syrop fruktozowy

Dlaczego wysokofruktozowy syrop jest niebezpieczny dla zdrowia?

Bezpieczna Żywność
Syrop fruktozowy jest popularny wśród producentów żywności, ponieważ jest tańszy niż naturalny cukier. Dobrze łączy się z różnego rodzaju żywnością, jest tak samo słodki jak zwykły cukier i nie psuje się zbyt szybko. Wykorzystywany jest do produkcji najbardziej popularnych produktów żywnościowych i napojów, takich jak napoje gazowane i napoje bezalkoholowe, słodycze, słodkie płatki śniadaniowe, dżemy, galaretki, ketchup, słodkie jogurty, sosy sałatkowe i lody. O tym, że syrop fruktozowy może być szkodliwy dla zdrowia prawdopodobnie słyszałeś wiele razy. Ale dlaczego? Oto kilka powodów dla których stosowanie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy może być niebezpieczne dla zdrowia.
szkodliwe substancje w jedzeniu

Szkodliwe dodatki żywnościowe, których trzeba unikać

Bezpieczna Żywność
Dodatki do żywności są substancjami, które są dodawane do żywności w celu zachowania jego świeżości lub poprawy jej smaku i wyglądu. Niektóre naturalne dodatki, takie jak ocet czy sól są stosowane od wieków. Jednak rosnąca popularność przetworzonej żywności w drugiej połowie 20 wieku doprowadziła do wzrostu liczby dodatków - zarówno naturalnych jak i sztucznych. Pomimo rosnących wątpliwości w ostatnich latach dodatki nadal są wykorzystywane w różnych produktach. Ale zdrowie jest o wiele ważniejsze niż wygoda życia codziennego. Ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy żywność którą kupujesz nie ma tych dodatków.
makaron błyskawiczny

Dlaczego nie należy jeść makaronu instatnt?

Bezpieczna Żywność
Makaron instant to dość popularny produkt, chętnie zjadany przez wiele osób na obiad lub kolację. Szczególnie cieszy się popularnością wśród osób, którzy nie przywiązują wagi do tego co zjadają, nie mają czasu lub chęci, aby ugotować coś zdrowego lub po prostu nie posiadają środków pieniężnych – dotyczy to szczególnie studentów. Prawdopodobnie wielu miłośników makaronu instant myśli, że zjedzenie zupki w proszku z dodatkiem makaronu, jest zdrowsze niż zjedzenie pizzy lub hamburgera. Niestety, prawda o makaronie instant jest brutalna i o wiele zdrowsze jest jedzenie dobrze przygotowanych hamburgerów, niż makaronu z plastikowej torebki.
zupka chińska

Dlaczego nie warto jeść zupek chińskich?

Medyczne Badania Naukowe
Wiele osób mając ochotę na szybki, ciepły i sycący posiłek bez zastanowienia sięga po popularne zupki chińskie z makaronem noodle. Dania te szczególnie często są jedzone przez studentów. Wiadomo, większość z nich ma raczej chude portfele, nie każdy też ma warunki i ochotę, by przygotować obiadowe danie samodzielnie. Zupki chińskie w towarzystwie konserw turystycznych znaleźć można również w plecakach zapalonych podróżników lubiących nocować pod namiotem lub w górskich schroniskach. Ale to nie wszystko! Zupki chińskie trafiły też na salony. Panie domu wymieniają się “zachwycającymi” (w ich mniemaniu oczywiście) przepisami na sałatki imieninowe z zupek chińskich. Tak jakby mało było przepisów na naprawdę zdrowe i dobre sałatki. O ile jemy je sporadycznie, nic się oczywiście nie dzieje. Postarajmy się jednak, by na co dzień ich unikać. Przyjrzyjmy się temu, co wchodzi w skład takiej zupki i jak to wpływa na nasz organizm.
Napoje gazowane

7 powodów dla których nie warto pić napojów gazowanych

Zdrowe Odżywianie
Istnieje tak dużo powodów dla których nie warto pić napojów gazowanych takich jak Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi itd, że aż dziw, że tyle osób nadal pija je hektolitrami. Bez względu na to, czy chcesz schudnąć czy dobrze się odżywiać to powinieneś dokładnie przemyśleć tą kwestię.
pleśń

Czy pleśń na chlebie jest szkodliwa?

Bezpieczna Żywność
Zdarza się, że gdy chcesz zrobić sobie kanapkę i wyjmujesz chleb z opakowania, zauważasz na kromce niebiesko-zielony nalot. Jest to pleśń. Co zazwyczaj robisz w tej sytuacji? Wyrzucasz chleb czy odkrawasz nadpleśniały kawałek?
recykling

Jak odczytywać ekologiczne oznaczenia na opakowaniach?

Recykling Odpadów
Ileż to razy zdarza się, że kupujemy jakiś produkt i nie mamy pojęcia, co oznaczają te niewielkie rysunki na opakowaniu. Warto znać przynajmniej te podstawowe, ponieważ wbrew pozorom mają bardzo duże znaczenie. To właśnie one wskazują nam m. in., czy dany produkt nadaje się do recyklingu, czy też nie. Niektóre z nich są łatwe do odczytania, a ich znaczenie możemy bardzo łatwo odczytać na podstawie rysunku. Poniżej znajdziecie szczegółowe informacje na ten temat.
naklejki

Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach?

Bezpieczna Żywność
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, co oznaczają naklejki na owocach i warzywach? Wydaje ci się że umieszczono tam tylko kod produktu, który jest skanowany w kasie? Naklejka informuje nie tylko o tym jaki to rodzaj produktu i jak jest jego cena ale również zawarta jest tam informacja odnośnie warunków uprawy danego warzywa czy owocu. Jeśli poprawnie odczytasz kod będziesz wiedzieć czy owoc był modyfikowany genetycznie, czy tez wyhodowany bez udziału chemicznych nawozów.
mycie rąk

Jak bronić się przed bakteriami?

Bezpieczna Żywność
W jednych miejscach jest ich więcej, w innych mniej, ale są wszędzie. Znajdują się na przedmiotach, żywności, naszych własnych rękach. Najbardziej znani „wrogowie” to bakterie: E. coli, Salmonelli, gronkowca. Powodują zatrucie pokarmowe czy infekcję układu oddechowego. Niewidoczne gołym okiem, za to wszędobylskie mogą napytać nam biedy... Chyba, że zawczasu zostaną okiełznane! na przykre schorzenia i dolegliwości! Sprawdzajmy, gdzie kryją się drobnoustroje, dbajmy o ochronne nawyki.
stacja benzynowa

Dlaczego nie warto kupować jedzenia na stacji benzynowej?

Bezpieczna Żywność
Żywność, którą oferują stacje benzynowe jest nie tylko kaloryczna i niezdrowa, ale również nie należy do najtańszych. Sprawdź dlaczego nie warto kupować jedzenia na stacjach benzynowych.