Zespół Zaburzeń Procesów UwagiAlergieAlzheimerAnoreksjaAstmaBóle PlecówPtasia GrypaZłamania KościMózg i Układ NerwowyZapalenie Torebki MaziowejChoroba Sercowo-NaczyniowaDławienieZespół Przewlekłego ZmęczeniaZaburzenia w KomunikacjiDepresjaChoroby Układu PokarmowegoChorobyUszy i SłyszenieOczy i WzrokRzeżączkaChoroby GinekologiczneBóle GłowyChoroby SercaUdar SłonecznyZapalenie WątrobyNadciśnienie TętniczeChoroby EndokrynologiczneCukrzycaBóleChoroby WirusoweChoroba Zapalna JelitChoroby NerekBoreliozaZaburzenia Przemiany MateriiStwardnienie RozsianeBól SzyiOtyłośćOsteoporozaZespół Napięcia PrzedmiesiączkowegoLeki na ReceptęWysypkiZespół Niespokojnych NógChoroby Przenoszone Drogą PłciowąSkóraProblemy DermatologiczneKontuzje SportoweUdary i WylewyGuzyChoroby Układu MoczowegoKurzajki i BrodawkiADHDLęk WysokościTętniakiArtretyzmAutyzmChoroby KrwiKości, Stawy i MięśnieGuzy MózguBulimiaPoparzeniaCholesterolPrzeziębienia i GrypaGłuchotaInwalidztwo i KalectwoUzależnienie od LekówZaburzenia ŁaknieniaZaburzenia GenetyczneGościec, PodagraWypadanie WłosówZawał SercaZgaga i Choroba Refluksowa PrzełykuKrwotoki i KrwawieniaOpryszczkaHIV i AIDSZaburzenia Systemu ImmunologicznegoBezpłodnośćZespół Jelita DrażliwegoToczeńMigrenyWzmożone Napięcie MięśnioweZaburzenia NeurologiczneZatruciaChoroby PsychiczneWalka z BólemInne ChorobyChoroby Układu OddechowegoChoroby ReumatyczneZaburzenia Układu KostnegoZaburzenia SnuZwichnięcia i SkręceniaChoroby TarczycyWrzodyRany i ZranieniaChoroby Układu Krążenia
Pokaż wszystkie

Sok i syrop z czarnej morwy. Na co pomagają? Jak działają?

Soki
Morwa czarna nie cieszy się taką popularnością jak morwa biała, ale jest równie zdrowa, a na dodatek smaczniejsza i bardziej soczysta. Sporządza się niej soki, syropy, nalewki i inne przetwory, które obfitują w wartości odżywcze. Morwa czarna działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, ułatwia też odkrztuszanie i pomaga obniżyć gorączkę. Dlatego też sok czy syrop z morwy warto stosować w czasie przeziębienia lub grypy oraz w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Morwa czarna ma też właściwości krwiotwórcze i przeciwkrwotoczne, dlatego zalecana jest w przypadku anemii, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto roślina ta poprawia trawienie i korzystnie wpływa na metabolizm glukozy, więc mogą po nią sięgać diabetycy i osoby odchudzające się. W czym jeszcze mogą nam pomóc sok i syrop z czarnej morwy? Jak je przygotować i jak stosować?

Nalewka i maść z propolisu: Na co pomagają? Jak je przyrządzić?

Medycyna Naturalna
Propolis, inaczej kit pszczeli, to bardzo cenny produkt wytwarzany przez pszczoły. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, gdyż wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, może więc łagodzić objawy wielu schorzeń. Nalewka z propolisu wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia czy grypy. Świetnie radzi sobie też ze stanami zapalnymi jamy ustnej i gardła, aftami czy pleśniawkami. Warto ją stosować również w przypadku nieżytu żołądka, zapalenia jelit czy wrzodów, a także w celu regeneracji wątroby czy obniżenia poziomu cholesterolu. Wartościowym produktem jest również maść z propolisu, która regeneruje skórę, łagodzi trądzik i wypryski oraz przyspiesza gojenie się ran. W czym jeszcze może nam pomóc propolis? Jak przygotować z niego nalewkę i maść? Jak je stosować? Podpowiadamy.

