Produkty, które dodają energii i poprawiają samopoczucie

Odżywianie
Miewasz czasami uczucie, że brakuje ci energii, mimo że śpisz regularnie i dobrze się odżywiasz? Ten sam problem dotyczy wielu osób. Przyczyny mogą być różne: przepracowanie, zmartwienia, ale także choroba. By poczuć się lepiej i mieć więcej energii, warto na początek nieco zmodyfikować jadłospis włączając do niego kilka produktów, które w naturalny i nieinwazyjny sposób dodadzą nam poweru. Przedstawiamy 10 najbardziej skutecznych.

Olejek cynamonowy: Pomoże pozbyć się tłuszczu z brzucha i odstraszy komary

Komary
Cynamon w roli przyprawy jest wykorzystywany przez nas często i chętnie. Niewiele jednak osób wie, że sporządzany na jego bazie olejek również posiada nietuzinkowe właściwości zdrowotne i nie tylko. Pomoże nam między innymi pozbyć się tłuszczu z brzucha, poprawi koncentrację i pamięć oraz skutecznie odstraszy insekty, w tym zwłaszcza komary. Przyjrzyjmy się olejkowi cynamonowemu nieco bliżej.

Pięć przepisów na sosy do potraw z grilla

Odżywianie
Sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Potrawy z grilla będziemy teraz przygotowywać regularnie i przesiadywać w ogródku. Oprócz mięs, kiełbasek i szaszłyków warto przygotować również dodatki, które wzbogacą smak głównych dań z grilla. Mowa o sałatkach i dipach. Dla miłośników grillowania, jak i dla początkujących przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne sosy do potraw z grilla.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2418692&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

miód z cynamonem

Jak przygotować miód z cynamonem na odchudzanie?

Odchudzanie
Jak zgubić zbędne kilogramy i pozbyć się „otoczki” na brzuchu, pyta prawie każdy. Istnieje wiele sposobów walki z fałdkami tłuszczu. Dla jednych są one skuteczne, a inni szukają jeszcze innych rozwiązań. Ostatnio słychać o skuteczności stosowania cynamonu z miodem jako skutecznego środka w odchudzaniu. W dalszej części artykułu znajdziesz dowiesz się, jak go przygotować i jak stosować.

7 rzeczy, które zauważysz po odstawieniu cukru

Odżywianie
Wiadomość z ostatniej chwili: wszyscy jesteśmy zanurzeni w miodzie i obtoczeni w cukrowej posypce. Według raportu przedstawionego przez Uniwersytet w Północnej Karolinie, przeciętna osoba spożywa 300 kalorii dziennie z produktów z dodatkiem cukru. Jak się okazuje cukier ten, obecny jest nie tylko w ciastkach, cukierkach i słodzonych napojach, lecz także w produktach, które wydawałyby się zdrowe. Należą do nich m. in. sosy sałatkowe, sosy do makaronów oraz jogurty. Należy także wyjaśnić, że nie mówimy tutaj o cukrze pochodzenia naturalnego, który możemy znaleźć w owocach, warzywach czy mleku, lecz o przetworzonych substancjach słodzących dodawanych do wielu produktów. Większość z nas byłaby w stanie, ograniczyć ilość spożywanego cukru. Według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego optymalną wartością dodatkowego cukru dla kobiety jest 6 lub mniej łyżeczek dziennie. Jeśli spojrzysz na informacje zawarte w tabelach na opakowaniu, to będzie to około 25 g lub 100 kalorii.
zielony groszek

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zdrowe Odżywianie

Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw przez dzieci. Ale i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak wiele zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić wiele dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, aby mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2384156&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

zgaga domowe sposoby

5 domowych sposobów na zgagę

Zgaga i Choroba Refluksowa Przełyku

Zazwyczaj zgagą nazywamy palące uczucie w przełyku po zbyt obfitym posiłku. Zdarza się i tak, że staje się ona dolegliwością chroniczną. By uniknąć zgagi należy rozłożyć posiłki w ciągu dnia. Kiedy mamy zgagę warto sięgnąć po domowe sposoby. Oto kilka z nich.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2368302&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

stop

Jakich pokarmów nie łączyć?

Odżywianie
Schabowy z ziemniaczkami to niedzielny standard na wielu polskich stołach. Jednak połączenie białek zwierzęcych ze skrobią ziemniaczaną może niekorzystnie wpływać na układ pokarmowy. Nie jest to odosobniony przypadek. Niektóre pokarmy w połączeniu ze sobą mogą wywoływać niestrawność lub potęgować zmęczenie. Czego lepiej nie łączyć? Tego dowiesz się z dalszej lektury.

Czy warto jeść przyprawę maggi? Cała prawda

Podstawy gotowania
To jedna z najpopularniejszych przypraw, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowania zupy lub przyrządzenia sosu do pieczeni. Mowa o płynnej przyprawie typu maggi, która nadaje potrawom wyrazistego aromatu i smaku. Chętnie ją kupujemy, ponieważ jest tania i ogólnodostępna. Warto jednak wiedzieć, że większość tego typu produktów ma mało wspólnego z tradycyjną maggi, której recepturę pod koniec XIX wieku opracował Szwajcar - Julius Maggi. Sprawdźmy, czy warto ją jeść i co tak naprawdę w niej znajdziemy.