Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zdrowe Odżywianie
Zakwas buraczany, czyli kiszony sok z buraków, to skarbnica witamin i minerałów. Dzięki temu jest doskonałym remedium na wiele dolegliwości i wzmocnienie organizmu. W burakach znajduje się betanina, przeciwutleniacz o działaniu bakteriobójczym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Ponadto proces fermentacji sprawia, że zakwas z buraków zawiera naturalne probiotyki, czyli szczepy bakterii, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Dlatego też warto pić go w okresie przeziębienia i grypy, ponieważ pomoże wzmocnić odporność i skrócić czas trwania infekcji. Zakwas buraczany poprawia także trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Można go stosować w czasie diety odchudzającej lub problemach z jelitami czy wątrobą. Jego kolejną zaletą jest to, że obniża poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego, dzięki czemu wspiera pracę serca i zapobiega miażdżycy czy innym chorobom układu krwionośnego. Dlaczego jeszcze warto sięgać po zakwas z buraków? Kto może go pić i jak go przygotować?

Jak jeść szparagi? Dlaczego warto po nie sięgać?

Warzywa
Szparagi to bardzo smaczne i zdrowe warzywa, które cieszą się coraz większą popularnością. Mają niewiele kalorii, a przy tym obfitują w cenne substancje odżywcze. Oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają perystaltykę jelit i działają jak naturalny prebiotyk, wspierając mikroflorę jelitową. Świetnie więc wspomagają organizm w walce z nadprogramowymi kilogramami. Wspierają także pracę wątroby i nerek oraz regulują ciśnienie krwi. Szparagi nazywane są naturalnym afrodyzjakiem, ponieważ wpływają na poprawę potencji. Dlaczego warto jeszcze włączyć je do diety? W jaki sposób je przyrządzać, by były pyszne i nie straciły swoich właściwości? Jakie szparagi najlepiej wybierać i w jakiej postaci można je spożywać? Podpowiadamy.

Dlaczego warto jeść śledzie i jak wybrać najlepsze?

Ryby
Śledzie to ryby, które głównie goszczą na naszych stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak sięgać po nie o wiele częściej, gdyż mają wiele wartości odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie. Śledzie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz witamin i minerałów. Ich regularne spożywanie może wzmocnić odporność oraz zapobiec miażdżycy i innym chorobom serca, a także poprawić funkcjonowanie układu nerwowego. Śledzie mogą także zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem i zachorowania na osteoporozę. Warto przy tym wspomnieć, że ten gatunek ryb nie kumuluje w sobie metali ciężkich. Jakie jeszcze substancje znajdziemy w śledziach? Jakie są rodzaje śledzi i jak wybrać najlepsze pod względem świeżości i jakości? Podpowiadamy.
napoje odchudzające

10 przepisów na domowe napoje na odchudzanie

Zdrowa Dieta

Zaczyna cię uwierać nadmiar kilogramów? Czas na odchudzający detoks! Zapomnij o nieskutecznych (a nawet szkodliwych) suplementach. Porzuć katorżnicze diety. Do wymarzonej figury wrócisz pijąc regularnie domowe napoje na odchudzanie. Przygotowane na bazie naturalnych składników nie tylko świetnie działają, ale również wyśmienicie smakują. Pij na zdrowie.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
płytki krwi

Jak naturalnie zwiększyć produkcję płytek krwi?

Odżywianie
Utrzymanie prawidłowej ilości płytek krwi jest niezwykle istotne. Jeżeli ich poziom jest obniżony, może powodować to krwotoki nawet z drobnych skaleczeń, zaburzenie procesu krzepnięcia krwi i zwiększa ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi. Obniżenie liczby płytek krwi często towarzyszy zbyt niskiemu poziomowi liczby krwinek czerwonych i białych. Problemy z funkcjonowaniem szpiku kostnego mogą wystąpić z powodu wielu czynników, takich jak rak, nadmierne spożycie alkoholu lub reakcja na działanie niektórych leków. Również zaburzenia funkcjonowania śledziony mogą powodować spadek ilości płytek krwi. Jeżeli chcesz poznać naturalne sposoby na podwyższenie ilości płytek krwi, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
oczyszczanie żył

Jak zrobić domowy środek na oczyszczanie żył?

Odżywianie
Tłuszcz osadzający się na ściankach tętnic jest wyjątkowo niebezpieczny, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Oczyszczanie żył ma korzystny wpływ na przepływ krwi w organizmie. Przyniesie to pozytywne efekty w całym organizmie. Poznaj prosty domowy sposób na oczyszczenie żył.
pyłek pszczeli

Jak stosować pyłek pszczeli w odchudzaniu?

Odchudzanie
Pyłek pszczeli to substancja, która ma wysoką wartość odżywczą. Jest pełna odżywczych białek, witamin, minerałów i aminokwasów. Pyłek może mieć postać granulek, pastylek w kolorze żółtawym lub pomarańczowym. Jest on korzystny dla ludzi, poprawia pamięć, zwiększa energię i wydajność organizmu, a także przyczynia się do utraty wagi. Poznaj kilka sposobów zastosowania pyłku pomocnych przy utracie wagi.
Imbir mielony właściwości

13 sposobów na użycie mielonego imbiru

Przyprawy
Pamiętam, że kiedy zapoznawałam się z ziołami, z ekscytacją czytałam nowe przepisy i poradniki i zawsze potrzebowałam składników o egzotycznych nazwach, które trzeba było zamawiać w internecie. Pamiętam to uczucie frustracji, które wtedy mi towarzyszyło. Dziś chciałabym się z wami podzielić czternastoma sposobami na wykorzystanie mielonego imbiru, który można kupić w dziale z przyprawami w lokalnym sklepie. Najlepiej, abyś miała organiczny imbir, ale przepisy, które podaję, będą się sprawdzać z każdym dostępnym gatunkiem. Zanim zaczniemy, zróbmy mały przegląd korzyści zdrowotnych, jakie ma imbir. 1. Przeciwzapalne, pomocne w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, kiedy dodatkowo ogrzewamy obolałe miejsca. 2. Pomaga ogrzać i dodać energii ciału, kiedy jest wychłodzone i/lub ospałe. 3. Pomaga w grypie i przeziębieniu oraz zaparciach. 4. Doskonale wpływa na nasz stan w przypadku bólów brzucha, mdłości i wymiotów. Dobrze. Teraz, kiedy już znacie podstawowe informacje, zaczynajmy!
miód zalety

Co się stanie, gdy zjesz łyżkę miodu przed snem?

Zdrowa Dieta
Choć wiele osób uważa, że miód to tylko puste kalorie i może wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku, szczególnie osobom na diecie, lekarze zgodnie twierdzą, że jest to najlepszy sposób, aby zastąpić biały cukier. Podobno po wypiciu ciepłego mleka z miodem człowiek lepiej śpi. Według zwolenników medycyny ludowej, podobny efekt daje wypicie herbaty z rumianku z łyżką miodu, a od czasów starożytnych w Azji tradycją jest zjadanie łyżeczki miodu przed snem. Co to daje?