Mikroplastik w żywności: Jak wpływa na zdrowie?

Bezpieczna Żywność
Mikroplastik staje się kolejnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Okazuje się, że niewidoczne gołym okiem drobinki tworzyw sztucznych kumulują się w wodzie, glebach, a nawet unoszą się w powietrzu i przenoszą na duże dystanse. Przedostają się także do pożywienia i pitnej wody, można je znaleźć w kosmetykach. Największym zbadanym źródłem mikroplastiku jest woda kranowa i ta spożywana z butelek. Nie udało się jednak określić ilości wdychanych mikroskopijnych cząsteczek tworzyw sztucznych. Według badań naukowców dorosły człowiek spożywa aż 5 gramów mikroplastiku tygodniowo, czyli tyle, ile zawiera karta kredytowa czy dowód osobisty. Mimo że szkodliwe działanie tych zanieczyszczeń na nasz organizm nie zostało jeszcze udowodnione, trudno nie oprzeć się wrażeniu, że muszą one mieć ogromnie negatywny wpływ na zdrowie. Sprawdź, czym jest mikroplastik i dowiedz się, w jakiej żywności, wodzie czy kosmetykach znajdują się największe jego ilości.

Jak sprawdzić świeżość produktów?

Zdrowe Odżywianie
Spożycie nieświeżych produktów jest szkodliwe dla zdrowia i może skutkować nudnościami, biegunką czy nawet ostrym zatruciem pokarmowym. Dlatego też na większości produktów widnieje termin ważności, który mówi, do kiedy można je zjeść. Jednak nie należy sugerować się jedynie datą przydatności do spożycia widniejącą na opakowaniu, gdyż może być błędna lub przekłamana. Również sposób przechowywania artykułów spożywczych może sprawić, że zepsują się szybciej i nie będą nadawać się do zjedzenia. Dodatkowym problemem jest ocena świeżości produktów niepakowanych. Dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy produkty są świeże i jak rozpoznać, że się zepsuły. Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy kupowaniu mięsa, ryb, nabiału czy masła? Podpowiadamy.

Mięso mielone: Jakie wybrać? Jak przechowywać i rozmrażać?

Mięsa i Podroby
Mięso mielone to jedno z najczęściej przygotowywanych przez nas dań. Robimy z niego pyszne kotlety, farsze czy sosy do makaronów. Smak tych potraw zależy jednak od jakości mięsa, którego użyjemy. Wybór jest ogromny, może być ono mielone na miejscu, przygotowywane wcześniej i podawane na styropianowych tackach lub też pakowane w hermetycznych opakowaniach przez producenta. Warto dowiedzieć się, który z tych rodzajów jest najlepszy i jakimi zasadami najlepiej kierować się przy kupnie mięsa mielonego. Należy też zwrócić uwagę na skład produktów, gdyż mogą znaleźć się w nich zbędne dodatki, takie jak konserwanty, barwniki, środki wiążące czy mięso oddzielone mechanicznie (MOM). Jak wybrać świeże i dobrej jakości mięso mielone? Jak je przechowywać, mrozić i rozmrażać, by nie straciło na wartości? Podpowiadamy.
frytki

Dlaczego mrożone frytki są niezdrowe?

Bezpieczna Żywność
Wszyscy wiedzą, że frytki smażone na głębokim tłuszczu w barach szybkiej obsługi nie należą do najzdrowszych i nie należy zbyt często ich jeść.
pleśń

Czy pleśń na chlebie jest szkodliwa?

Bezpieczna Żywność
Zdarza się, że gdy chcesz zrobić sobie kanapkę i wyjmujesz chleb z opakowania, zauważasz na kromce niebiesko-zielony nalot. Jest to pleśń. Co zazwyczaj robisz w tej sytuacji? Wyrzucasz chleb czy odkrawasz nadpleśniały kawałek?
zupka chińska

Dlaczego nie warto jeść zupek chińskich?

Medyczne Badania Naukowe
Wiele osób mając ochotę na szybki, ciepły i sycący posiłek bez zastanowienia sięga po popularne zupki chińskie z makaronem noodle. Dania te szczególnie często są jedzone przez studentów. Wiadomo, większość z nich ma raczej chude portfele, nie każdy też ma warunki i ochotę, by przygotować obiadowe danie samodzielnie. Zupki chińskie w towarzystwie konserw turystycznych znaleźć można również w plecakach zapalonych podróżników lubiących nocować pod namiotem lub w górskich schroniskach. Ale to nie wszystko! Zupki chińskie trafiły też na salony. Panie domu wymieniają się “zachwycającymi” (w ich mniemaniu oczywiście) przepisami na sałatki imieninowe z zupek chińskich. Tak jakby mało było przepisów na naprawdę zdrowe i dobre sałatki. O ile jemy je sporadycznie, nic się oczywiście nie dzieje. Postarajmy się jednak, by na co dzień ich unikać. Przyjrzyjmy się temu, co wchodzi w skład takiej zupki i jak to wpływa na nasz organizm.
mleko w kartonie

Co oznaczają cyfry na opakowaniu mleka w kartonie?

Bezpieczna Żywność
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się nad znaczeniem cyfr umieszczonych na spodzie opakowania mleka w kartonie? Być może nawet nigdy nie zwróciłaś na nie uwagi. Nie są to przypadkowe liczby, jednak ich sens zna niewiele osób.
recykling

Jak odczytywać ekologiczne oznaczenia na opakowaniach?

Recykling Odpadów
Ileż to razy zdarza się, że kupujemy jakiś produkt i nie mamy pojęcia, co oznaczają te niewielkie rysunki na opakowaniu. Warto znać przynajmniej te podstawowe, ponieważ wbrew pozorom mają bardzo duże znaczenie. To właśnie one wskazują nam m. in., czy dany produkt nadaje się do recyklingu, czy też nie. Niektóre z nich są łatwe do odczytania, a ich znaczenie możemy bardzo łatwo odczytać na podstawie rysunku. Poniżej znajdziecie szczegółowe informacje na ten temat.
stacja benzynowa

Dlaczego nie warto kupować jedzenia na stacji benzynowej?

Bezpieczna Żywność
Żywność, którą oferują stacje benzynowe jest nie tylko kaloryczna i niezdrowa, ale również nie należy do najtańszych. Sprawdź dlaczego nie warto kupować jedzenia na stacjach benzynowych.

Mączka chleba świętojańskiego: Co warto wiedzieć? Czy jest groźna?

Bezpieczna Żywność
Mączka chleba świętojańskiego to jeden z emulgatorów dodawanych do żywności, wykorzystywany między innymi w wyrobach cukierniczych, kryjący się pod kodem E410. W związku z tym u niektórych panuje przekonanie, że ta mączka jest szkodliwa, tak jak inne substancje ulepszające i stabilizujące żywność. Czytając etykiety produktów spożywczych i widząc w składzie związki z literą E, wiele osób odstawia takie jedzenie na półkę. Okazuje się jednak, że część tych związków szkodzi zdrowiu, a część nie wpływa negatywnie na organizm. Do jakiej grupy należy mączka chleba świętojańskiego? Czy zagraża naszemu zdrowiu? Jakie ma właściwości? Sprawdźmy.