Zespół Zaburzeń Procesów UwagiAlergieAlzheimerAnoreksjaAstmaBóle PlecówPtasia GrypaZłamania KościMózg i Układ NerwowyZapalenie Torebki MaziowejChoroba Sercowo-NaczyniowaDławienieZespół Przewlekłego ZmęczeniaZaburzenia w KomunikacjiDepresjaChoroby Układu PokarmowegoChorobyUszy i SłyszenieOczy i WzrokRzeżączkaChoroby GinekologiczneBóle GłowyChoroby SercaUdar SłonecznyZapalenie WątrobyNadciśnienie TętniczeChoroby EndokrynologiczneCukrzycaBóleChoroby WirusoweChoroba Zapalna JelitChoroby NerekBoreliozaZaburzenia Przemiany MateriiStwardnienie RozsianeBól SzyiOtyłośćOsteoporozaZespół Napięcia PrzedmiesiączkowegoLeki na ReceptęWysypkiZespół Niespokojnych NógChoroby Przenoszone Drogą PłciowąSkóraProblemy DermatologiczneKontuzje SportoweUdary i WylewyGuzyChoroby Układu MoczowegoKurzajki i BrodawkiADHDLęk WysokościTętniakiArtretyzmAutyzmChoroby KrwiKości, Stawy i MięśnieGuzy MózguBulimiaPoparzeniaCholesterolPrzeziębienia i GrypaGłuchotaInwalidztwo i KalectwoUzależnienie od LekówZaburzenia ŁaknieniaZaburzenia GenetyczneGościec, PodagraWypadanie WłosówZawał SercaZgaga i Choroba Refluksowa PrzełykuKrwotoki i KrwawieniaOpryszczkaHIV i AIDSZaburzenia Systemu ImmunologicznegoBezpłodnośćZespół Jelita DrażliwegoToczeńMigrenyWzmożone Napięcie MięśnioweZaburzenia NeurologiczneZatruciaChoroby PsychiczneWalka z BólemInne ChorobyChoroby Układu OddechowegoChoroby ReumatyczneZaburzenia Układu KostnegoZaburzenia SnuZwichnięcia i SkręceniaChoroby TarczycyWrzodyRany i ZranieniaChoroby Układu Krążenia
Pokaż wszystkie

Najzdrowsze nasiona i orzechy

Cukrzyca
Orzechy i nasiona są nie tylko doskonałe w smaku i świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale przede wszystkim bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie i stanowią kluczowy element każdej zbilansowanej diety. Zawierają między innymi białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele minerałów i przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nich również solidną dawkę tłuszczy jednonienasyconych, które mają zbawienny wpływ na kondycję naszego serca. Na cukrzycę, miażdżycę i Alzheimera Regularne spożywanie orzechów i nasion odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie i w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi. Wykazują też korzystne działanie w leczeniu chorób sercowo – naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy, osteoporozy, demencji, a także choroby Alzheimera. Włączenie do swojej diety orzechów i nasion jest bardzo proste. Najlepiej jeść je w postaci surowej, ponieważ poddane obróbce termicznej niemal w stu procentach tracą swoje wartości odżywcze. Pamiętaj, że większość orzechów zawiera dużo tłuszczu i kalorii, dlatego należy dołączać je do swojej diety w umiarkowanych ilościach.

Cztery sposoby na opuchnięte kolana

Kości, Stawy i Mięśnie
Nagły lub narastający ból w kolanie znacznie obniża komfort życia. Może pochodzić z kości wchodzących w skład stawu kolanowego, kości udowej, kości piszczelowej lub z rzepki albo też występować w całym stawie kolanowym i być skutkiem słabych kości, kontuzji lub artretyzmu. Istnieje kilka sposobów na to, by wyleczyć opuchnięte kolana. Ich działanie może być różne, w zależności od stopnia nasilenia bólu, jednak jest na tyle skuteczne, że nie przeszkodzi nam nawet w podskokach. Pierwszym krokiem do złagodzenia bólu i obrzęku w kolanach jest zidentyfikowanie towarzyszących im symptomów. Mogą to być: uczucie sztywności, zaczerwienienie, drętwienie nóg czy trudności w chodzeniu lub staniu – zwykle spowodowane bólem. Objawy te najczęściej wskazują na zebranie się wody w kolanie. Taki stan niejednokrotnie ma miejsce po operacji. Widoczny obrzęk to właśnie płyn znajdujący się pod skórą. Leczenie go powinno być uzależnione od przyczyn bólu.

