Czy popularne gumowe klapki stanowią zagrożenie dla zdrowia?

Pielęgnacja dłoni i stóp
Buty, które w krótkim czasie zyskały tyle samo przeciwników co zwolenników, nadal podbijają światowy rynek. Mowa o kultowych, produkowanych z tworzyw sztucznych klapkach, które pokochali dorośli i dzieci. Są bardzo wygodne i mają swoich wiernych fanów - przede wszystkim wśród tych, którzy doceniają prostotę. Klapki są lekkie i łatwe w utrzymaniu, idealnie nadają się dla dzieci, które - jak wiadomo - lubią czasem wskoczyć do kałuży lub potarzać się w piasku.

Dziewięć produktów rakotwórczych, które powinno się wyeliminować

Medyczne Badania Naukowe
Każdego dnia masz kontakt z wieloma składnikami, które stwarzają mniejsze lub większe zagrożenie dla zdrowia. Wiele substancji chemicznych uznanych za bezpieczne, może nie zdradzać swojej obecności, ale już powodować negatywne konsekwencje dla zdrowia. Produkty, które są standardem w dzisiejszych czasach, takie jak na przykład elektronika, a nawet krzesła, mogą - w dłuższej perspektywie - spowodować w twoim organizmie - więcej szkód niż pożytku. Lista elementów, na które powinno się zwrócić uwagę, mogłaby być bardzo długa, ale wybraliśmy jedynie dziewięć najważniejszych:
składniki chemiczne

Toksyczne składniki, które są powszechnie stosowane w kosmetykach

Medyczne Badania Naukowe
Na pewno nie raz słyszałaś o tym, że niektóre substancję powodują rozwój komórek nowotworowych i pewnie kilka razy stwierdziłaś, że ten problem Ciebie nie dotyczy. Otóż, coraz więcej producentów kosmetyków stawia na ilość, a nie na jakość produktu, tak więc produkują swoje wyroby z tanich i szkodliwych materiałów. Oczywiście nie każdy sprawdzi skład danego kosmetyku, dlatego też wiele kobiet jest nawet nieświadomych tego, co kupuje i z czego korzysta. Dlatego też, zanim zdecydujemy się na zakup kosmetyków, warto zapoznać się z tą oto listą najbardziej toksycznych substancji i składników, które są powszechnie spotykane w kosmetykach:
syrop fruktozowy

Dlaczego wysokofruktozowy syrop jest niebezpieczny dla zdrowia?

Bezpieczna Żywność
Syrop fruktozowy jest popularny wśród producentów żywności, ponieważ jest tańszy niż naturalny cukier. Dobrze łączy się z różnego rodzaju żywnością, jest tak samo słodki jak zwykły cukier i nie psuje się zbyt szybko. Wykorzystywany jest do produkcji najbardziej popularnych produktów żywnościowych i napojów, takich jak napoje gazowane i napoje bezalkoholowe, słodycze, słodkie płatki śniadaniowe, dżemy, galaretki, ketchup, słodkie jogurty, sosy sałatkowe i lody. O tym, że syrop fruktozowy może być szkodliwy dla zdrowia prawdopodobnie słyszałeś wiele razy. Ale dlaczego? Oto kilka powodów dla których stosowanie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy może być niebezpieczne dla zdrowia.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
tilapia

Dlaczego nie powinniśmy jeść tilapii?

Medyczne Badania Naukowe
Mając do wyboru zjedzenie tłustego boczku  i ryby, osoby dbające o zdrowie wybiorą oczywiście to drugie. Niestety, nie każda ryba jest taka zdrowa, jak się wydaje. Jednym z gatunków który należy omijać szerokim łukiem jest tilapia. Dlaczego nie warto jej jeść? Jeżeli chodzi o ryby, zasadnicze znaczenie ma to, czy dany gatunek pochodzi ze środowiska naturalnego, czy jest to gatunek hodowlany. Zdrowe ryby to te, które łowione są w naturalnych warunkach. Te hodowane już niekoniecznie. Tilapia jest właśnie najpopularniejszą rybą hodowlaną, jaką możemy spotkać w sklepach. Inne gatunki to łosoś, okoń czy dorsz.
zupka chińska

Dlaczego nie warto jeść zupek chińskich?

