Choroby a grupa krwi. Jakie są zależności?

Medyczne Badania Naukowe
Grupa krwi to odziedziczony po przodkach zestaw antygenów znajdujących się na powierzchni czerwonych krwinek, które nie są jednakowe u każdego człowieka. Ma ona szczególne znaczenie przy przetaczaniu krwi i przeszczepach narządów oraz w czasie ciąży, gdy może wywołać konflikt serologiczny. Przeprowadzono jednak wiele badań naukowych, które stawiają tezę, że grupa krwi ma wpływ na nasz układ odpornościowy i predyspozycje metaboliczne. W związku z tym to, jaką grupę krwi posiadamy, może świadczyć o skłonności do zapadania na konkretne choroby. Warto zatem znać swoją grupę krwi, ponieważ może ona wiele powiedzieć o naszym zdrowiu. Na które choroby powinny uważać osoby z daną grupą krwi? Jak należy dbać o organizm zależnie od posiadanej grupy krwi?

Mączka chleba świętojańskiego: Co warto wiedzieć? Czy jest groźna?

Bezpieczna Żywność
Mączka chleba świętojańskiego to jeden z emulgatorów dodawanych do żywności, wykorzystywany między innymi w wyrobach cukierniczych, kryjący się pod kodem E410. W związku z tym u niektórych panuje przekonanie, że ta mączka jest szkodliwa, tak jak inne substancje ulepszające i stabilizujące żywność. Czytając etykiety produktów spożywczych i widząc w składzie związki z literą E, wiele osób odstawia takie jedzenie na półkę. Okazuje się jednak, że część tych związków szkodzi zdrowiu, a część nie wpływa negatywnie na organizm. Do jakiej grupy należy mączka chleba świętojańskiego? Czy zagraża naszemu zdrowiu? Jakie ma właściwości? Sprawdźmy.

Dlaczego plastik może uszkadzać wątrobę i inne narządy?

Ekologia
Trudno dziś wyobrazić sobie świat bez plastiku. To skonstruowane przez człowieka tworzywo usprawniło wiele dziedzin życia, na czele z produkcją opakowań do przechowywania żywności. Tak naprawdę ten wynalazek jest całkiem nowy i jeszcze nie poznano do końca wszystkich właściwości zawartych w nim substancji. Dziś już wiemy, że plastik ma niekorzystny wpływ na środowisko, z powodu jego długiego rozkładu. Czy jednak może on w równym stopniu szkodzić bezpośrednio naszemu zdrowiu? Dlaczego plastik może wpływać na pracę narządów? Sprawdźmy.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
orzechy

Co dzieje się z ciałem po zjedzeniu zbyt dużej ilości orzechów?

Medyczne Badania Naukowe
Orzechy są zdrową i smaczną przekąską. Orzechy włoskie, migdały czy orzechy nerkowca nadają się do piwa jak i jako dodatki do dań i deserów. Wszystko jednak jest zdrowe jedynie z umiarem. Jeżeli jesz zbyt dużo orzechów, może okazać się to niebezpieczne dla zdrowia. Jeżeli chcesz wiedzieć co może stać się w twoim organizmie, jeżeli zjesz zbyt dużo orzechów, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu. Co jednak kiedy zjesz ich zbyt dużo? Przedstawiamy trzy  najczęstsze skutki.
fast food

9 powodów, dla których nie warto jeść fast foodów

Medyczne Badania Naukowe
Bary typu fast food na stałe wpisały się już w kulinarny obraz polskich miast. Prawie każdy z nas raz na jakiś czas wpada do takiego przybytku po to, by jak najszybciej zaspokoić swój głód. I jeśli rzeczywiście dzieje się tak sporadycznie, nie ma co od razu podnosić larum. Co innego, gdy spożywanie posiłków typu fast food wejdzie nam w nawyk. A jako że jedzenie takie jest nie tylko łatwo dostępne, ale też i tanie, może się tak stać bardzo szybko. O szkodliwości takiej diety mówi się sporo już od wielu lat. Pomimo to fast foody nadal mają swoich miłośników, którzy zamiast zdrowego posiłku wolą zjeść na lunch ogromnego hamburgera lub frytki z nuggetsami. Dlaczego nie warto jeść fast foodów? Oto dziewięć argumentów z różnych dziedzin. Celowo nie skupiam się jedynie na skutkach jedzenia fast foodów dla naszego zdrowia.
tilapia

Dlaczego nie powinniśmy jeść tilapii?

Medyczne Badania Naukowe
Mając do wyboru zjedzenie tłustego boczku  i ryby, osoby dbające o zdrowie wybiorą oczywiście to drugie. Niestety, nie każda ryba jest taka zdrowa, jak się wydaje. Jednym z gatunków który należy omijać szerokim łukiem jest tilapia. Dlaczego nie warto jej jeść? Jeżeli chodzi o ryby, zasadnicze znaczenie ma to, czy dany gatunek pochodzi ze środowiska naturalnego, czy jest to gatunek hodowlany. Zdrowe ryby to te, które łowione są w naturalnych warunkach. Te hodowane już niekoniecznie. Tilapia jest właśnie najpopularniejszą rybą hodowlaną, jaką możemy spotkać w sklepach. Inne gatunki to łosoś, okoń czy dorsz.
jogging

Jakie są negatywne skutki biegania?

Biegi i Chody Sportowe
Bieganie jest obecnie chyba najbardziej popularną aktywnością fizyczną wśród Polaków. Jedni truchtają codziennie rano lub wieczorem po parkowych ścieżkach. Inni idą (czy raczej biegną) o krok dalej i uczestniczą w specjalnych maratonach organizowanych dla amatorów. Według zapalonych biegaczy sport ten ma pozytywny wpływ nie tylko na ciało, ale także na psychikę, ponieważ jest to okazja do zmierzenia się ze swoimi słabościami oraz odstresowania. Niestety, jak to zwykle bywa, wszystko, także regularne bieganie, ma swoje plusy i minusy. O tych drugich z reguły się nie mówi. Dowiedz się o nich już dziś!
rozmowa telefoniczna

10 zagrożeń, jakie niesie używanie telefonu komórkowego

Telefony Komórkowe
Telefony komórkowe stały się dziś częścią naszego życia i według statystyk na naszej planecie istnieje ich więcej niż ludzi! Odkąd komórki stały się tak popularne, powstało kilka sugestii na temat tego co potrafią, od smażenia jajka do usmażenia mózgu! Wiele z tych obaw nie ma żadnych podstaw, ale większość ludzi spędza dziś dużo czasu z telefonami przyklejonymi do ucha. Spójrzmy więc na to, jak mogą wpłynąć na nasze zdrowie i jakie mogą potencjalnie wywoływać dla nas zagrożenie.
czosnek spożywanie

Kiedy nie powinniśmy spożywać czosnku?

Medyczne Badania Naukowe
Surowy czosnek od lat stosowany jest jako naturalny środek bakteriobójczy. Często zjada się go na surowo, bądź dodaje do różnych potraw w celu leczenia i zapobiegania przeziębieniu czy grypie. Oczywiście są osoby, które nie lubią już samego zapachu czosnku i nie dadzą się przekonać, że to bardzo przydatny sposób na pozbycie się różnych dolegliwości. Tak więc jak to możliwe, że czosnek, który jest jednym z najbardziej zdrowych warzyw, może powodować różne nieprzyjemne dolegliwości?