Sok z kapusty: Lekarstwo na 100 chorób i ochrona przed rakiem jelit

Leczenie Raka
Zdrowa żywność i naturalne lekarstwa to wyrażenia, które mogą zostać potraktowane jako synonimy. Ludzie niesłusznie uważają, że tylko drogie medykamenty są w stanie rozwiązać ich problemy i poskutkować skuteczną terapią. Warto też spróbować domowych sposób, sięgnąć po zdrowie jedzenie, będące źródłem wielu składników odżywczych i powrócić do korzeni naturalnej medycyny. W artykule zostanie przedstawiony numer jeden wśród naturalnych medykamentów, znany na całym świecie ze swoich cudownych właściwości i bogaty w witaminę C. Mowa o kapuście i jej soku.

Jak chronić się przed rakiem prostaty?

Rak Prostaty
Prostata to narząd znajdujący się pod pęcherzem, którego zadaniem jest uczestnictwo w procesie produkcji nasienia. Badania dowodzą, że rak prostaty jest drugim w kolejności nowotworem złośliwym, który atakuje mężczyzn w USA. Ryzyko zachorowania zwiększa się z wiekiem pacjenta, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jakie podjąć działania profilaktyczne; między innymi te dotyczące zmian w diecie. Oto kilka produktów, które korzystnie wpływają na ochronę przed rakiem prostaty.

Wasabi wspomaga serce i przeciwdziała nowotworom

Przyprawy
Wasabi (łac. Wasabia japonica, Eutrema japonica) to przyprawa pochodząca z Japonii. Najbardziej znane jest jako zielony sos dodawany do sushi, który z prawdziwym wasabi ma zazwyczaj mało wspólnego, ponieważ powstaje jako mieszanka chrzanu, musztardy i barwników. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i intrygujący kolor wasabi ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. W kuchni japońskiej, oprócz korzeni, wykorzystywane są także łodygi i kwiaty. Górna część korzenia ma cierpki i ostry smak, dlatego wasabi znane jest również pod nazwą japońskiego chrzanu. Na Zachodzie najczęściej występuje w postaci sproszkowanej, ale najlepiej smakuje świeży.

Właściwości soku pomarańczowego

Soki
Sok pomarańczowy - ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych, które obejmują zdolność do pobudzenia układu odpornościowego, zmniejszenie objawów starzenia się skóry, ochronę przed nowotworami - jest powszechnie uznawany za jeden z najzdrowszych napojów. Witamina C pobudza również procesy regeneracji komórek i przemianę materii, a także wspomaga detoksykację organizmu, poprawia krążenie krwi, zmniejsza stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. Pomarańcze były podstawą zdrowego odżywiania się przez tysiące lat. Prawdopodobnie pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie są jednymi z najbardziej popularnych owoców cytrusowych. Istnieje wiele różnych odmian pomarańczy, ale ta słodka jest najczęściej spożywana. Sok pomarańczowy może mieć tak samo korzystny wpływ na nasze zdrowie jak jedzenie całego owocu, pod warunkiem, że jest w stu procentach naturalny, bez dodatku substancji konserwujących i cukru. Nie należy pić mrożonego soku pomarańczowego i soku pomarańczowego z koncentratów, ponieważ w trakcie wszystkich procesów przetwarzania, traci on znaczną ilość naturalnych witamin, a producenci często sięgają po środki chemiczne, aby uzupełnić niektóre wartości odżywcze.
gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Inne Choroby
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!
Lecznicze właściwości trawy pszenicznej

Trawa pszeniczna na raka - jak stosować?

