek dla diabetyków czy osób na diecie. Czy rzeczywiście cukier palmowy jest zdrowszy? Co zawiera, jak się go produkuje i czy ma coś wspólnego z owianym złą sławą olejem palmowym?

Jak obniżyć poziom cukru we krwi bez leków?

Cukrzyca
Poziom cukru we krwi ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Od jego odpowiedniego stężenia zależy właściwa praca wątroby, nerek, trzustki i układu krążenia. Zbyt wysoki poziom cukru sprawia, że źle się czujemy, przybieramy na wadze, a na skórze pojawiają się niedoskonałości. Ograniczenie spożywania cukrów niesie za sobą same korzyści – zapobiega powstawaniu nowotworów, chorób serca czy otyłości. Usprawnia też pracę mózgu, poprawia odporność i paradoksalnie – zapewnia organizmowi większą ilość energii. W jaki sposób możemy naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi, nie stosując leków?

Dieta dla cukrzyka: Jakie zasady?

Cukrzyca
Nie bez przyczyny glukoza jest nazywana paliwem dla komórek - to właśnie dzięki niej zyskujemy niezbędną do życia energię. Mechanizm działania jest w zasadzie prosty - po spożyciu każdego posiłku wzrasta poziom cukru we krwi, a trzustka otrzymuje sygnał, że musi rozpocząć wydzielanie insuliny. Bez niej tkanki nie są w stanie zużywać glukozy, a tylko wówczas gdy jest spalana, poziom cukru we krwi spada. Niestety, wraz z wiekiem nasze komórki pracują coraz gorzej i bardziej leniwie reagują na insulinę. Tym samym nasza trzustka jest zmuszona do wzmożonej produkcji hormonu. Jeśli sobie nie radzi, w organizmie rozwija się stan przedcukrzycowy, który może przerodzić się z czasem w cukrzycę typu 2. (Ta ostatnia jest bezpośrednią konsekwencją wadliwie działającej trzustki). Aby stymulować nasze komórki do pracy i ograniczyć ryzyko powstawania cukrzycy, możemy zmodyfikować naszą dietę, wyeliminować z niej najbardziej ryzykowne produkty i wprowadzić te najbardziej pożądane. O czym mowa? Wymagane zalecenia znajdziecie poniżej.
Owoce dla diabetyków

8 owoców o niskiej zawartości węglowodanów

Cukrzyca

Ciepła pogoda oznacza że na rynku jest dostępnych mnóstwo pysznych owoców, pełnych witamin, minerałów i błonnika. Niestety jeśli masz cukrzycę to musisz je ostrożnie dobierać do planu swojej diety. Kluczem do sukcesu jest trzymanie się ustalonej porcji oraz unikanie owoców w syropie i w puszkach. Większość owoców ma niski indeks glikemiczny (IG) zatem możesz je śmiało jeść. Poniżej przedstawiam 8 świeżych lub mrożonych owoców o najniższej zawartości węglowodanów.

Ciemna skóra pod pachami

Domowe sposoby jak rozjaśnić skórę pod pachami

Przebarwienia

Wielu ludzi na całym świecie ma problem z ciemną skórą pod pachami, którą czasem określa się mianem rogowacenia ciemnego – schorzenia polegającego na ciemnieniu skóry. Większość z tych osób uważa swój problem za wstydliwy. Czasem powód powstawania ciemnej skóry jest bardzo prosty – może być to metoda depilacji, której używasz lub konkretny dezodorant. Włosy znajdujące się pod skórą po goleniu mogą nadawać skórze pod pachami ciemnego odcienia. Winowajcą może być też twój dezodorant. Niektóre składniki obecne w dezodorancie mogę wejść w reakcję ze skórą, co spowoduje jej pociemnienie. W takich przypadkach zmiana przyzwyczajeń może wyeliminować problem. Nie ważne jednak, co przyczynia się do powstawania ciemnej skóry pod twoimi pachami - jest nadzieja. Istnieje niezliczona ilość potwierdzonych naturalnych sposobów rozjaśnienia skóry pod pachami. Oto niektóre z nich:

Wpływ cukru na organizm

10 negatywnych skutków spożywania cukru

Cukrzyca
Produkty z dodatkiem cukru stanowią co najmniej 10% kalorii spożywanych przez przeciętnego człowieka. Jednak około 1 na 10 osób spożywa 1/4 lub więcej kalorii z substancji słodzących. Są one szkodliwe z dwóch powodów. Po pierwsze powodują przyrost wagi oraz ubytki w zębach. Po drugie dostarczają tzw. pustych kalorii, czyli takich, które nie dostarczają do organizmu włókien, witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych. Substancje słodzące są najgorszym składnikiem występującym w dzisiejszej diecie. Cukier może źle wpływać na metabolizm oraz przyczyniać się do powstawania wielu chorób. Oto 10 negatywnych skutków cukru na nasze zdrowie.
Przekąski dla cukrzyków

5 szybkich i prostych przekąsek dla cukrzyków

Cukrzyca
Małe, regularne przekąski są świetnym sposobem na utrzymanie wysokiego poziomu energii w ciągu całego dnia. Są one ważne szczególnie dla diabetyków, gdyż utrzymują lub szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Zdrowe przekąski są jednak wyzwaniem szczególnie jeśli chcemy coś zjeść poza domem. W takim przypadku najprościej jest przygotowywać sobie je w domu i brać ze sobą na wynos. Poniżej 13 pomysłów na zdrowe przekąski dla osób chorych na cukrzycę.
poziom cukru

7 ziół, które pomogą obniżyć poziom cukru we krwi

Cukrzyca
Cukrzyca jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje wysoki poziom cukru we krwi i oporność na insulinę. Insulinooporność występuje, gdy komórki organizmu nie mogą odpowiednio wykorzystać insuliny do podjęcia glukozy. Wysoki poziom cukru we krwi może spowodować bóle głowy i niewyraźne widzenie. Długoterminowe komplikacje obejmują choroby nerek i serca. Istnieją pewne domowe środki, które pomogą zarządzać poziomem insuliny oraz wyregulować poziom cukru we krwi. Poniżej znajdziesz przyprawy, które ci w tym pomogą.

Gurmar: Naturalny sposób na cukrzycę i zrzucenie wagi

Cukrzyca
Gurmar - unikalna roślina stosowana od wieków w medycynie ajurwedycznej, określana często mianem "pogromcy cukru" - początkowo wykorzystywany był głównie do zwalczania objawów malarii, chorób wątroby oraz do łagodzenia skutków cukrzycy, ukąszeń węży i kaszlu. Współcześni docenili przede wszystkim jego skuteczność w leczeniu cukrzycy typu 1. i typu 2., anemii i infekcji dróg moczowych, usuwaniu cholesterolu, kontrolowaniu wagi oraz zatrzymywaniu płynów. Posiada on również właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Głównym bioaktywnym składnikiem gurmaru są saponiny zwane kwasem gymnemowym. Poza tym zawiera on parabeny, glukozę oraz węglowodany. Przeprowadzone badania wykazały, że gurmar zapewnia zdrowy metabolizm cukrów, poprawia funkcjonowanie trzustki i stymuluje regenerację komórek beta, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny, dlatego jest pomocny w leczeniu cukrzycy typu 1. i 2. Może być spożywany w formie płynnego ekstraktu lub kapsułek. Jednak największe efekty przynosi picie stworzonej na bazie jego liści herbaty.
Leczenie cukrzycy

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Cukrzyca
Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.