Nektar z kiwi: Naturalny sposób na kaszel i przeziębienie

Przeziębienia i Grypa
Nektar z kiwi to naturalny sposób na przeziębienie, kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy zgłosić się do lekarza, który dobierze odpowiednie leczenie, jednak warto również wspomóc się produktami pełnymi witamin i minerałów. Należy do nich właśnie nektar z kiwi, gdyż ten owoc zawiera sporo witaminy C wzmacniającej odporność. Do mikstury dodaje się także inne produkty o prozdrowotnych właściwościach – cebulę, por i miód. Dzięki temu nektar ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Oprócz tego ułatwia odkrztuszanie, działa przeciwkaszlowo i niweluje uczucie drapania w gardle. Jak przygotować pyszny i zdrowy nektar z kiwi? Na co jeszcze pomoże i w jaki sposób należy go stosować? Podpowiadamy.
Suchość nosa

3 łatwe sposoby na nawilżenie suchego nosa

Przeziębienia i Grypa

Sucha błona śluzowa nosa jest tak samo uciążliwa, jak popękane i spierzchnięte usta. Temperatura na dworze staje się coraz niższa, dlatego też coraz częściej sięgamy po chusteczki do nosa. Wiele osób, aby pomóc sobie z tym problemem, sięga po wazelinę, jednak istnieją inne sposoby na zaradzenie tej dolegliwości.

okłady z ziemniaków

Jak przygotować okłady z ziemniaków na zapalenie oskrzeli?

Choroby Układu Oddechowego
Okłady przyspieszają proces leczenia takich chorób jak kaszel, astma, zapalenie oskrzeli lub ból gardła. Okłady ziemniaczane mają działanie kojące, ich zaletą jest także długotrwałe utrzymywanie ciepła. Powinno się je stosować z ostrożnością, gdyż mogą poparzyć skórę. Oto jak przygotować okłady ziemniaczane.
nalewka z kurkumy

Jak zrobić nalewkę z kurkumy i imbiru na odporność?

Choroby Wirusowe

Kurkuma i imbir mają niesamowite właściwości zdrowotne. Łącząc je za pomocą alkoholu, otrzymasz nalewkę wzmacniającą i uodparniającą organizm. Preparat ten działa przeciwzapalnie, dzięki czemu ochroni cię w okresie przeziębienia i grypy. Jej piękny, słoneczny kolor urzeka, kojarząc się z kolorami lata. Oto przepis na tę leczniczą nalewkę:

migdałki

Domowe sposoby na migdałki

Przeziębienia i Grypa
Zapalenie migdałków powstaje na skutek infekcji bakteryjnej lub wirusowej i może mieć różny stopień nasilenia. W przypadku przewlekłego zapalenia migdałków następuje ich powiększenie i często powtarzające się ataki infekcji. Zapalenie migdałków to choroba zakaźna, która bardzo szybko może rozprzestrzenić się od jednej osoby do drugiej. Najczęstszymi objawami są ból gardła, gorączka, ból migdałków (szczególnie podczas przełykania), katar, zatkany nos, kaszel i kichanie. Niektóre dolegliwości można wyleczyć w domu za pomocą naturalnych środków. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak domowymi sposobami wyleczyć migdałki.
Właściwości miodu z kurkumą

Miód z kurkumą - zobacz jak i kiedy stosować

Zdrowe Odżywianie
Mówi się, że mieszanka składająca się z miodu i kurkumy to najsilniejszy naturalny antybiotyk. Pobudza naturalną odporność organizmu bez zastosowania antybiotyków na receptę. W jego skład wchodzi jedynie kurkuma i surowy, naturalny miód. Po zmieszaniu te dwa składniki mogą być stosowane, jako środek przeciwzapalny oraz wspierający układ odpornościowy. Może on być przyjmowany bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych zarówno w przypadku infekcji bakteryjnych jak i wirusowych. Miód z kurkumą pomaga również obniżać ciśnienie krwi oraz wspomaga trawienie.
przyrządzanie czosnku

Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

Medycyna Naturalna
Wokół cudownych właściwości czosnku narosło wiele legend. Już w czasach starożytnych stosowano go w celu leczenia różnych schorzeń. Zawarta w czosnku allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że substancja ta jest w stanie zwalczyć nawet odporne na działanie antybiotyków szczepy bakterii E.coli. Cóż jednak z tego, skoro większość z nas przygotowuje czosnek w taki sposób, że pozbawia go jego leczniczego działania. Na czym polega nasz błąd? Jak go naprawić? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
Jedzenie ananasa zalety

12 korzyści wynikających z jedzenia ananasa

Owoce
Ananas jest przepysznym owocem, który posiada wiele właściwości, o których pewnie nie wiedziałeś. Zanim następnym razem udasz się do sklepu i będziesz rozważać czy sięgnąć po ten owoc, dowiedz się o nich! Wymienionych tutaj 12 korzyści rozwieje wszystkie twoje wątpliwości.