Inny Rak
Każdego roku rak jest diagnozowany u ponad 14 000 000 ludzi na całym świecie. Niedawno bułgarski naukowiec o imieniu Hristo Mermerski ogłosił, że stworzył przepis na specyfik oczyszczający organizm i zwalczający raka. Bazuje on na składniku o nazwie trawa pszeniczna. Wykorzystujący odpowiednie witaminy, sole mineralne, białka, substancje bioaktywne, węglowodany i tłuszcze roślinne przepis składa się z następujących elementów:
zioła na raka

Przyprawy i zioła w walce z nowotworami

Inny Rak
Choroba nowotworowa nie jest wyrokiem, od którego nie ma odwołania. Większości nowotworów można zapobiec przez odpowiednie działania profilaktyczne. Wiele pożytecznych substancji pomocnych w zwalczaniu choroby dostarcza odpowiednia dieta.
rak skóry

Jak chronić skórę przed czerniakiem?

Problemy Dermatologiczne
Jak wiadomo nowotwory skóry są bardzo ciężką chorobą. Przeważnie typy tych nowotworów są określane mianem „złośliwych” co oznacza dość długie i trudne leczenie. Czerniak stanowi 6% nowotworów skóry. Współczynnik umieralności na tą chorobę wynosi 1,5:100 000 kobiet natomiast u mężczyzn jest to 2:100 000. Należy wiedzieć, że w przypadku czerniaka złośliwego przerzuty występują we wczesnych fazach choroby i są dość liczne. Ten typ nowotworu skóry charakteryzuje się niewielką podatnością na leczenie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka czyli zapobieganie tej choroby.
Nowotwór okrężnicy

Jak zapobiegać nowotworowi okrężnicy?

Zdrowe Odżywianie
Rak okrężnicy (inaczej rak jelita grubego) to dość poważna przewlekła choroba. Jest to drugi po raku płuc najgroźniejszy nowotwór. Diagnoza stwierdzająca nowotwór okrężnicy nie musi być wyrokiem. Co prawda większość tego typu chorób jest śmiertelna, jednakże są szanse na wyleczenie. Szczególnie wtedy, gdy rak zostanie wykryty jak najwcześniej. Dlatego ważnym elementem są rutynowe badania. Jeśli mieliśmy w rodzinie kogoś cierpiącego na nowotwór okrężnicy, prawdopodobieństwo wystąpienia go u nas jest większe. W tym wypadku bardzo ważną rzeczą jest odpowiednia profilaktyka, żeby przeciwdziałać możliwościom rozwoju raka. W tym artykule znajdziesz wskazówki, które przydadzą się tobie w kontrolowaniu swojego stanu zdrowia a tym samym zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu okrężnicy.
Boczek a nowotwór

W jaki sposób boczek powoduje raka?

Mięsa i Podroby
Raport opublikowany przez Światową Organizację Zdrowia na temat ryzyka, jakie wywołuje spożywanie przetworzonego mięsa, postawił wszystkich w osłupienie na tydzień. Jednak minie jakiś czas, zanim dowiemy się, czy konsumenci z powodu wspomnianego raportu jedzą mniej takiego mięsa. Współczesny sposób przedstawiania faktów przez media często jest dość przerażający. Nie oznacza to jednak, że ryzyko jest mniejsze w przypadku osób, które jedzą mięso, nie dbając o nagłówki gazet; ryzyko związane z przetworzonym mięsem powinno zainteresować wszystkich kupujących. Jak dokładnie przetworzone mięso powoduje nowotwory? Dlaczego boczek? „Kultura boczku” jest najbardziej kłopotliwym trendem naszych czasów. Jego spożywanie prowadzi nie tylko do znanych nam problemów zdrowotnych. Jest również przyczyną niewyobrażalnego cierpienia. Za każdym razem, kiedy słyszę „Wszystko smakuje lepiej z boczkiem!, ściska mi się serce. Jako weganka ze względów etycznych, wzdrygam się, kiedy słyszę, jak coś, co wywołuje ból, cierpienie i przerażającą śmierć może tak łatwo stać się uroczystym posiłkiem. Jeśli pobudki moralne nie są wystarczającą przyczyną do wystrzegania się jedzenia boczku, przyjrzyjmy się przyczynom zdrowotnym – szczególnie ryzyku powstania raka.