Korzeń taro: Wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Korzeń taro - znany również pod nazwą kolokazja jadalna lub kleśnica jadalna - nie tylko stanowi bogate źródło błonnika oraz cennych witamin i minerałów, ale jednocześnie dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy i trawienny oraz odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Taro to gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych. Nie ma łodygi, a długie liście kształtem przypominające serce wyrastają bezpośrednio z bulwy i osiągają nawet dwa metry. Za miejsce pochodzenia taro uważa się Azję. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie i stanowi ważną część diety mieszkańców krajów Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Coraz większą popularność zyskuje też w krajach Europy. Niedawno to egzotyczne warzywo zagościło również w Polsce. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem taro jest oczywiście kolokazja jadalna. Poza zastosowaniem kulinarnym coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowotne właściwości tej rośliny.

Nasiona chia i ich cenne właściwości

Leczenie Raka
Nasiona chia są szczególnie cenione ze względu na szerokie właściwości i korzystny wpływ na zdrowie. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, które bardzo łatwo się wchłania. Ich dodatkowym walorem jest uniwersalność zastosowania - można je dodawać niemal do każdego dania. Czarne, ciemnobrązowe lub białe nasiona chia mają delikatnie orzechowy smak. Właściwości odżywcze Nasiona chia zawierają niewielką ilość sodu, ale za to stanowią dobre źródło wapnia i fosforu. Znajdziemy w nich też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie na ogólny stan zdrowia. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych zawartych w nasionach chia jest kwas alfa – linolenowy (ALA), który wykazuje działanie przeciwzapalne. Mikroskładniki odżywcze znajdujące się w nasionach chia to witaminy z grupy B, witamina C, D i E, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, potas i cynk.

Sok z kapusty: Lekarstwo na 100 chorób i ochrona przed rakiem jelit

Leczenie Raka
Zdrowa żywność i naturalne lekarstwa to wyrażenia, które mogą zostać potraktowane jako synonimy. Ludzie niesłusznie uważają, że tylko drogie medykamenty są w stanie rozwiązać ich problemy i poskutkować skuteczną terapią. Warto też spróbować domowych sposób, sięgnąć po zdrowie jedzenie, będące źródłem wielu składników odżywczych i powrócić do korzeni naturalnej medycyny. W artykule zostanie przedstawiony numer jeden wśród naturalnych medykamentów, znany na całym świecie ze swoich cudownych właściwości i bogaty w witaminę C. Mowa o kapuście i jej soku.
gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Inne Choroby
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!
rak jajnika

4 wczesne symptomy raka jajników

Rak Jajnika
Rak jajnika jest typem raka, który atakuje jajniki. Ten typ nowotworu rozwija się niepostrzeżenie i szybko rozprzestrzenia się na miednicę i brzuch. W późnym etapie, rak jajnika może być trudny w leczeniu. Natomiast wczesne stadium raka z sukcesem można wyleczyć. Dokładne przyczyny powstawania tego typu nowotworu nie są do końca znane. Jednak pewne symptomy mogą wskazać na rozwijający się nowotwór. Jeśli zauważysz u siebie poniższe objawy, umów się na wizytę do lekarza.
metoda szewczenki

Jak leczyć raka metodą Szewczenki?

Inny Rak
Metoda Szewczenki jest stosowana do leczenia wielu nieuleczalnych chorób. Rak, mięsak, marskość wątroby, zapalenie wątroby, trzustki, nerek, wrzody, cukrzyca, nadciśnienie, zapalenie stawów, astma i wiele innych. Sposób ten opiera się tylko o dwa składniki: wódkę i olej. Połączenie tych dwóch składników przynosi pozytywne wyniki w leczeniu. Wzmacnia układ odpornościowy i przywraca chęć życia. Przeczytaj artykuł, aby poznać metodę leczenia Mikołaja Szewczenki.
rak skóry

Jak chronić skórę przed czerniakiem?

Problemy Dermatologiczne
Jak wiadomo nowotwory skóry są bardzo ciężką chorobą. Przeważnie typy tych nowotworów są określane mianem „złośliwych” co oznacza dość długie i trudne leczenie. Czerniak stanowi 6% nowotworów skóry. Współczynnik umieralności na tą chorobę wynosi 1,5:100 000 kobiet natomiast u mężczyzn jest to 2:100 000. Należy wiedzieć, że w przypadku czerniaka złośliwego przerzuty występują we wczesnych fazach choroby i są dość liczne. Ten typ nowotworu skóry charakteryzuje się niewielką podatnością na leczenie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka czyli zapobieganie tej choroby.
Nowotwór okrężnicy

Jak zapobiegać nowotworowi okrężnicy?

Zdrowe Odżywianie
Rak okrężnicy (inaczej rak jelita grubego) to dość poważna przewlekła choroba. Jest to drugi po raku płuc najgroźniejszy nowotwór. Diagnoza stwierdzająca nowotwór okrężnicy nie musi być wyrokiem. Co prawda większość tego typu chorób jest śmiertelna, jednakże są szanse na wyleczenie. Szczególnie wtedy, gdy rak zostanie wykryty jak najwcześniej. Dlatego ważnym elementem są rutynowe badania. Jeśli mieliśmy w rodzinie kogoś cierpiącego na nowotwór okrężnicy, prawdopodobieństwo wystąpienia go u nas jest większe. W tym wypadku bardzo ważną rzeczą jest odpowiednia profilaktyka, żeby przeciwdziałać możliwościom rozwoju raka. W tym artykule znajdziesz wskazówki, które przydadzą się tobie w kontrolowaniu swojego stanu zdrowia a tym samym zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu okrężnicy.

Właściwości soku pomarańczowego

Soki
Sok pomarańczowy - ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych, które obejmują zdolność do pobudzenia układu odpornościowego, zmniejszenie objawów starzenia się skóry, ochronę przed nowotworami - jest powszechnie uznawany za jeden z najzdrowszych napojów. Witamina C pobudza również procesy regeneracji komórek i przemianę materii, a także wspomaga detoksykację organizmu, poprawia krążenie krwi, zmniejsza stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. Pomarańcze były podstawą zdrowego odżywiania się przez tysiące lat. Prawdopodobnie pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie są jednymi z najbardziej popularnych owoców cytrusowych. Istnieje wiele różnych odmian pomarańczy, ale ta słodka jest najczęściej spożywana. Sok pomarańczowy może mieć tak samo korzystny wpływ na nasze zdrowie jak jedzenie całego owocu, pod warunkiem, że jest w stu procentach naturalny, bez dodatku substancji konserwujących i cukru. Nie należy pić mrożonego soku pomarańczowego i soku pomarańczowego z koncentratów, ponieważ w trakcie wszystkich procesów przetwarzania, traci on znaczną ilość naturalnych witamin, a producenci często sięgają po środki chemiczne, aby uzupełnić niektóre wartości odżywcze.

Wasabi wspomaga serce i przeciwdziała nowotworom

Przyprawy
Wasabi (łac. Wasabia japonica, Eutrema japonica) to przyprawa pochodząca z Japonii. Najbardziej znane jest jako zielony sos dodawany do sushi, który z prawdziwym wasabi ma zazwyczaj mało wspólnego, ponieważ powstaje jako mieszanka chrzanu, musztardy i barwników. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i intrygujący kolor wasabi ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. W kuchni japońskiej, oprócz korzeni, wykorzystywane są także łodygi i kwiaty. Górna część korzenia ma cierpki i ostry smak, dlatego wasabi znane jest również pod nazwą japońskiego chrzanu. Na Zachodzie najczęściej występuje w postaci sproszkowanej, ale najlepiej smakuje świeży.