Czosnek askaloński: Przeciwdziała nowotworom i cukrzycy

Medycyna Naturalna
Czosnek askaloński - najczęściej nazywany cebuloczosnkiem lub szalotką - nie jest z pewnością aż tak popularny jak tradycyjna odmiana tej rośliny, ale za sprawą wyjątkowo subtelnego smaku i wszechstronnych właściwości zdrowotnych jego sława sukcesywnie rośnie. Od dawna wiadomo, że można go z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny antybiotyk i dzięki niemu łagodzić rozmaite skutki przeziębienia, infekcji oraz grypy albo stosować jako skuteczny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Obecnie coraz więcej mówi się o szalotce w kontekście jej zdolności do niszczenia komórek rakowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że może przeciwdziałać nowotworom jelita, żołądka, płuc czy piersi. Ponadto czosnek askaloński doskonale oczyści organizm z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane, właściwości tej aromatycznej rośliny.

Czerwona kapusta: Wspiera odchudzanie i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Czerwona kapusta nie tylko ubarwia i uszlachetnia smak naszych potraw, ale jednocześnie posiada cały szereg imponujących, zdrowotnych właściwości. Dobrodziejstwa warzywa doceniły już nasze prababcie, które chętnie sięgały po sporządzony z niego sok, dzięki czemu skutecznie pozbywały się dolegliwości związanych z wrzodami i stanami zapalnymi. Obecnie czerwona kapusta doceniana jest przede wszystkim za niewątpliwą rolę, jaką odgrywa w profilaktyce choroby nowotworowej oraz choroby Alzheimera. Co więcej, włączając ją do diety, możemy skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Czerwona kapusta, czyli bogactwo witamin i minerałów Jedną z głównych przyczyn popularności czerwonej kapusty jest bogactwo przeciwutleniaczy, substancji odżywczych, witamin oraz minerałów, jakich dostarcza. Stanowi między innymi bogate źródło błonnika, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, manganu, magnezu, żelaza, potasu, a także witamin C, A, E,K oraz B.

Korzeń taro: Wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Korzeń taro - znany również pod nazwą kolokazja jadalna lub kleśnica jadalna - nie tylko stanowi bogate źródło błonnika oraz cennych witamin i minerałów, ale jednocześnie dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy i trawienny oraz odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Taro to gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych. Nie ma łodygi, a długie liście kształtem przypominające serce wyrastają bezpośrednio z bulwy i osiągają nawet dwa metry. Za miejsce pochodzenia taro uważa się Azję. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie i stanowi ważną część diety mieszkańców krajów Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Coraz większą popularność zyskuje też w krajach Europy. Niedawno to egzotyczne warzywo zagościło również w Polsce. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem taro jest oczywiście kolokazja jadalna. Poza zastosowaniem kulinarnym coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowotne właściwości tej rośliny.
gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Inne Choroby
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!
rak skóry

Jak chronić skórę przed czerniakiem?

Problemy Dermatologiczne
Jak wiadomo nowotwory skóry są bardzo ciężką chorobą. Przeważnie typy tych nowotworów są określane mianem „złośliwych” co oznacza dość długie i trudne leczenie. Czerniak stanowi 6% nowotworów skóry. Współczynnik umieralności na tą chorobę wynosi 1,5:100 000 kobiet natomiast u mężczyzn jest to 2:100 000. Należy wiedzieć, że w przypadku czerniaka złośliwego przerzuty występują we wczesnych fazach choroby i są dość liczne. Ten typ nowotworu skóry charakteryzuje się niewielką podatnością na leczenie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka czyli zapobieganie tej choroby.
Nowotwór okrężnicy

Jak zapobiegać nowotworowi okrężnicy?

