Soplówka jeżowata: Zapobiega nowotworom, leczy alzheimera i wspiera mózg

Medycyna Niekonwencjonalna
Sława przyciągającej uwagę nietuzinkowym wyglądem i spełniającej wszystkie kryteria produktu "superfood" soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus) rośnie w zawrotnym tempie. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy, przypominający owoce morza smak, ale przede wszystkim za niesamowite właściwości lecznicze. Przeprowadzone badania potwierdziły, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz mózg usprawniając jego funkcje, jak i zapobiegając powstawaniu choroby Alzheimera czy demencji. Ponadto wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz antynowotworowe i okazuje się wyjątkowo przydatna w leczeniu rozmaitych schorzeń układu pokarmowego. Do tej bogatej listy dołączyć należy, że przynosi ulgę pacjentom zmagającym się ze stwardnieniem rozsianym oraz zwalcza depresję i niepokój. Przyjrzyjmy się soplówce jeżowatej bliżej, bo naprawdę warto.

Jagody acai: Cudowne owoce z Amazonii

Medycyna Naturalna
Nie bez przyczyny do jagód acai przylgnęło określenie "cudownych owoców z Amazonii". Pod względem właściwości zdrowotnych biją na głowę nawet uchodzące za najlepsze źródło przeciwutleniaczy czerwone winogrona. Wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasze serce, wydatnie wzmacniają pracę układu odpornościowego, zwiększają ilość energii, poprawiają funkcje umysłowe i - co potwierdziły przeprowadzone badania - skutecznie spowalniają proces starzenia się i hamują rozwój komórek nowotworowych. Największą popularność jagody acai zyskały jednak dzięki swoim zdolnościom odchudzającym. Stanowiąc bogate źródło białka przyspieszają trawienie oraz metabolizm i szybko dają uczucie sytości, odwodząc nas od podjadania. Poznaj inne właściwości tych niezwykłych owoców.

Czosnek askaloński: Przeciwdziała nowotworom i cukrzycy

Medycyna Naturalna
Czosnek askaloński - najczęściej nazywany cebuloczosnkiem lub szalotką - nie jest z pewnością aż tak popularny jak tradycyjna odmiana tej rośliny, ale za sprawą wyjątkowo subtelnego smaku i wszechstronnych właściwości zdrowotnych jego sława sukcesywnie rośnie. Od dawna wiadomo, że można go z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny antybiotyk i dzięki niemu łagodzić rozmaite skutki przeziębienia, infekcji oraz grypy albo stosować jako skuteczny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Obecnie coraz więcej mówi się o szalotce w kontekście jej zdolności do niszczenia komórek rakowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że może przeciwdziałać nowotworom jelita, żołądka, płuc czy piersi. Ponadto czosnek askaloński doskonale oczyści organizm z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane, właściwości tej aromatycznej rośliny.
fast food

16 rakotwórczych produktów spożywczych - czego bezwzględnie unikać?

Leczenie Raka
Gdy byliśmy dziećmi, nasi rodzice w ogóle nie zastanawiali się nad tym, że jakieś jedzenie może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Badania na ten temat dopiero wówczas raczkowały, a i samo jedzenie było zdrowsze i znacznie mniej przetworzone, niż teraz. Ludzie byli zdrowsi, ponieważ spożywali to, co było dla nich wówczas dostępne – najczęściej owoce i warzywa wyhodowane na swoim kawałku pola. Jednak czasy zmieniły się. Półki sklepowe uginają się od półproduktów, które - mimo napisów „dietetyczny”, „niskokaloryczny”, „0%” - nie mają nic wspólnego ze zdrowym sposobem odżywania. Poniżej znajdziesz listę 16 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych, które prawdopodobnie są częstym elementem twojej codziennej diety. Badania dowodzą, że w niezwykle znaczący sposób zwiększają one ryzyko zachorowania na raka.
mammografia

Zielona karta onkologiczna - do czego uprawnia?

Leczenie Raka
Od 1 stycznia 2015 roku wszedł w życie tzw. pakiet onkologiczny. Dzięki niemu pacjent będzie miał szybszy dostęp do terapii antyrakowej. Zmiany mają zapewniać chorym kompleksową opiekę medyczną od badań diagnostycznych do zakończenia leczenia. Pakiet ten obejmuje jednak tylko pacjentów ze zdiagnozowanymi nowotworami złośliwymi. Łagodne zmiany nowotworowe nie będą leczone w tym trybie. Do czego uprawnia zielona karta onkologiczna? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
Czosnek

Jak zrobić tybetański eliksir młodości?

Nadciśnienie Tętnicze
Receptura tej nalewki pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą. Mówi się, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o 16 lat. Jest to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka ta uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i mózgu, tworzeniu się nowotworów, paraliżowi i miażdżycy. Poprawia wzrok, odmładza organizm, oczyszcza go z tłuszczu, wypłukuje zalegający wapń i szybko poprawia przemianę materii. Nalewka ma poza tym działanie moczopędne, wykrztuśne, wzmacniające, rozgrzewające, uśmierzające ból. Odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom oraz wzmacnia odporność organizmu na choroby.
gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Inne Choroby
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!

Właściwości lecznicze oleju z orzechów włoskich

Pielęgnacja włosów
Olej z orzechów włoskich jest jednym z wszechstronnie działających olejów eterycznych, które powinno się mieć w domu. Dlaczego? Otóż, ma on wiele właściwości, które są korzystne dla naszego zdrowia! Jego działanie nie ogranicza się tylko do skóry – ma wpływ na całą naszą kondycję! Olej z orzecha włoskiego pomaga w pozbyciu się infekcji grzybiczych, spowalnia proces starzenia się skóry, leczy takie choroby skóry jak łuszczyca czy egzema, przeciwdziała utracie włosów i zwalcza łupież. Ten olej eteryczny może także zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób krążenia, zmniejsza tłuszcz w okolicach brzucha, wspomaga dobry sen i walczy z rakiem!
napój na raka

Naturalny napój do walki z rakiem

Leczenie Raka
Choroby nowotworowe z każdym dniem stają się coraz większym zagrożeniem. Nowotwory pojawiają się w coraz to nowych miejscach, gdzie lekarze nie dysponują odpowiednią technologią, aby z nimi prawidłowo walczyć. Jednak ostatnio rosyjski naukowiec wymyślił specjalną recepturę, która ma pomóc w walce z rakiem. Koncentruje się ona wokół leczniczego działania młodej pszenicy oraz wykorzystania odpowiednich witamin, soli mineralnych, białka, substancji bioaktywnych, węglowodanów oraz tłuszczów roślinnych.
cytryna soda mikstura

Jak zrobić cudowną mieszankę na raka z cytryny i sody?

Leczenie Raka
Udowodniono, że połączenie cytryny i sody oczyszczonej ma silniejszy wpływ na komórki rakowe, niż chemioterapia. Niszczy komórki rakowe i ma około 10 tys. razy silniejsze działanie. Dowiedz się jak przygotować miksturę z sody i cytryny.