Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Mięsa i Podroby
Wątróbka, która należy do podrobów zwierzęcych, nie cieszy się jeszcze zbyt dużym uznaniem wśród konsumentów. Wiele osób uważa, że organy wewnętrzne zwierząt to resztki, które nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Nie każdemu odpowiada również gorzkawy smak wątróbki oraz to, że za długo smażona lub gotowana staje się twarda. Tymczasem warto się przekonać, że wątróbka to bardzo pożywne jedzenie pełne wartości odżywczych. Jest nawet zaliczana przez niektórych dietetyków do tak zwanych superfoods. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne posiada wątróbka.
produkty probiotyczne

4 naturalne produkty probiotyczne

Zdrowe Odżywianie
Probiotyki to dobre i przyjazne bakterie, które zwiększają zdrowie jelit i układu pokarmowego. Organizm potrzebuje tych bakterii, aby utrzymać w zdrowiu układ trawienny. Jedzenie pokarmów probiotycznych pomaga przywrócić naturalną równowagę bakterii jelitowych i wyleczyć problemy trawienne, począwszy od zaparcia do biegunki. Ponadto osłaniają bakterie żołądkowe przed zniszczeniem w leczeniu chorób antybiotykami. Są bardzo korzystne dla układu odpornościowego, wzmacniając go oraz zwiększając jego wydajność. Niektóre probiotyki niosą pomoc w zapobieganiu alergiom i egzemie. Poznaj naturalne produkty probiotyczne, które ochronią bakterie jelitowe.
ziarna

Jak stosować dietę makrobiotyczną?

Diety Makrobiotyczne
Makrobiotyka jest nie tylko sposobem odżywiania, ale też cała filozofią wywodzącą się z Dalekiego Wschodu. W założeniu medycyny naturalnej człowiek jest zdrowy tylko wtedy, gdy w jego organizmie panuje harmonia, inaczej równowaga między pierwiastkami Yin i Yang, a gdy równowaga ta zostaje zachwiana, uwidacznia się to w postaci choroby. Makrobiotyka, czyli odżywianie i życie w sposób zgodny z prawami natury, ma pomóc w osiągnięciu równowagi, a tym samym zdrowia i długowieczności.