Zdrowe Odżywianie
Rak okrężnicy (inaczej rak jelita grubego) to dość poważna przewlekła choroba. Jest to drugi po raku płuc najgroźniejszy nowotwór. Diagnoza stwierdzająca nowotwór okrężnicy nie musi być wyrokiem. Co prawda większość tego typu chorób jest śmiertelna, jednakże są szanse na wyleczenie. Szczególnie wtedy, gdy rak zostanie wykryty jak najwcześniej. Dlatego ważnym elementem są rutynowe badania. Jeśli mieliśmy w rodzinie kogoś cierpiącego na nowotwór okrężnicy, prawdopodobieństwo wystąpienia go u nas jest większe. W tym wypadku bardzo ważną rzeczą jest odpowiednia profilaktyka, żeby przeciwdziałać możliwościom rozwoju raka. W tym artykule znajdziesz wskazówki, które przydadzą się tobie w kontrolowaniu swojego stanu zdrowia a tym samym zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu okrężnicy.
Lecznicze właściwości trawy pszenicznej

Trawa pszeniczna na raka - jak stosować?

Inny Rak
Każdego roku rak jest diagnozowany u ponad 14 000 000 ludzi na całym świecie. Niedawno bułgarski naukowiec o imieniu Hristo Mermerski ogłosił, że stworzył przepis na specyfik oczyszczający organizm i zwalczający raka. Bazuje on na składniku o nazwie trawa pszeniczna. Wykorzystujący odpowiednie witaminy, sole mineralne, białka, substancje bioaktywne, węglowodany i tłuszcze roślinne przepis składa się z następujących elementów:

Właściwości soku pomarańczowego

Soki
Sok pomarańczowy - ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych, które obejmują zdolność do pobudzenia układu odpornościowego, zmniejszenie objawów starzenia się skóry, ochronę przed nowotworami - jest powszechnie uznawany za jeden z najzdrowszych napojów. Witamina C pobudza również procesy regeneracji komórek i przemianę materii, a także wspomaga detoksykację organizmu, poprawia krążenie krwi, zmniejsza stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. Pomarańcze były podstawą zdrowego odżywiania się przez tysiące lat. Prawdopodobnie pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie są jednymi z najbardziej popularnych owoców cytrusowych. Istnieje wiele różnych odmian pomarańczy, ale ta słodka jest najczęściej spożywana. Sok pomarańczowy może mieć tak samo korzystny wpływ na nasze zdrowie jak jedzenie całego owocu, pod warunkiem, że jest w stu procentach naturalny, bez dodatku substancji konserwujących i cukru. Nie należy pić mrożonego soku pomarańczowego i soku pomarańczowego z koncentratów, ponieważ w trakcie wszystkich procesów przetwarzania, traci on znaczną ilość naturalnych witamin, a producenci często sięgają po środki chemiczne, aby uzupełnić niektóre wartości odżywcze.

Wasabi wspomaga serce i przeciwdziała nowotworom

Przyprawy
Wasabi (łac. Wasabia japonica, Eutrema japonica) to przyprawa pochodząca z Japonii. Najbardziej znane jest jako zielony sos dodawany do sushi, który z prawdziwym wasabi ma zazwyczaj mało wspólnego, ponieważ powstaje jako mieszanka chrzanu, musztardy i barwników. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i intrygujący kolor wasabi ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. W kuchni japońskiej, oprócz korzeni, wykorzystywane są także łodygi i kwiaty. Górna część korzenia ma cierpki i ostry smak, dlatego wasabi znane jest również pod nazwą japońskiego chrzanu. Na Zachodzie najczęściej występuje w postaci sproszkowanej, ale najlepiej smakuje świeży.

Jak chronić się przed rakiem prostaty?

Rak Prostaty
Prostata to narząd znajdujący się pod pęcherzem, którego zadaniem jest uczestnictwo w procesie produkcji nasienia. Badania dowodzą, że rak prostaty jest drugim w kolejności nowotworem złośliwym, który atakuje mężczyzn w USA. Ryzyko zachorowania zwiększa się z wiekiem pacjenta, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jakie podjąć działania profilaktyczne; między innymi te dotyczące zmian w diecie. Oto kilka produktów, które korzystnie wpływają na ochronę przed rakiem prostaty.