Korzeń taro: Wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Korzeń taro - znany również pod nazwą kolokazja jadalna lub kleśnica jadalna - nie tylko stanowi bogate źródło błonnika oraz cennych witamin i minerałów, ale jednocześnie dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy i trawienny oraz odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Taro to gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych. Nie ma łodygi, a długie liście kształtem przypominające serce wyrastają bezpośrednio z bulwy i osiągają nawet dwa metry. Za miejsce pochodzenia taro uważa się Azję. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie i stanowi ważną część diety mieszkańców krajów Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Coraz większą popularność zyskuje też w krajach Europy. Niedawno to egzotyczne warzywo zagościło również w Polsce. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem taro jest oczywiście kolokazja jadalna. Poza zastosowaniem kulinarnym coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowotne właściwości tej rośliny.

Acerola - bogactwo cennych właściwości

Owoce
Acerola - zwana też wiśnią z Barbadosu - wyglądem do złudzenia przypomina wiśnię, a największą popularność zyskała przede wszystkim dzięki ogromnej zawartości witaminy C. Bogactwo cennych właściwości sprawia, że można ją śmiało zaliczyć do grona tzw. super foods. Stymulacja układu odpornościowego i pracy serca, zapobieganie niektórym rodzajom raka, minimalizowanie reakcji alergicznych, oznak starzenia i objawów cukrzycy oraz ochrona skóry i wspomaganie wzroku - to tylko niektóre z nich. Poza tym acerola stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zastosowanie kulinarne Owoce wiśni z Barbadosu doskonale smakują też w ciastach, lodach, galaretkach owocowych, dżemach oraz sokach. Często stanowi też dodatek do alkoholi, które zyskują dzięki temu wyjątkowy smak. Jakie są jeszcze inne korzyści wynikające z jedzenia tego niewielkiego owocu?

Nasiona chia i ich cenne właściwości

Leczenie Raka
Nasiona chia są szczególnie cenione ze względu na szerokie właściwości i korzystny wpływ na zdrowie. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, które bardzo łatwo się wchłania. Ich dodatkowym walorem jest uniwersalność zastosowania - można je dodawać niemal do każdego dania. Czarne, ciemnobrązowe lub białe nasiona chia mają delikatnie orzechowy smak. Właściwości odżywcze Nasiona chia zawierają niewielką ilość sodu, ale za to stanowią dobre źródło wapnia i fosforu. Znajdziemy w nich też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie na ogólny stan zdrowia. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych zawartych w nasionach chia jest kwas alfa – linolenowy (ALA), który wykazuje działanie przeciwzapalne. Mikroskładniki odżywcze znajdujące się w nasionach chia to witaminy z grupy B, witamina C, D i E, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, potas i cynk.
fast food

16 rakotwórczych produktów spożywczych - czego bezwzględnie unikać?

Leczenie Raka
Gdy byliśmy dziećmi, nasi rodzice w ogóle nie zastanawiali się nad tym, że jakieś jedzenie może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Badania na ten temat dopiero wówczas raczkowały, a i samo jedzenie było zdrowsze i znacznie mniej przetworzone, niż teraz. Ludzie byli zdrowsi, ponieważ spożywali to, co było dla nich wówczas dostępne – najczęściej owoce i warzywa wyhodowane na swoim kawałku pola. Jednak czasy zmieniły się. Półki sklepowe uginają się od półproduktów, które - mimo napisów „dietetyczny”, „niskokaloryczny”, „0%” - nie mają nic wspólnego ze zdrowym sposobem odżywania. Poniżej znajdziesz listę 16 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych, które prawdopodobnie są częstym elementem twojej codziennej diety. Badania dowodzą, że w niezwykle znaczący sposób zwiększają one ryzyko zachorowania na raka.
Czosnek

Jak zrobić tybetański eliksir młodości?

Nadciśnienie Tętnicze
Receptura tej nalewki pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą. Mówi się, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o 16 lat. Jest to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka ta uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i mózgu, tworzeniu się nowotworów, paraliżowi i miażdżycy. Poprawia wzrok, odmładza organizm, oczyszcza go z tłuszczu, wypłukuje zalegający wapń i szybko poprawia przemianę materii. Nalewka ma poza tym działanie moczopędne, wykrztuśne, wzmacniające, rozgrzewające, uśmierzające ból. Odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom oraz wzmacnia odporność organizmu na choroby.
mammografia

Zielona karta onkologiczna - do czego uprawnia?

Leczenie Raka
Od 1 stycznia 2015 roku wszedł w życie tzw. pakiet onkologiczny. Dzięki niemu pacjent będzie miał szybszy dostęp do terapii antyrakowej. Zmiany mają zapewniać chorym kompleksową opiekę medyczną od badań diagnostycznych do zakończenia leczenia. Pakiet ten obejmuje jednak tylko pacjentów ze zdiagnozowanymi nowotworami złośliwymi. Łagodne zmiany nowotworowe nie będą leczone w tym trybie. Do czego uprawnia zielona karta onkologiczna? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Inne Choroby
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!

Właściwości lecznicze oleju z orzechów włoskich

Pielęgnacja włosów
Olej z orzechów włoskich jest jednym z wszechstronnie działających olejów eterycznych, które powinno się mieć w domu. Dlaczego? Otóż, ma on wiele właściwości, które są korzystne dla naszego zdrowia! Jego działanie nie ogranicza się tylko do skóry – ma wpływ na całą naszą kondycję! Olej z orzecha włoskiego pomaga w pozbyciu się infekcji grzybiczych, spowalnia proces starzenia się skóry, leczy takie choroby skóry jak łuszczyca czy egzema, przeciwdziała utracie włosów i zwalcza łupież. Ten olej eteryczny może także zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób krążenia, zmniejsza tłuszcz w okolicach brzucha, wspomaga dobry sen i walczy z rakiem!
korzeń mniszka

Ten korzeń niszczy 98% komórek nowotworowych w zaledwie 2 dni

Leczenie Raka
Mniszek lekarski to zioło stosowane od zawsze przez ludzkość na całym świecie. Wykazuje wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia, jednak niszczenie komórek nowotworowych sprawia, że można je nazwać rośliną niezwykłą. Odkrycie tego faktu wywołało duże poruszenie wśród naukowców.
Odleżyny

Jak leczyć odleżyny?

Skóra
Dla osoby leżącej w szpitalu lub domu opieki odleżyny mogą być problemem. Pojawiają się one u osób przykutych do łóżka, nie mających wystarczająco dużo ruchu. Odleżyny w większości występują u ludzi sparaliżowanych oraz niepełnosprawnych i mają charakter brzydkich owrzodzeń skóry, często sięgających aż do kości. Odleżyny powodowane są długotrwałym naciskiem części ciała na podłoże u osób pozostających przez długi okres w jednej pozycji i nie będących w stanie wykonywać czynności ruchowych. Osoby sparaliżowane i niepełnosprawne powinny mieć zagwarantowaną pomoc w poruszaniu się na tyle by odciążyć ciało. Odleżyny są jednak częstym problemem w domach opieki, gdyż niestety pacjenci są zaniedbywani i zostawiani w łóżku bez jakiejkolwiek możliwości ruchu. Istnieją pewne naturalne sposoby na radzenie sobie z odleżynami.