Zapobiega osteoporozie, nadciśnieniu i chorobom serca

Inne Choroby
Magnez to jeden z najcenniejszych minerałów dla zdrowia. Odgrywa ważną rolę w wielu procesach życiowych naszego organizmu. Przede wszystkim stabilizuje funkcje układu nerwowego, bierze czynny udział w przemianie materii, umożliwia dostawę energii do komórek i tkanek w organizmie, uspokaja, poprawia myślenie, a także reguluje pracę tarczycy. Jego spore ilości zabiera nam stres. Poza aktywnym udziałem w najważniejszych procesach zachodzących w organizmie, magnez zapobiega również powstawaniu poważnych schorzeń. Mowa m. in. o osteoporozie, nadciśnieniu i chorobach serca. Poniżej przedstawiamy jego właściwości, wyjątkowo cenne dla naszego zdrowia.
proszek wapniowy ze skorupek jaj

Jak zrobić proszek wapniowy ze skorupek jaj?

Osteoporoza
Wapń jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gdy cierpimy na jego niedobór, organizm pobiera ten minerał z kości i zębów, co skutkuje między innymi osteoporozą. Nabiał, ryby, czy migdały są źródłem wapnia, ale nie dostarczają go na tyle, żeby zaspokoić nasze potrzeby. Jak więc uniknąć ryzyka osteoporozy i zapewnić sobie dzienną dawkę wysokiej jakości wapnia? Okazuje się, że świetnym jego źródłem są skorupki jaj. Zawierają one aż 27 niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Mało tego – są prawie w całości zbudowane z węglanu wapnia, którego struktura jest bardzo podobna do tego występującego w naszych kościach i zębach. Badania dowiodły, że uzyskany ze skorupek jaj proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, łagodzi bóle reumatyczne, a nawet stymuluje odbudowę chrząstki stawowej. To chyba wystarczające powody, żeby poświęcić krótką chwilę i przygotować ten lek samemu. Przepis znajdziecie poniżej.
jajka

Jak zrobić nalewkę z jajek na osteoporozę?

Osteoporoza
Czy wiesz, że co roku twoja masa kostna ulega zmniejszeniu od półtora do trzech procent? Ten postępujący proces powoduje, że w kościach ubywa wapnia, a ich struktura zaczyna przypominać sitko. Pierwszym sygnałem, że mamy osteoporozę, nie musi być złamanie kończyny. Często zaczyna się niewinnie, od bólu pleców w odcinku lędźwiowym. Jak uchronić się przed chorobą? Jak zatrzymać jej postęp, jeśli zostanie wykryta? Skutecznym remedium na osteoporozę okazuje się być... nalewka z jajek. Przepis na nią znajdziesz poniżej.
leczenie osteoporozy

Bisfosfoniany - wskazania, działania niepożądane

Osteoporoza
Leczenie bisfosfonianami to dziś złoty standard w terapii wielu chorób, w których dochodzi do utraty masy kostnej. Początkowo preparaty BF zalecano tylko tym osobom, które cierpiały na osteoporozę. Jednak lista schorzeń, przy których bisfosfoniany mogą pomóc z roku na rok coraz bardziej się wydłuża. Sekret ich leczniczych właściwości polega na tym, że potrafią nie tylko wbudowywać się w tkankę kostną, lecz także hamować procesy zanikowe. Odbudowują kości i łagodzą skutki przerzutów nowotworowych. Mogą też jednak szkodzić.
osteoporoza

Jak zapobiegać osteoporozie?

Osteoporoza

W miarę starzenia się organizmu zmniejsza się zawartość substancji mineralnych w kościach. Ich znaczny ubytek, zwany osteoporozą powoduje, że kości są bardzo słabe i podatne na złamania. Na chorobę tą cierpi więcej kobiet ze względu na zmiany hormonalne towarzyszące menopauzie, jednak przytrafia się ona również osobom młodym zarówno kobietom jak i mężczyznom. Przed osteoporozą można się ochronić jak również wstrzymać jej postęp.

Zapobieganie osteoporozie:

skorupka jajka

Jak leczyć osteoporozę skorupkami jaj?

Osteoporoza
Do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, ale ja już dziś proponuje Wam co zrobić ze skorupkami od jajek, których wcale nie trzeba traktować jako śmieci. Choć powszechnie traktowane są jako odpady, zawierają one 90% wapnia, który jest przyswajany przez organizm oraz 27 innych mikroelementów.
Osteoporoza profilaktyka

Domowe środki profilaktyczne na osteoporozę

Osteoporoza
Najlepszym sposobem walki z osteoporozą jest wzmocnienie kości. Dotyczy to wszystkich ludzi, niezależnie od ich wieku. Na szczęście istnieją na to skuteczne i łatwo dostępne metody. Większość "domowych" środków na osteoporozę przyczyni się również do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
osteoporoza

10 produktów spożywczych, które zapobiegają osteoporozie

Osteoporoza
Osteoporoza to choroba, która powoduje nagły spadek jakości i gęstości kości. Stają się one bardzo kruche i łamliwe, a ryzyko ich złamania znacznie wzrasta. U kobiet rasy białej oraz u Azjatek w wieku powyżej 40-45 lat występuje większe ryzyko pojawienia się osteoporozy. Wśród innych czynników ryzyka zachorowania na osteoporozę należy wymienić historię wystąpienia choroby w rodzinie, typ ciała oraz płeć.