lodówka

Jak układać produkty w lodówce?

Przechowywanie
Na górze jogurty i serki czy może jednak warzywa? Gdzie wędlina najdłużej zachowa świeżość? Na której półce przechowywać surowe mięso i przez ile dni maksymalnie je tam trzymać? Jakie są najcieplejsze i najzimniejsze miejsca w lodówce? Jaką żywność umieszczać na jej drzwiach? Odpowiedzi na te i inne pytania poznasz po przeczytaniu tego artykułu. Układanie żywności w lodówce nie będzie sprawiało ci już żadnego kłopotu.
ryba

Jak kupować ryby?

Ryby
Ryby są wartościowym elementem naszej diety. Stanowią źródło białka, kwasów omega-3, witamin A, D i E oraz wielu minerałów. Jednak coraz częściej zawierają sporo metali ciężkich, pestycydów i dioksyn. Czym zatem kierować się przy wyborze najlepszej ryby? Jaka jest różnica między rybami hodowlanymi a dziko żyjącymi? Co to jest ryba maślana? Odpowiedzi na te pytania poznasz w dalszej części porady.
mleko

Mleko - pomaga czy szkodzi?

Produkty Mleczne
W ostatnich latach nie cieszy się ono dobrą sławą. a co na ten temat sądzą specjaliści? Nasze babcie twierdziły, że mleko to samo zdrowie i starały się, by wnuki spożywały je przynajmniej na pierwsze śniadanie. W wielu rodzinach ten zwyczaj obowiązuje do dziś. Z drugiej strony pojawia się coraz więcej publikacji, w których radzi się, by ograniczyć picie mleka bądź całkowicie wykluczyć je z naszej diety. Czy słusznie?
Napoje gazowane

7 powodów dla których nie warto pić napojów gazowanych

Zdrowe Odżywianie
Istnieje tak dużo powodów dla których nie warto pić napojów gazowanych takich jak Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi itd, że aż dziw, że tyle osób nadal pija je hektolitrami. Bez względu na to, czy chcesz schudnąć czy dobrze się odżywiać to powinieneś dokładnie przemyśleć tą kwestię.
zbieranie grzybów

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Bezpieczna Żywność
Jak co roku ruszamy w las po skarby do kuchni. Dusimy je, suszymy, marynujemy – sezon na grzyby w pełni. Jednak róbmy to z głową, pamiętając o bezpieczeństwie swoim i rodziny – nie przynośmy do domu grzybów, których nie jesteśmy pewni. Nie zrywajmy samych kapeluszy i zostawmy w lesie małe egzemplarze. Bo możemy pomylić grzyby jadalne ze śmiertelnie trującymi! Dzieciom grzybów nie podawajmy najlepiej wcale, gdyż są ciężkostrawne, a przy tym nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych, a jedynie walory smakowe.
zupka chińska

Dlaczego nie warto jeść zupek chińskich?

Medyczne Badania Naukowe
Wiele osób mając ochotę na szybki, ciepły i sycący posiłek bez zastanowienia sięga po popularne zupki chińskie z makaronem noodle. Dania te szczególnie często są jedzone przez studentów. Wiadomo, większość z nich ma raczej chude portfele, nie każdy też ma warunki i ochotę, by przygotować obiadowe danie samodzielnie. Zupki chińskie w towarzystwie konserw turystycznych znaleźć można również w plecakach zapalonych podróżników lubiących nocować pod namiotem lub w górskich schroniskach. Ale to nie wszystko! Zupki chińskie trafiły też na salony. Panie domu wymieniają się “zachwycającymi” (w ich mniemaniu oczywiście) przepisami na sałatki imieninowe z zupek chińskich. Tak jakby mało było przepisów na naprawdę zdrowe i dobre sałatki. O ile jemy je sporadycznie, nic się oczywiście nie dzieje. Postarajmy się jednak, by na co dzień ich unikać. Przyjrzyjmy się temu, co wchodzi w skład takiej zupki i jak to wpływa na nasz organizm.
mycie rąk

Jak bronić się przed bakteriami?

Bezpieczna Żywność
W jednych miejscach jest ich więcej, w innych mniej, ale są wszędzie. Znajdują się na przedmiotach, żywności, naszych własnych rękach. Najbardziej znani „wrogowie” to bakterie: E. coli, Salmonelli, gronkowca. Powodują zatrucie pokarmowe czy infekcję układu oddechowego. Niewidoczne gołym okiem, za to wszędobylskie mogą napytać nam biedy... Chyba, że zawczasu zostaną okiełznane! na przykre schorzenia i dolegliwości! Sprawdzajmy, gdzie kryją się drobnoustroje, dbajmy o ochronne nawyki.