Pięć naturalnych produktów, które poprawią humor

Odżywianie
Szczególnie jesienią naszemu organizmowi brakuje wielu wartości odżywczych i energii, której mieliśmy pod dostatkiem w okresie letnim. W efekcie jesteśmy mniej odporni, słabsi, rozdrażnieni i łatwo popadamy w chandrę. Jak skutecznie sobie pomóc? Na przykład wyłączając do diety zdrowe produkty, które uzupełnią w organizmie niedobory, dodadzą nam energii i jednocześnie zapewnią dobre samopoczucie. Niemożliwe? A jednak! Oto pięć naturalnych produktów, które poprawią nam humor.

Jabłka i ich drogocenne właściwości

Owoce
Jabłko to prawdziwa witaminowa bomba i doskonałe źródło minerałów oraz wyjątkowo cennego błonnika. Trudno się zatem dziwić, że dietetycy zachęcają, aby każdego dnia zjeść przynajmniej jeden owoc i dzięki temu zapewnić sobie doskonałe zdrowie i piękny wygląd skóry. Jabłko stanowi też doskonałą, a co najważniejsze naturalną i znacznie mniej kaloryczną alternatywę dla białego cukru. Co znajdziemy w porcji jabłka? Porcja, czyli koło 100 gram, jabłka dostarcza nam przede wszystkim cennego błonnika. Znajdziemy w nim też witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę K, witaminę E, kwas foliowy oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk oraz sód.

Gruszki: Bogactwo zdrowotnych właściwości

Witaminy
Gruszki to nie tylko smakowite wnętrze, ale także bogactwo zdrowotnych właściwości i korzyści. Zapobiegają chorobie nowotworowej, regulują poziom płynów w organizmie, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają gojenie ran i regenerację tkanek oraz gwarantują nam zdrowe włosy i paznokcie. Co więcej - jak wynika z badań - są w stanie zmniejszyć skutki starzenia się skóry, takie jak plamy starcze czy zmarszczki. Stanowią także doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na anemię i dbających o linię. Jedząc je, możemy skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Skąd pochodzi gruszka? Gruszka pochodzi ze Starego Kontynentu, ale drzewa owocowe znajdziemy również w Afryce Północnej czy w Azji. Jej owoce mają bardzo charakterystyczny kształt - są wąskie u góry i szerokie u dołu, ale inne jej odmiany kształtem do złudzenia przypominają jabłka.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa
Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:
Odpowiednia dieta

10 objawów niedoboru cynku, na które musisz uważać

Witaminy
Cynk jest użyteczny dla organizmu na wiele sposobów i bierze udział w licznych procesach, takich jak rozwój i podział komórek, metabolizm białek i węglowodanów oraz przekształcanie ich w energię. Pomaga również w korygowaniu problemów skórnych takich jak trądzik, czyraki, blizny (włączając rozstępy), a nawet wspomaga leczenie bolącego gardła. Cynk jest niezbędny dla niektórych funkcji metabolicznych. Zbyt niski poziom cynku w organizmie może być głównym powodem wystąpienia chorób genetycznych. U mężczyzn może z kolei powodować problemy z płodnością, a u dzieci nieprawidłowy rozwój i opóźnione dojrzewanie. Główną przyczyną niedoboru cynku jest niewłaściwe odżywianie się, ale może to być też następstwo operacji bariatrycznej, cukrzycy lub innych schorzeń.
banany

Jakie są właściwości lecznicze bananów?

Zdrowe Odżywianie
Banan, choć niepozorny, wykazuje wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Ze względu na swój słodki smak, jest owocem chętnie wykorzystywanym w różnego rodzaju dietach. Łatwo go ze sobą zabrać, a zjedzony na drugie śniadanie zaspokaja apetyt na długi czas. Jaki wpływ ma banan na nasze zdrowie? Przeczytaj poniżej.
8 witamin i suplementów które powinieneś stosować codziennie

8 witamin i suplementów, które powinieneś stosować codziennie

Suplementy Żywieniowe
Jeśli odżywiasz się zdrowo i prowadzisz zdrowy tryb życia, możesz nie widzieć potrzeby zażywania witamin i suplementów. Choć suplementy nie są substytutem dobrego jedzenia, to badania pokazują, że przyjmowanie pewnych witamin, minerałów i innych suplementów może zwiększyć odporność organizmu, pomaga zredukować stres i zapobiega chorobom przewlekłym takim jak cukrzyca, choroby serca, choroby kości, choroby oczu, a nawet rak. Oto osiem ważnych witamin i suplementów, które powinieneś brać dla dobrego samopoczucia i zdrowia. Zażywaj je pojedynczo lub w postaci multiwitaminowego suplementu diety.
Właściwości orzechów włoskich

7 cennych właściwości orzechów włoskich

Witaminy
Często to, co najprostsze jest również najlepsze dla naszego zdrowia i tak właśnie jest w przypadku orzechów, w których Matka Natura ukryła prawie idealną mieszankę białka, zdrowych tłuszczy, błonnika, steroli roślinnych, przeciwutleniaczy, a także wiele witamin i minerałów. Królem wśród orzechów można okrzyknąć orzecha włoskiego, ponieważ jak donoszą naukowcy potrafi on na wiele sposobów pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, zjadany w stosunkowo niewielkich dawkach. Zjadanie około 30 gram orzechów włoskich dziennie (to mniej więcej siedem łuskanych orzechów) wystarczy, aby w pełni skorzystać z niesionych przez nie korzyści dla zdrowia.
Właściwości miodu z kurkumą

Miód z kurkumą - zobacz jak i kiedy stosować

Zdrowe Odżywianie
Mówi się, że mieszanka składająca się z miodu i kurkumy to najsilniejszy naturalny antybiotyk. Pobudza naturalną odporność organizmu bez zastosowania antybiotyków na receptę. W jego skład wchodzi jedynie kurkuma i surowy, naturalny miód. Po zmieszaniu te dwa składniki mogą być stosowane, jako środek przeciwzapalny oraz wspierający układ odpornościowy. Może on być przyjmowany bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych zarówno w przypadku infekcji bakteryjnych jak i wirusowych. Miód z kurkumą pomaga również obniżać ciśnienie krwi oraz wspomaga trawienie.
orzechy z miodem

3 zdrowotne sposoby na zastosowanie orzechów włoskich w miodzie

Odżywianie
Od czasów starożytnych ludzkość używała orzechów włoskich i miodu do leczenia różnych chorób. Te dwa składniki zawierają wiele witamin, minerałów, protein, tłuszczów i węglowodanów jakich nasz organizm potrzebuje. Połączone tworzą smaczną i zdrową mieszankę. Poniżej znajdziesz najbardziej popularne sposoby wykorzystania miodu i orzechów w celach leczniczych.