Środki wspierające leczenie marskości wątroby

Choroby Układu Pokarmowego
Marskość wątroby to choroba przewlekła i postępująca - zdrowe tkanki są niszczone i zastępowane przez bliznowate. W rezultacie organ ten przestaje prawidłowo funkcjonować. Główną przyczyną marskości wątroby jest długotrwałe picie alkoholu, otłuszczenie wątroby związane z nadwagą i cukrzycą oraz wirusowe zapalenie wątroby typu B i C. Na tę chorobę nie ma lekarstwa. W łagodzeniu jej objawów trzeba brać pod uwagę szczególnie źródło jej powstania. Leczenie polega zwykle na przeciwdziałaniu dalszym uszkodzeniom wątroby i zmniejszaniu nasilenia powstających powikłań. Według amerykańskiego instytutu National Digestive Diseases Information Clearinghouse, mężczyźni spożywający dziennie 3 – 4 napoje alkoholowe i kobiety spożywające dziennie 2 – 3 napoje alkoholowe, znajdują się w grupie o podwyższonym ryzyku zachorowania na marskość wątroby. Choroba ta jednak może być także wywołana takimi stanami chorobowymi jak pierwotna marskość żółciowa wątroby, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, hemochromatoza (gromadzenie się żelaza w organizmie), niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy mukowiscydoza.
rak wątroby

Ciche objawy raka wątroby

Rak Wątroby
Im szybciej rozpocznie się leczenie raka wątroby, tym lepiej, jednak choroba ta jest bardzo podstępna. Często pozostaje niezauważona aż do chwili, gdy przybiera wysoki stopień zaawansowania i jest trudna do wyleczenia. Dzięki uważnej obserwacji swojego ciała możemy zauważyć w porę niepokojące symptomy zwiastujące problemy z wątrobą. Zarówno ich znajomość, jak i zdawanie sobie sprawy z czynników ryzyka, mogą nam pomóc chronić się przed rakiem wątroby.