Medyczne Badania Naukowe
Wiele osób mając ochotę na szybki, ciepły i sycący posiłek bez zastanowienia sięga po popularne zupki chińskie z makaronem noodle. Dania te szczególnie często są jedzone przez studentów. Wiadomo, większość z nich ma raczej chude portfele, nie każdy też ma warunki i ochotę, by przygotować obiadowe danie samodzielnie. Zupki chińskie w towarzystwie konserw turystycznych znaleźć można również w plecakach zapalonych podróżników lubiących nocować pod namiotem lub w górskich schroniskach. Ale to nie wszystko! Zupki chińskie trafiły też na salony. Panie domu wymieniają się “zachwycającymi” (w ich mniemaniu oczywiście) przepisami na sałatki imieninowe z zupek chińskich. Tak jakby mało było przepisów na naprawdę zdrowe i dobre sałatki. O ile jemy je sporadycznie, nic się oczywiście nie dzieje. Postarajmy się jednak, by na co dzień ich unikać. Przyjrzyjmy się temu, co wchodzi w skład takiej zupki i jak to wpływa na nasz organizm.
fast food

9 powodów, dla których nie warto jeść fast foodów

Medyczne Badania Naukowe
Bary typu fast food na stałe wpisały się już w kulinarny obraz polskich miast. Prawie każdy z nas raz na jakiś czas wpada do takiego przybytku po to, by jak najszybciej zaspokoić swój głód. I jeśli rzeczywiście dzieje się tak sporadycznie, nie ma co od razu podnosić larum. Co innego, gdy spożywanie posiłków typu fast food wejdzie nam w nawyk. A jako że jedzenie takie jest nie tylko łatwo dostępne, ale też i tanie, może się tak stać bardzo szybko. O szkodliwości takiej diety mówi się sporo już od wielu lat. Pomimo to fast foody nadal mają swoich miłośników, którzy zamiast zdrowego posiłku wolą zjeść na lunch ogromnego hamburgera lub frytki z nuggetsami. Dlaczego nie warto jeść fast foodów? Oto dziewięć argumentów z różnych dziedzin. Celowo nie skupiam się jedynie na skutkach jedzenia fast foodów dla naszego zdrowia.
zrosty pooperacyjne

Zrosty pooperacyjne - objawy, zapobieganie, leczenie

Operacje
Według statystyk zrosty są problemem nawet 90 % operowanych pacjentów. I niestety problemem lekceważonym zarówno przez lekarzy, jak i operowanych. Zresztą ci pierwsi niezbyt często informują o tym osobę, którą kierują na operację. Z tego też powodu o ich istnieniu dowiadujemy się, kiedy jest już, jak to się kolokwialnie mówi, “po ptakach” i zaczynają nam dokuczać bóle w podbrzuszu czy uporczywe zaparcia. Warto wiedzieć, że największe prawdopodobieństwo pojawienia się zrostów wiąże się z zabiegami wykonywanymi na jajnikach i jajowodach! Choć istnieją metody, dzięki którym ryzyko wystąpienia zrostów pooperacyjnych maleje, wciąż za mało się o nich mówi. Bądź świadomym pacjentem i zapoznaj się z poniższymi informacjami odpowiednio wcześniej!
orzechy

Co dzieje się z ciałem po zjedzeniu zbyt dużej ilości orzechów?

Medyczne Badania Naukowe
Orzechy są zdrową i smaczną przekąską. Orzechy włoskie, migdały czy orzechy nerkowca nadają się do piwa jak i jako dodatki do dań i deserów. Wszystko jednak jest zdrowe jedynie z umiarem. Jeżeli jesz zbyt dużo orzechów, może okazać się to niebezpieczne dla zdrowia. Jeżeli chcesz wiedzieć co może stać się w twoim organizmie, jeżeli zjesz zbyt dużo orzechów, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu. Co jednak kiedy zjesz ich zbyt dużo? Przedstawiamy trzy  najczęstsze skutki.