Bisfenol A (BPA): Czy naprawdę jest szkodliwy?

Odżywianie
Bisfenol A, w skrócie BPA, to substancja chemiczna wykorzystywana do produkcji popularnych wyrobów z tworzyw sztucznych. Spotkamy go między innymi w opakowaniach na żywność, puszkach, folii spożywczej, zabawkach dla dzieci, a także, co ciekawe, w różnego rodzaju biletach. Bisfenol A przez wielu naukowców został uznany za związek, który ma szkodliwy wpływ na żywy organizm, co potwierdziły liczne badania. By BPA przeniknęło do naszego organizmu, wystarczy naprawdę niewiele, na przykład picie kawy z kubka na wynos. Koniecznie sprawdź, jak działa ta popularna substancja, w jakich produktach można ją spotkać, a także jak skutecznie jej unikać.
syrop fruktozowy

Dlaczego wysokofruktozowy syrop jest niebezpieczny dla zdrowia?

Bezpieczna Żywność
Syrop fruktozowy jest popularny wśród producentów żywności, ponieważ jest tańszy niż naturalny cukier. Dobrze łączy się z różnego rodzaju żywnością, jest tak samo słodki jak zwykły cukier i nie psuje się zbyt szybko. Wykorzystywany jest do produkcji najbardziej popularnych produktów żywnościowych i napojów, takich jak napoje gazowane i napoje bezalkoholowe, słodycze, słodkie płatki śniadaniowe, dżemy, galaretki, ketchup, słodkie jogurty, sosy sałatkowe i lody. O tym, że syrop fruktozowy może być szkodliwy dla zdrowia prawdopodobnie słyszałeś wiele razy. Ale dlaczego? Oto kilka powodów dla których stosowanie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy może być niebezpieczne dla zdrowia.
szkodliwe substancje w jedzeniu

Szkodliwe dodatki żywnościowe, których trzeba unikać

Bezpieczna Żywność
Dodatki do żywności są substancjami, które są dodawane do żywności w celu zachowania jego świeżości lub poprawy jej smaku i wyglądu. Niektóre naturalne dodatki, takie jak ocet czy sól są stosowane od wieków. Jednak rosnąca popularność przetworzonej żywności w drugiej połowie 20 wieku doprowadziła do wzrostu liczby dodatków - zarówno naturalnych jak i sztucznych. Pomimo rosnących wątpliwości w ostatnich latach dodatki nadal są wykorzystywane w różnych produktach. Ale zdrowie jest o wiele ważniejsze niż wygoda życia codziennego. Ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy żywność którą kupujesz nie ma tych dodatków.
zupka chińska

Dlaczego nie warto jeść zupek chińskich?

Medyczne Badania Naukowe
Wiele osób mając ochotę na szybki, ciepły i sycący posiłek bez zastanowienia sięga po popularne zupki chińskie z makaronem noodle. Dania te szczególnie często są jedzone przez studentów. Wiadomo, większość z nich ma raczej chude portfele, nie każdy też ma warunki i ochotę, by przygotować obiadowe danie samodzielnie. Zupki chińskie w towarzystwie konserw turystycznych znaleźć można również w plecakach zapalonych podróżników lubiących nocować pod namiotem lub w górskich schroniskach. Ale to nie wszystko! Zupki chińskie trafiły też na salony. Panie domu wymieniają się “zachwycającymi” (w ich mniemaniu oczywiście) przepisami na sałatki imieninowe z zupek chińskich. Tak jakby mało było przepisów na naprawdę zdrowe i dobre sałatki. O ile jemy je sporadycznie, nic się oczywiście nie dzieje. Postarajmy się jednak, by na co dzień ich unikać. Przyjrzyjmy się temu, co wchodzi w skład takiej zupki i jak to wpływa na nasz organizm.
Napoje gazowane

7 powodów dla których nie warto pić napojów gazowanych

Zdrowe Odżywianie
Istnieje tak dużo powodów dla których nie warto pić napojów gazowanych takich jak Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi itd, że aż dziw, że tyle osób nadal pija je hektolitrami. Bez względu na to, czy chcesz schudnąć czy dobrze się odżywiać to powinieneś dokładnie przemyśleć tą kwestię.
pleśń

Czy pleśń na chlebie jest szkodliwa?

Bezpieczna Żywność
Zdarza się, że gdy chcesz zrobić sobie kanapkę i wyjmujesz chleb z opakowania, zauważasz na kromce niebiesko-zielony nalot. Jest to pleśń. Co zazwyczaj robisz w tej sytuacji? Wyrzucasz chleb czy odkrawasz nadpleśniały kawałek?
mięso

Co oznaczają białe prążki na mięsie z kurczaka?

Bezpieczna Żywność

Włoscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące zawartości składników odżywczych w mięsie drobiowym. Okazało się, że zawartość tłuszczu w mięsie z kurczaka wzrosła o 224 procent w ciągu ostatnich kilku dekad. Natomiast poziom białka uległ drastycznemu zmniejszeniu. Czym to zjawisko jest spowodowane? Odpowiadamy. 

frytki

Dlaczego mrożone frytki są niezdrowe?

Bezpieczna Żywność
Wszyscy wiedzą, że frytki smażone na głębokim tłuszczu w barach szybkiej obsługi nie należą do najzdrowszych i nie należy zbyt często ich jeść.
mycie rąk

Jak bronić się przed bakteriami?

Bezpieczna Żywność
W jednych miejscach jest ich więcej, w innych mniej, ale są wszędzie. Znajdują się na przedmiotach, żywności, naszych własnych rękach. Najbardziej znani „wrogowie” to bakterie: E. coli, Salmonelli, gronkowca. Powodują zatrucie pokarmowe czy infekcję układu oddechowego. Niewidoczne gołym okiem, za to wszędobylskie mogą napytać nam biedy... Chyba, że zawczasu zostaną okiełznane! na przykre schorzenia i dolegliwości! Sprawdzajmy, gdzie kryją się drobnoustroje, dbajmy o ochronne nawyki.
glutaminian sodu

Pokarmy, o których nie wiesz, że zawierają glutaminian sodu

Bezpieczna Żywność
Glutaminian sodu (występujący też pod nazwą E621) jest wzmacniaczem smaku powszechnie występującym w zupach w proszku, konserwach, przetworzonym jedzeniu czy w chińskich gotowych daniach. Jest on stosowany od wielu lat i wciąż na temat jego działania na organizm toczą się poważne dyskusje. Amerykańska organizacja zajmująca się żywnością twierdzi, że E621 jest generalnie bezpieczną substancją. Jednak agencja ta, od wielu dziesięcioleci otrzymuje również zażalenia dotyczące stosowania glutaminianu sodu.