Dlaczego warto jeść zupę na śniadanie?

Proste przepisy
W Polsce traktujemy zupy jako danie obiadowe, jadamy je też na kolację. Nie mamy jednak zwyczaju spożywania zup na śniadanie. Okazuje się, że zjedzenie miseczki zupy na śniadanie może przynieść bardzo pozytywne efekty dla naszego samopoczucia i zdrowia. Zupa to przecież bogate źródło składników odżywczych. Nie bez powodu piszemy o tym jesienią. Oto powody, dla których warto jeść zupę w okresie jesienno-zimowym.

Jakie ryby jeść? Które mogą nam zaszkodzić?

Ryby
Ryby powinny znajdować się w naszym jadłospisie przez cały rok. Dietetycy zwracają uwagę, że powinniśmy je jeść nawet trzy razy w tygodniu. Dlaczego są tak cenne? Bo stanowią źródło niezbędnych witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim pełnowartościowego białka. Kupując je powinniśmy jednak uwzględnić kilka kryteriów i wziąć pod uwagę kilka szczegółów. Podopowiadamy, komu mogą najbardziej zaszkodzić bardzo słone ryby wędzone i dlaczego bardzo niebezpieczne jest jedzenia tuńczyka nieprzechowywanego w lodówce i niektórych gatunków ryb oceanicznych.

Dynia makaronowa: Zastąpi spaghetti i pomoże schudnąć

Warzywa
Wyróżniająca się subtelnym, lekko melonowym smakiem dynia makaronowa to bodaj najzdrowsza alternatywa dla makaronu, a zwłaszcza spaghetti. Doskonale komponuje się z warzywami i mięsem, a ponadto posiada szereg nietuzinkowych właściwości zdrowotnych. Stymuluję pracę układu odpornościowego, pobudza do działania jelita i poprawia trawienie. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu, skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i dobroczynnie wpływa na naszą skórę. Nie wspominając już o tym, że dostarcza nam łatwo przyswajalnego białka i przyspiesza odchudzanie. Przyjrzyjmy się dyni makaronowej nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.
woda z cytryną

Jakie są skutki uboczne picia wody z cytryną?

Medycyna Naturalna
Woda z cytryną jest niezastąpionym składnikiem każdej diety, w szczególności tej oczyszczającej organizm z toksyn. Cytryna zawiera składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak witamina C, potas i błonnik. Jednak - tak jak wszystko – również woda z cytryną może mieć swoje skutki uboczne. Dzieje się tak wówczas, gdy spożywamy ją w nadmiarze. Co zatem może nam grozić?
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

miód z cynamonem

Jak przygotować miód z cynamonem na odchudzanie?

Odchudzanie
Jak zgubić zbędne kilogramy i pozbyć się „otoczki” na brzuchu, pyta prawie każdy. Istnieje wiele sposobów walki z fałdkami tłuszczu. Dla jednych są one skuteczne, a inni szukają jeszcze innych rozwiązań. Ostatnio słychać o skuteczności stosowania cynamonu z miodem jako skutecznego środka w odchudzaniu. W dalszej części artykułu znajdziesz dowiesz się, jak go przygotować i jak stosować.
napoje odchudzające

10 przepisów na domowe napoje na odchudzanie

Zdrowa Dieta

Zaczyna cię uwierać nadmiar kilogramów? Czas na odchudzający detoks! Zapomnij o nieskutecznych (a nawet szkodliwych) suplementach. Porzuć katorżnicze diety. Do wymarzonej figury wrócisz pijąc regularnie domowe napoje na odchudzanie. Przygotowane na bazie naturalnych składników nie tylko świetnie działają, ale również wyśmienicie smakują. Pij na zdrowie.

Masa mięśniowa

10 najlepszych produktów na masę mięśniową

Zdrowe Odżywianie

Nie wszystkie produkty żywnościowe są sobie równe. Aby przybrać na masie konieczna jest odpowiednia dieta składająca się z produktów bogatych w białka (1,6-2 g białka na kg masy ciała), tłuszcze (20-25% zapotrzebowania energetycznego) i węglowodany złożone. Poniżej przedstawiam 10 produktów, które pomogą ci zdrowo przybrać na masie.

orzechy z miodem

3 zdrowotne sposoby na zastosowanie orzechów włoskich w miodzie

Odżywianie
Od czasów starożytnych ludzkość używała orzechów włoskich i miodu do leczenia różnych chorób. Te dwa składniki zawierają wiele witamin, minerałów, protein, tłuszczów i węglowodanów jakich nasz organizm potrzebuje. Połączone tworzą smaczną i zdrową mieszankę. Poniżej znajdziesz najbardziej popularne sposoby wykorzystania miodu i orzechów w celach leczniczych.
woda z miodem

5 zalet picia wody z miodem

Zdrowa Dieta
Wszyscy wiemy, że miód ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Jednak badania dowodzą, że równie korzystne dla zdrowia całego organizmu może być picie wody z miodem. Jakie korzyści niesie ta miodowo-wodna terapia? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.